Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής του Θωμά και της Μαίρης- Οικονομολόγος.

Ένας άγνωστος Άγιος που έδρασε στην Πιερία και εορτάζει στις 18 Μαΐου: Ο Άγιος Μελέτιος επίσκοπος Κίτρους!!
Άλλος ένας Άγιος που κοσμεί την ορθόδοξη εκκλησία μας είναι ο επίσκοπος Κίτρους Μελέτιος! Ο προαναφερόμενος Άγιος δεν είναι γνωστός στην ελληνική επικράτεια, αλλά τιμάται ιδιαίτερα στην Πιερία, όπου θα αναγερθεί προς τιμήν του Ιερός Ναός στην Κατερίνη (ήδη έχει υπάρξει θεμελίωσή του) και προσωρινά η νέα Ενορία λειτουργεί σε παραπλήσιο οίκημα που παραχώρησε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας!

Ο Άγιος Μελέτιος διετέλεσε επίσκοπος Κίτρους από το 1815 έως τις 18 Μαΐου 1821. Διακρινόταν για την ευστροφία του και τον αδάμαστο χαρακτήρα του. Κατά τη διάρκεια της επισκοπείας του η έδρα της επισκοπής μεταφέρθηκε από το Κίτρος στον Κολινδρό!

Ο Επίσκοπος Μελέτιος από την επαρχία Κίτρους (βρίσκεται στα βόρεια του νομού Πιερίας) βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να ασκήσει καθήκοντα τοποτηρητή της εκεί Μητροπόλεως διότι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ιωσήφ μετέβη στην Κωνσταντινούπολη -όπου και μαρτύρησε- για να συμμετάσχει στις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου! Μετά τη φυλάκισή του, ο επίσκοπος Μελέτιος παραδόθηκε στον τουρκικό όχλο ο οποίος τον κατακρεούργησε στην αγορά του Καπανίου (αγορά Βλάλη, κοντά στη σημερινή Πλατεία Αριστοτέλους).

Ακόμη, η μορφή του Αγίου Μελετίου βρίσκεται αγιογραφημένη σε κεντρική θέση φορητής εικόνας των Νεομαρτύρων της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται αναρτημένη στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης! (πηγή: https://enromiosini.gr)

Σήμερα τελείται Όρθρος και Πανηγυρική Θεία λειτουργία στις 7:30 -10:30 το πρωί, καθώς και Εσπερινός και Παράκληση το απόγευμα στις 7:00 με 8:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Μελετίου στην περιοχή εργατικών κατοικιών στα εγγλέζικα Κατερίνης!

Εν κατακλείδι, ας αποτελέσει η ζωή και η θυσία του Αγίου Μελετίου έμπνευση και οδηγός για όλους μας σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται για το υλιστικό της πνεύμα! Έτσι πρέπει να υπηρετούμε με αυταπάρνηση τις αξίες και τα ιδανικά του έθνους, καθώς και της ορθόδοξης πίστης!

Υ.Γ. Το παρόν άρθρο το αφιερώνω στoν τριαδικό Θεό (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα), στη μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου, των Αγίων του Θεού Πάντων και των Αρχαγγέλων Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ!
Ακόμη, το αφιερώνω στους αποθανόντες πατέρα μου Θωμά, παππούδες μου Βασίλειο και Βασίλειο, στις αποθανούσες γιαγιάδες μου Φανή και Στυλιανή, προγιαγιάδες μου Βασιλική, Μαρία, Φωτεινή και Ευανθία, στους αποθανόντες προπαππούδες μου Ιωάννη, Θωμά, ιερέα Δημήτριο, Σπυρίδωνα και Αθανάσιο, καθώς και πάππου προς πάππου!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.