Ο βασιλιάς της Πρωσίας Φρειδερίκος ο Δ’ είχε έντονες μεταφυσικές αναζητήσεις «Υπάρχει κόλαση; Υπάρχει Παράδεισος ; ».

Και για να λύσει το «καυτό» θέμα, κάλεσε στο παλάτι του τον περίφημο άθεο επιστήμονα Βολταίρο, και τον περίφημο Ορθόδοξο θεολόγο και κληρικό Ευγένιο Βούλγαρη. Και τους έβαλε σε «αντιπαράθεση».

Πρώτα μίλησε ο Βολταίρος « Εγώ δεν πιστεύω σε παραδείσους και κολάσεις. Χαίρομαι, γλεντάω την ζωή μου! Τρώω κρέας όποτε θέλω, χωρίς να έχω τον εφιάλτη, αν είναι Τετάρτη ή Παρασκευή, ή σαρακοστή.

Στις Κυριακές, στις γιορτές κοιμάμαι με το πάσο μου, χωρίς να έχω την έγνοια πως πρέπει να πάω εκκλησία. Κάνω «έρωτα» με όποια γυναίκα θέλω, γυρίζω στα μπαράκια, χορεύω, διασκεδάζω χωρίς να φοβάμαι, πως θα πάω στην κόλαση, γιατί δεν πιστεύω σε αυτό το παραμύθι!»

Μίλησε και ο Ευγένιος Βούλγαρης « Λέτε (είπε απευθυνόμενος στον Βολταίρο), πως χαίρεστε την ζωή σας. Επειδή, επειδή , επειδή. Μα και εγώ χαίρομαι την ζωή!. Όταν την Τετάρτη και Παρασκευή και στις Σαρακοστές αντί για κρέας τρώω νηστίσιμα φαγητά, όταν Κυριακή πρωί ξυπνάω και πάω εκκλησία, γεμίζει η ψυχή μου! Όταν προσεύχομαι, όταν, όταν , όταν αγαλλέται η ψυχή μου! Λοιπόν, που η διαφορά μας;

Αμφιβάλλω, αν εσύ με αυτά που κάνεις έχεις γαλήνη στην καρδιά σου! Άφησε που βασανίζεσαι από τον εφιάλτη της κολάσεως! Λοιπόν; Είναι ζωή αυτή; Και αν μετά τον θάνατο υπάρχει παράδεισος και κόλαση, αλλοίμονο σου! Χάνεις και την άλλη ζωή!

Και αν έστω μετά θάνατον δεν υπάρχει παράδεισος και κόλαση, εγώ και πάλι βγαίνω κερδισμένος! Κερδίζω την παρούσα ζωή! Την χαίρομαι! Ούτε με τρώει το «άγχος», για τα μετά θάνατον! Λοιπόν;

Ποιος είναι ο μεγάλος τυχερός ; Εγώ που πιστεύω στην αιώνια ζωή , η εσύ που δεν πιστεύεις ;»

«Κόκκαλο» ο Βολταίρος!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.