Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς.

Δυστυχώς σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι σκεπτόμενοι ορθολογιστικά, δηλαδή με βάση αυτά που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις τους, δεν αποδέχονται πως υπάρχουν δαιμόνια και διάβολος, έχουν άγνοια κινδύνου…..

Υπάρχει μια ιστορία για κάποιο ξένο, που ερχόμενος στην Αίγυπτο θέλησε να πλυθεί στον ποταμό Νείλο.

Οι ντό­πιοι του έλεγαν, ότι στον Νείλο υπάρχουν κροκόδειλοι, και να μην κολυμπήσει στα βαθιά.

Όμως αυτός δεν πίστευε ότι υπάρχουν κροκόδειλοι, και γελούσε θεωρώντας ότι πρόκει­ται για μυθεύματα. Σαν καλός κολυμβητής, σίγουρος για τον εαυτό του, κολύμπησε μακριά στον θολό Νείλο.

Ξαφνι­κά ένας κροκόδειλος σήκωσε το κεφάλι του, και με το πριό­νι των δοντιών του έκοψε τον κολυμβητή στη μέση. Κι έτσι αυτός ο θαρραλέος κακομοίρης ούτε όσο ζούσε πίστευε στην ύπαρξη των κροκόδειλων στο Νείλο, ούτε κατά τον θάνατο είχε τον χρόνο να πιστέψει.

Αναιρώντας τους διαβόλους, αναιρείς και μεγάλο μέρος των ευαγγελικών αληθειών. Αναιρείς ότι ο διάβολος δοκί­μαζε τον Χριστό, και ότι ο Χριστός έδιωχνε τα κακά πνεύ­ματα από τους ανθρώπους, και οτι Αυτός κατέστρεψε την εξουσία των δαιμόνων επάνω στους ανθρώπους.

Διότι, ο πλέον κοντινός μαθητής του Κυρίου, ο Άγιος Ιωάννης, ισχυ­ρίζεται ότι ο Χριστός ήρθε στον κόσμο, για να καταστρέψει τη διαβολική εξουσία επάνω στους ανθρώπους λέγοντας: «Εις τούτο εφανερώθη ο υιός του Θεού, ίνα λύση τα έργα του διαβόλου» (Α’ Ιωάν. 3,8).

Είπε κάποτε ο Σαίξπηρ:

«Υπάρχουν περισσότερα πράγ­ματα ανάμεσα στον ουρανό και τη γη απ’ ό,τι ο άνθρωπος μπορεί καν να φανταστεί».
Εσύ αναιρείς τους διαβόλους όχι επειδή το θέλεις έτσι, αλλά επειδή ο διάβολος έτσι θέλει. Ήσουν στον πόλεμο ;

Κάθε στρατός φτιάχνει τις ενέδρες και κρύβεται επιδέξια, ώστε να σκεφθεί ο εχθρός ότι δεν υπάρχει. Για ενα στρα­τάρχη η πλέον χαρούμενη είδηση είναι, να πιστέψει ο εχθρός, ότι ούτε αυτός υπάρχει ούτε ο στρατός του. Κάποτε ο διάβολος αναγγελλόταν ανοιχτά στους ανθρώπους και με το φόβο τους έπιανε στα δίχτυα του. Όμως στην εποχή μας η τακτική του είναι να κρύβεται, η ικανοποίηση του είναι να αγνοούν οι άνθρωποι την ύπαρξή του.

Όμως φοβάμαι, ότι ο διάβολος δεν είναι πιο κοντά σε κανέναν απ’ ό,τι σ’ εκείνον που ισχυρίζεται, πως ο διάβολος δεν υπάρχει.

Σ’ αυτόν τον κόσμο είμαστε σαν σε πεδίο μάχης, σ’ έναν αγώνα ενάντια σε κρυφούς και φανερούς εχθρούς. Αλίμονό μας, εάν αγνοούμε τους κρυφούς εχθρούς.

Τί θα μας ωφε­λήσει η νίκη ενάντια στους λύκους και τις αρκούδες, εάν μας δαγκώσει το φίδι από το χόρτο;

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.