ΕΜΜΟΝΕΣ – Μένω σε κάτι, το σκέφτομαι, με κατατρώει και με εμποδίζει να δω το παρόν, να δω την προσωπική μου αλήθεια. Αν δεν μπορώ να τη δω, πώς θα αντικρίσω τον Χριστό; Αν δεν την γνωρίζω, πώς θα ελευθερωθώ γνωρίζοντας την Αλήθεια του Χριστού;

Έρχονται πολλοί άνθρωποι στην Eξομολόγηση. Ομολογούν την αμαρτία τους κaι ο Χριστός τη συγχωρεί, όμως το γεγονός της πτώσης συνεχίζει να τους κατατρώει.

Η αλήθεια είναι ότι πέσαμε και πέφτουμε και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο… Και εμείς απέναντι σ’ αυτό τι κάνουμε; Φανερώνονται δύο δρόμοι. Ο πρώτος είναι της εμμονής, που γεννά μέσα μας την ενοχή, και ο άλλος είναι της ενθύμησης. Σίγουρα εξομολογηθήκαμε, όμως ουσιαστικά αυτό είναι το σημείο που φανερώνεται ο Σταυρός του Χριστού στη δική μου ζωή. Αυτός που δεν φταίει για τίποτε, σταυρώνεται για να εξαργυρώσει τα λάθη όλων μας, που φταίμε και γνωρίζουμε. Ο καθένας βέβαια περισσότερο ή λιγότερο, ξέρουμε καλά ότι παρότι μας αρέσει να αποποιούμαστε τις ευθύνες, όλο και κάπου φταίμε. Ο Χριστός σήκωσε στον Σταυρό ό,τι μας σκλαβώνει, ακόμα και τις χειρότερες εμμονές μας.

Το βλέπουμε στον «Μεγάλο Κανόνα». Πόσες πτώσεις, πόσες απομακρύνσεις από τον Θεό! Η απομάκρυνση είναι κατάσταση, δεν μετράται ποσοτικά. Είτε απομακρύνομαι από τον Θεό, είτε όχι. Αυτό είναι η αμαρτία, μολονότι πέφτουμε συχνά στην πλάνη ενός είδους καταλογράφησής της. Αυτό είναι το δώρο του Μεγάλου Κανόνα. Η σύνταξη παραδειγμάτων απομάκρυνσης από τον Θεό. Πρόσωπα από την ανθρώπινη ιστορία που έπεσαν, με την πτώση αυτή να μην σημαίνει το τέλος, αλλά την όντως αρχή για μετάνοια. Αυτό είναι μετάνοια, η μεταμόρφωση του νου. Στην αλλαγή της ζωής μας, ας μη κουβαλάμε τις ενοχές του παρελθόντος. Σταυρώθηκε ο Χριστός για εμάς!

Ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης έλεγε: «Κράτα τον νου σου στον Άδη και μην απελπίζεσαι». Δηλαδή: «Έπεσες, μα προχώρα. Μην έχεις ενοχές, απλά να θυμάσαι τις πτώσεις και τα λάθη σου. Θυμήσου πως σε σήκωσε ο Θεός, πως γνώρισες την Αλήθεια!». Αυτό θα πει ενθύμηση. Άδης είναι τα σκοτάδια μας. Θυμήσου πώς ήσουν στην εξορία που διάλεξες, πόσο έρημος και μόνος! Ολόκληρος μια κυριαρχία εμμονών.

Ας αφήσουμε τις εμμονές και τις ενοχές, ως προνόμιο μιας κοινωνίας που ξεχνά τον Χριστό, γιατί πάνω σ’ αυτές ανδρώνεται. Οι χριστιανοί γνωρίζουμε την Αλήθεια ολάκερη. Στην Εκκλησία, στην οποία ο Χριστός μας κάλεσε, ενοχή δεν υπάρχει. Ας έχουμε τον νου μας στον Άδη και θα λουστούμε από Φως!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.