Ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία και συνεχάρη τον Πατριάρχη για την απερίφραστη καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έγινε δεκτός το πρωί της Δευτέρας (22/4) από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Οι συνομιλίες, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από μία ώρα, πραγματοποιήθηκαν σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, επικεντρώθηκαν στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου, αλλά και σε ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τις προσήκουσες τιμές, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία, λόγω των συνεχιζομένων πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, συνεχάρη δε τον κ. Βαρθολομαίο για την απερίφραστη και ξεκάθαρη καταδίκη του πολέμου και για το παράδειγμα που δίνει ως κορυφαίος θρησκευτικός ηγέτης.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας για την τιμητική πρόσκληση και τους θερμούς του λόγους και του μετέφερε την ευλογία της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως για επιτυχή διεξαγωγή των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι στο Παρίσι.

Εξέφρασε δε την ευχή να επικρατήσει και κατά τη φετινή ιστορική διοργάνωση η αρχή της εκεχειρίας, η οποία ίσχυε ήδη από την αρχαιότητα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του μετέβη στην έδρα της Συνελεύσεως των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Γαλλίας, όπου τον καλωσόρισε με θερμούς λόγους ο πρόεδρος της αρχιεπίσκοπος του Ρέιμς, Ερίκ ντε Μουλέν-Μποφόρ, ο οποίος ανεφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του κ. Βαρθολομαίου, οι οποίες ενέπνευσαν και τον Πάπα Φραγκίσκο.

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης τόνισε τις αδελφικές σχέσεις του με τον Πάπα, την κοινή τους έμφαση στη συνοδικότητα, καθώς και τις ευκαιρίες που προσφέρει για τις σχέσεις μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας η επικείμενη επέτειος, το 2025, των 1700 ετών από τη σύγκληση της Α´ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.