Αντίδωρο: Τι είναι το αντίδωρο; Για ποιο λόγο ονομάζεται αντίδωρο; Πώς φτιάχνεται το αντίδωρο; Που βρίσκουμε το αντίδωρο; Ποιος μπορεί να φτιάξει αντίδωρο;

Κάθε πότε τρώγεται το αντίδωρο και ποιες προϋποθέσεις χρειάζονται; Το αντίδωρο μας το δίνει ο ιερέας μέσα στην Εκκλησία στο τέλος της Θείας Λειτουργίας. Ο πρώτος και κύριος σκοπός του χριστιανού εκτός από την προσευχή που θα κάνει μέσα στον Ιερό Ναό, είναι το να ενωθεί με τον Ιησού Χριστό.

Η ένωση αυτή επιτυγχάνεται όταν ο χριστιανός μετέχει στην Θεία Κοινωνία, λαμβάνοντας το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Η Θεία Κοινωνία είναι κάτι το μοναδικό, κάτι το ξεχωριστό, κάτι το ασύλληπτο για τον χριστιανό που γνωρίζει πραγματικά την αξία της Θείας Κοινωνίας.

Ένα ουράνιο δώρο που μας δίνει ο Θεός παρόλο που δεν είμαστε άξιοι, είτε κληρικοί είτε λαϊκοί. Γι’ αυτό και την ώρα που γίνεται η Μεταβολή των Τιμίων Δώρων στην Θεία Λειτουργία, δηλαδή, την ώρα που το Άγιο Πνεύμα δια των χειρών του ιερέα μετατρέπει το ψωμί σε Σώμα Χριστού και το κρασί σε Αίμα Χριστού, ο ιερέας λέει εκείνη την ώρα:

«…Σε παρακαλούμε, Σε εκλιπαρούμε και Σε ικετεύουμε, στείλε σε εμάς το Πνεύμα Σου το Άγιο και σε αυτά τα δώρα (ψωμί και κρασί) που έχουμε φέρει εδώ μπροστά Σου.

Κάνε τον άρτο αυτό Τίμιο Σώμα του Χριστού Σου. Και αυτόν τον οίνο Τίμιο Αίμα του Χριστού Σου…

Ώστε να γίνουν σε αυτούς που μεταλαμβάνουν, πνευματική εγρήγορση, συγχώρεση αμαρτιών, συμμετοχή στις δωρεές του Αγίου Σου Πνεύματος, θέση στη Βασιλεία των Ουρανών…».

Το Δώρο μέσα στην Θεία Λειτουργία είναι ο ίδιος ο Χριστός. Και οφείλουμε όλοι ως χριστιανοί να μετέχουμε συχνά σε αυτό το ουράνιο Δώρο, αρκεί να έχουμε εξομολογηθεί και να έχουμε λάβει την συγχώρεση του πνευματικού μας.

Όμως όσοι δεν το έχουν κάνει αυτό και δεν έχουν ζητήσει συγχώρεση για τις αμαρτίες τους, δεν μπορούν να μετέχουν σε αυτό το Θείο Δώρο που είναι ο Χριστός και γι’ αυτό στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο ιερέας σε αυτούς δίνει το «αντίδωρο» που είναι αντί του Δώρου.

Το αντίδωρο είναι ένα κομμάτι ψωμί που το έχει ευλογήσει ο ιερέας και τίποτα παραπάνω. Αυτοί που δεν γνωρίζουν ούτε θέλουν να μάθουν και να συμμετέχουν στις δωρεές του Αγίου Πνεύματος, μένουν στον τύπο και στο γράμμα του νόμου και αρέσκονται στο να παίρνουν αντίδωρο και να αφήνουν το Δώρο που είναι ο Χριστός.

Γνωρίζετε πότε δίνουμε όνομα στο βρέφος; Πόσα ονόματα μπορούμε να δώσουμε στο παιδί;

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.