Την ευχή να επικρατήσουν συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας στην Κύπρο και όλοι οι γηγενείς κάτοικοι, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να εκτελούν απρόσκοπτα και ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, εξέφρασε σήμερα ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου.

Ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο μαζί με εκπροσώπους των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα και ευχήθηκαν στον Μουφτή των Τουρκοκυπρίων Δρ. Ταλίπ Αταλάϊ, με την ευκαιρία της εορτής του Ραμαζανιού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι πρέσβεις της Σουηδίας, της Ισπανίας, της Φιλανδίας, της Αυστρίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας και εκπρόσωποι της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας. Ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων παρέδωσε στους παρευρισκόμενους δώρα, μεταξύ των οποίων και πίνακα που περιείχε γραμμένο σε δέρμα γκαμήλας απόσπασμα των μεσαίων στίχων από το δεύτερο εδάφιο, το μεγαλύτερο, του Κορανίου.

Σε δηλώσεις του ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και ηγούμενος της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, ανέφερε ότι «η πίστη ενώνει και ποτέ στην Κύπρο δεν υπήρχε θρησκευτικός πόλεμος ή θρησκευτικός φανατισμός. Όπως το Κοράνι δεν ευνοεί εμπόλεμες καταστάσεις όπως είναι ο Ιερός πόλεμος, τζιχάντ, έτσι και ο Χριστιανισμός διδάσκει το «αγαπάτε αλλήλους, αγαπάτε τους εχθρούς ημών».

Ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο «που μας έδωσε την ευκαιρία να μεταφέρουμε τις ευχές μας στον Μουφτή των Τουρκοκυπρίων και να ευχηθούμε ο Θεός της ειρήνης να βοηθήσει ώστε να επικρατήσει σε όλη την Κύπρο η αγάπη, η ειρήνη, η ασφάλεια και η συναδελφοσύνη μεταξύ των ανθρώπων».

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την απόφαση των κατεχομένων για μη τέλεση θείας λειτουργίας στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό, στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου, ο Πατέρας Ιωάννης απάντησε πως «θα ήταν ευχής έργο να επικρατήσουν συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας στην Κύπρο και όλοι οι γηγενείς κάτοικοι, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να εκτελούν απρόσκοπτα και ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα”.

Πρόσθεσε ότι “η εντολή του Χριστού που θυσιάστηκε για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας, έθνους, κράτους, καταγωγής, γλώσσας και ιθαγένειας είναι να αγαπάμε αλλήλους και να αγαπάμε τους εχθρούς μας». Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία στο τέμενος Χαλά Σουλτάν εκπροσώπων και των πέντε θρησκειών και πρέσβεων αρκετών χωρών, ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης είπε πως «αυτό είναι θετικό γιατί βλέπουμε ότι η πίστη ενώνει”.

Ανέφερε ακόμα ότι “είχαμε και εμείς τη χαρά στην εορτή του Αποστόλου Βαρνάβα να έχουμε την παρουσία έξι πρέσβεων, χωρίς να δημοσιοποιήσουμε και να διατυμπανίσουμε την παρουσία τους. Οι πρέσβεις παρέστησαν στις δικές μας εκδηλώσεις για τη μνήμη του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα».

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.