ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ: Με διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αστείου στο Δυρράχιο Αλβανίας, όπου διετέλεσε επίσκοπος. Του π. Ηλία Μάκου. Στο Ναό, που φέρει τ' όνομά του, μαζί και του Αποστόλου Παύλου, την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 5 Ιουλίου, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας, ενώ ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 6 Ιουλίου, τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας, όπου ιερούργησε ο εορτάζων Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος.

Λιτανεία εικόνας Αγίου Αστείου στο Δυρράχιο Αλβανίας

Εορτάζων Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος

Ονομαστήρια Επισκόπου Βίλιδου

Η συμμετοχή των πιστών, παρά τον κορωνοϊό, που πλήττει αυτή την περίοδο την Αλβανία, καθώς αναζωπυρώθηκε και τα κρούσματα είναι δεκάδες καθημερινά, ήταν μεγάλη.

Και αυτό, γιατί, ο άγιος Αστείος ήταν και είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των χριστιανών του Δυρραχίου, όπως ακριβώς και ο Απόστολος Παύλος.

Για τους Χριστιανούς της περιοχής είναι αντάξιος της τιμής, που του αποδίδεται, γιατί την πίστη του την απέδειξε και με την ευλάβειά του προς το Θεό, αλλά και με τον ανθρωπισμό του.

Με την μαρτυρική θυσία του, αλλά και με την αγάπη του προς τον άνθρωπο. Με τον αλτρουισμό του.

Ένα βασικό δίδαγμα από τη ζωή του είναι ότι τον άνθρωπο τον κάνει άνθρωπο η ποιότητα των αισθημάτων του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ανήγειρε ναό προς τιμή του αγίου Αστείου και του Αποστόλου Παύλου, απέναντι από τον χώρο όπου, ως τον θρησκευτικό διωγμό του 1967, υπήρχαν η εκκλησία του αγίου Σπυρίδωνος και η Μητροπολιτική έδρα.

Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε το Νοέμβριο του 1994.

Στο ναό αυτό, ημιτελής ακόμη, το Νοέμβριο του 1999, οι Ορθόδοξοι του Δυρραχίου υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Αλβανία.

Οι εργασίες οικοδόμησης ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2002.

Τα εγκαίνια του ναού έγιναν στις 3 Μαΐου 2009, Κυριακή των Βαΐων, από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος δώρισε το τέμπλο και τον επισκοπικό θρόνο (χειροποίητα ξυλόγλυπτα , έργα από γλύπτες του Πόγραδετς), καθώς και 32 πολυελαίους, 5 ηλεκτρονικές καμπάνες κ.τ.λ.

Αλλά και οι κάτοικοι του Δυρραχίου δεν έμειναν αδιάφοροι και έδωσαν χρήματα για αγιογραφίες και για ότι άλλο χρειάστηκε.

Να σημειωθεί ότι επί πολλούς αιώνες το Δυρράχιο παρέμεινε η ιστορική έδρα των Ορθοδόξων του αλβανικού χώρου.

Από την ανακήρυξη του Αυτοκεφάλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας το 1937 η έδρα της μεταφέρθηκε στα Τίρανα, αλλά ο ιστορικός της τίτλος αναφέρεται μαζί με την Αρχιεπισκοπή των Τιράνων.

Ο άγιος Αστείος, υπήρξε ένα εύγλωττο παράδειγμα Χριστιανού όνομα και πράγμα.

Στο πρόσωπό του ήταν ζωγραφισμένη η εικόνα του Θεού και τα έργα των χειρών του, τα αισθήματά του, οι σκέψεις του ήταν εφάμιλλα της πίστης του.

Ο άγιος Αστείος, που τη μνήμη του η Εκκλησία εορτάζει στις 6 Ιουλίου, έζησε τα πρωτοχριστιανικά χρόνια και διετέλεσε επίσκοπος Δυρραχίου (στα όρια της σημερινής Αλβανίας).

Αρνούμενος να θυσιάσει στα είδωλα, υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια. Αλλά την πίστη του την υπερασπίστηκε με καθαρότητα και ζήλο.

Έτσι οι διώκτες του, μια πολύ ζεστή ημέρα τον σταύρωσαν, τον άλειψαν με μέλι και σμήνη μελισσών έπεσαν πάνω του και από τα τσιμπήματά τους θανατώθηκε.

Μάλιστα στο Δυρράχιο ο καθεδρικός ναός είναι αφιερωμένος στ’ όνομά του, καθώς και στον Απόστολο Παύλο.

Εκείνο, που χαρακτήριζε τον άγιο Αστείο ήταν η ομολογία της πίστης. Κάθε βασανισμός για την πίστη του, γινόταν και μια νέα αφορμή χαράς και αγαλλίασης.

Έτσι αντιμετώπιζε το σκληρό διωγμό. Έχαιρε ιδιαίτερα, γιατί αξιωνόταν μαρτυρίων για τον Χριστό. Και όχι μόνο τον ομολογούσε, αλλά και έπασχε υπέρ Αυτού.

Αν με τέτοια διάθεση πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε, ας μην αμφιβάλλει κανείς ότι η νίκη είναι δική μας.

Έδινε στα δύσκολα εκείνα χρόνια προσοχή στο περιεχόμενο της ομολογίας, γι’ αυτό κράτησε την πίστη του απαρασάλευτη και ακέραια.

Μιας πίστης, που αποκτήθηκε με μεγάλες θυσίες και αποτελεί το βάθρο της χριστιανικής διδασκαλίας.

Ζούσε σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας του και βρισκόταν απόλυτα μέσα στο γράμμα και στο πνεύμα του Ευαγγελίου.

Ως αληθινά Ορθόδοξος ήταν φωτισμένος και καλά κατηχημένος στο λόγο της αλήθειας.

Γνώριζε τη θρησκεία του. ήταν προσηλωμένος στην Εκκλησία του, αλλά και ζούσε την εν Χριστώ ζωή. Γι’ αυτό αξιώθηκε όχι μόνο του επισκοπικού αξιώματος, αλλά και της αγιότητας.

Έμπρακτα έδειξε ότι η ορθή πίστη απαιτεί και ορθό βίωμα. Αισθανόταν τον ίδιο τον Κύριο να βρίσκεται στο πλευρό του, όταν πάλευε με τις αντιξοότητες.

Θα Τον έχουμε και εμείς δίπλα μας, αν παραμένουμε αφοσιωμένοι σ’ Αυτόν. Αν η ζωή μας παίρνει το φως της από το φως Εκείνου, που δεν γνωρίζει σβήσιμο και δύση.

Άγιος Αστείος

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.