Λαμπρά εορτάστηκε η 9η επέτειος των εγκαινίων του καθεδρικού ναού Τιράνων «Ανάσταση». Του π. Ηλία Μάκου. Εορτάστηκε με λαμπρότητα στα Τίρανα, την Πέμπτη 1 Ιουνίου, η 9η επέτειος των εγκαινίων (2014) του μεγαλοπρεπούς ναού «Ανάσταση», που αποτελεί ένα κτιριακό συγκρότημα με διάφορους χώρους και τον οποίο εμπνεύστηκε, κατά το πρότυπο της Αγίας Σοφίας, και ανήγειρε στο κέντρο της πόλης ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Τελέστηκε, συμπροσευχομένου του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, όπως και του Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεωργίου (από την Εκκλησία της Ελλάδας) πανηγυρική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Απολλωνίας και Φίερι Νικολάου και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Αμαντίας Ναθαναήλ και του Επισκόπου Βίλιδος Αστίου.

Λαμπρά εορτάστηκε η επέτειος των εγκαινίων του καθεδρικού ναού Τιράνων Ανάσταση 2023

Ο Σεβασμιώτατος Νικόλαος τόνισε ότι ο νέος καθεδρικός ναός των Τιράνων σηματοδοτεί και συμβολικά και πρακτικά την αναστάσιμη πορεία της Εκκλησίας της Αλβανίας με ευλογημένο «τιμονιέρη» τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Ο Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος διάβασε την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου κατά την ημέρα των εγκαινίων του ναού (στα οποία είχαν παραστεί ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαθρολομαίος, οι Μακαριώτατοι Πατριάρχες Ιεροσολύμων Θεόφιλος, Σερβίας αείμνηστος Ειρηναίος, Ρουμανίας Δανιήλ, οι Μακαριώτατοι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου αείμνηστος Χρυσόστομος, Αθηνών Ιερώνυμε, Βαρσοβίας Σάββας, καθώς και Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ρωσίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας).

Ο κ. Αναστάσιος είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων τότε, ότι «εμφανέστατο σύμβολο της επίπονης εκ θεμελίων ανοικοδομήσεως της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, σε όλους τους τομείς, αποτελεί ο νέος αυτός καθεδρικός ναός. Η γενική σύλληψη της αρχιτεκτονικής του συνυφαίνεται με πολλούς συμβολισμούς από την Ορθόδοξη Παράδοση. Πηγή εμπνεύσεως υπήρξε το επιβλητικό επίτευγμα της Ορθοδόξου αρχιτεκτονικής, η Αγία Σοφία, με αναζήτηση νέου τρόπου εκφράσεως, βασισμένου στη σύγχρονη τεχνολογία. Ο ναός στηρίζεται σε τέσσερεις πυλώνες, οι οποίοι σχηματίζουν σταυρό. Επάνω σε αυτόν υψώνεται ο τρούλλος με 52 παράθυρα, σύμβολο των εβδομάδων του έτους· και στην κορυφή του δεσπόζει το ψηφιδωτό του Παντοκράτορος, που συνδέει τον κτιστό χρόνο με την αιωνιότητα».

Και πρόσθεσε: «Το μεγάλο ζητούμενο για κάθε πιστό, παραμένει, πως θα καταστούμε ναοί του Αγίου Πνεύματος Όχι με γενικότητες και αοριστίες, αλλά καλλιεργώντας τον καρπό του Αγίου Πνεύματος στην καθημερινότητά μας. Και πως, με τη ζωή μας, θα είμαστε μάρτυρες της δυνάμεως του Σταυρού και της χαράς της Αναστάσεως. Ας ευχηθούμε ο ένας στον άλλο, το ολόλαμπρο αναστάσιμο φως να καταυγάζει την ύπαρξή μας, να ενισχύει την πίστη μας στον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Χριστό· και να στηρίζει τους αγώνες μας για την πνευματική πρόοδο του τόπου μας και του κόσμου ολοκλήρου».

Να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε σημειώσει, τότε, μεταξύ άλλων: «Τα αποτελέσματα της ανιδιοτελούς και απεριορίστου αγάπης προς πάντας, την οποίαν επέδειξε και επιδεικνύει η Υμετέρα Μακαριότης από της πρώτης αρχής της αποστολής υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της αφίξεως αυτής εις Αλβανίαν υπό την ιδιότητα του Εξάρχου του αοιδίμου Πατριάρχου Δημητρίου και εν συνεχεία, μετά εν έτος ακριβώς, ως πρωτοδιακόνου ευθύνης και ιεραποστόλου, στοιχούντος τω παραδείγματι και τη πορεία εις τους ιερούς τούτους χώρους Κοσμά του Αιτωλού και αίροντος καθ’ ημέραν επί τέταρτον αιώνος τόν σταυρόν του μαρτυρίου καί της μαρτυρίας, αποτελούν ήδη μίαν πρόγευσιν της αναστάσεως. Είναι μία αναστάσιμος εμπει­ρία: Ημείς εν τω Οικουμενικώ Πατριαρχείω οίδαμεν ότι μεταβέβηκεν η Ορθόδοξος εν Αλβανία ολκάς εκ του θανάτου εις την ζωήν, διότι Υμείς, Μακαριώτατε, ηγαπήσατε αληθώς τους αδελφούς».

Λαμπρά εορτάστηκε η επέτειος των εγκαινίων του καθεδρικού ναού Τιράνων Ανάσταση

Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος

Αρχιτεκτονικό Επίτευγμα

Όσοι επισκέπτονται τον καθεδρικό ναό “Ανάσταση” στα Τίρανα διαπιστώνουν ότι πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα και κομψοτέχνημα, που εντάσσεται ισορροπημένα στην αισθητική εικόνα του ιστορικού κέντρου της αλβανικής πρωτεύουσας, προσθέτοντας σ’ αυτήν εξελικτικά στοιχεία του 21ου αιώνα.

Το συγκρότημα, που κτίστηκε σε οικόπεδο του κέντρου των Τιράνων και το οποίο παραχωρήθηκε σταδιακά από τις κρατικές αρχές (2001-2005), σε αντικατάσταση του οικοπέδου του κατεδαφισθέντος το 1967 από το αθεϊστικό καθεστώς Ορθόδοξου καθεδρικού ναού, αποτελείται από τον καθεδρικό ναό, το παρεκκλήσιο, το κωδωνοστάσιο, το συνοδικό μέγαρο και το συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο και άλλους χώρους.

Την πρωτοβουλία, τη συγκέντρωση των πόρων και την εποπτεία της ανέγερσης του συγκροτήματος είχε προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Η αρχιτεκτονική σύλληψη του ναού στηρίζεται στον κύκλο, που εμπεριέχει την έννοια του αιώνιου χρόνου και στον κατακόρυφο άξονά του, που συνδέει τη γη με τον ουρανό.

Ταυτόχρονα ο κατακόρυφος αυτός άξονας αποτελεί και το κέντρο ενός υπερμεγέθους σταυρού, μήκους και πλάτους 49 μ., οι κεραίες του οποίου αποτελούν πυλώνες του ναού.

Το σχέδιο του ύψους 46 μ. κωδωνοστασίου ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και βασική ιδέα του αποτελούν τέσσερις πασχαλινές λαμπάδες, που συμβολίζουν τους τέσσερις Ευαγγελιστές, οι οποίοι αναγγέλλουν την Ανάσταση.

Το συγκρότημα αυτό εξυπηρετεί πολυδιάστατους σκοπούς, που έχουν να κάνουν με τις θρησκευτικές ανάγκες των πιστών, την πνευματική καλλιέργεια των νέων, την αναβάθμιση της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των Τιράνων και ευρύτερα της Αλβανίας, την ανάπτυξη των διαπολιτισμικών σχέσεων μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Ιεράς Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής Τιράνων.

Πραγματικά είναι ένα έργο-σταθμός του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που συμβολίζει τη θριαμβευτική ανάσταση της Ορθοδοξίας στην Αλβανία εκ θεμελίων με τις κοπιώδεις προσπάθειές του, αλλά και την αυθεντική πνευματικότητά του, μέσω των οποίων, και παρά τις δυσκολίες έκανε «βατή» την πορεία της αναγέννησης από τα συντρίμμια.

Και αποτελεί αυτό το έργο-επίτευγμα μια ακόμη απόδειξη ότι η Εκκλησία στο διάβα των αιώνων είναι ανίκητη, όσους διωγμούς, όσες απειλές, όσους εχθρούς και όσους φόβους και αν έχει να αντιμετωπίσει.

Και μέσα απ’ όλες τις δοκιμασίες, τους πειρασμούς και τους κινδύνους δεν λυγίζει.

Μένει όρθια και ομολογεί: Χριστός Ανέστη.

Και τα πάντα απαντούν και αντιφωνούν με ορμή: Αληθώς Ανέστη.

Το φως της Ανάστασης αποκαλύπτει και φωτίζει και από την ατομική ανάταση οδηγεί στη συλλογική.

Λαμπρά εορτάστηκε η 9η επέτειος των εγκαινίων του καθεδρικού ναού Τιράνων Ανάσταση

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.