ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ: Εορτάστηκε λαμπρά η Σύναξη του Ιωάννου του Προδρόμου. Του π. Ηλία Μάκου. Η Σύναξη του Ιωάννου του Προδρόμου εορτάστηκε στην Αλβανία με θεία λειτουργία στους ναούς. Στο καθεδρικό ναό Τιράνων «Ανάσταση» ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ.

Ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος λειτούργησε στο χωριό Metaj του δήμου Libofsh, όπου τέλεσε και αγιασμό.

Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος αγιασμός

Μητροπολίτης Φίερι αγιασμός

Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος

Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος 2022

Μητροπολίτης Φίερι

Μπορεί να είναι μικρό το Ορθόδοξο ποίμνιο εκεί, ωστόσο είναι ζωντανό.

Να σημειωθεί ότι η σύναξη του Ιωάννου του Προδρόμου θυμίζει στους πιστούς ότι το έργο του ανάμεσα στο λαό υπήρξε επιβλητικό και φωτεινό. Η επιρροή του ήταν πολύ μεγάλη. Μάλιστα κάποιοι τον εξέλαβαν σαν τον αναμενόμενο Μεσσία.

Αν και επαναλάμβανε ότι «εγώ ουκ ειμί», διάχυτη ήταν η γνώμη ότι αυτός ήταν ο εκλεκτός.

Αυτό οφειλόταν στην εντύπωση, που αποκόμιζαν οι άνθρωποι, κατά την επαφή τους μαζί του. Η πνευματική μορφή της διακονίας του Ιωάννου του Προδρόμου αποκάλυπτε και τα γνωρίσματα του Μεσσία. Και αυτό έκανε ευχερή, μετά τον Πρόδρομο, την αναγνώριση του αναμενόμενου Χριστού.

Το έργο του Προδρόμου, είναι πολύ βαθύτερο και ευρύτερο από μια προφητική εξαγγελία. Με το μεγάλο κύρος του έδειξε τον Χριστό και είπε ότι αυτός είναι ο υιός του Θεός, αυτός είναι, που θα διαχωρίσει το σιτάρι από το άχυρο.

Την καλύτερη και ωραιότερη εικόνα για το πρόσωπο του Ιωάννου, την έχει δια ζωγραφήσει ο Κύριος. Όταν κάποτε σκανδαλίσθηκαν για το πρόσωπο του Προδρόμου οι μαθητές του Ιησού, είπε Εκείνος γι’ αυτόν στα πλήθη: Τι; Βγήκατε να δείτε στην έρημο κανένα καλάμι να σαλεύει από τον άνεμο; Μήπως βγήκατε να δείτε κανέναν ενδεδυμένο με πολυτελή ιματισμό και μαλθακό άνθρωπο; Όχι, αλλά βγήκατε και είδατε Προφήτη. Ναι, σας λέγω, και περισσότερο από Προφήτη.

Ο Πρόδρομος αναδείχθηκε ο μεγαλόπνοος Προφήτης, που κλείνει μ’ αυτόν η Π. Διαθήκη και ανοίγει τον δρόμο στην Καινή. Είναι φωτεινή προσωπικότητα και ας ακούσουμε με εμπιστοσύνη το κήρυγμα της μετάνοιας, που ακούστηκε στις όχθες του Ιορδάνου. Ας μιμηθούμε κάτι από τις πολλές και υπέροχες αρετές του.

πατήρ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.