Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Υπέρ των αιτημάτων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Του π. Ηλία Μάκου. Η Ετήσια Έκθεση περί Θρησκευτικής Ελευθερίας διεθνώς, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής και αφορά το έτος 2020, καταγράφει τα αιτήματα της Ορθόδοξης Κοινότητας της Αλβανίας.

Επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τέσσερα βασικά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τον πυρήνα των δικαιωμάτων των πιστών.

Το ένα είναι η μη ολοκλήρωση της θέσπισης κανονισμών εφαρμογής του Νόμου για την προστασία των των Μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας, κάτι που έχει αντίκτυπο, σύμφωνα με την Έκθεση, ιδιαίτερα στο Νότο της χώρας, όπου ζουν σημαντικά ποσοστά μελών της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το δεύτερο είναι η καταγραφή των πραγματικών στοιχείων για τον αριθμό των μελών των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων κατά τη γενική απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία, που αν δεν συμβεί, όπως το 2011, μειώνει τεχνητά τα αριθμητικά μεγέθη των κοινοτήτων στη χώρα…

Το τρίτο είναι η μη απόδοση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι «εκκρεμούν αιτήσεις για 890 ακίνητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας», ενώ «ζήτησε κατά το 2020 την ένταξη στο Κτηματολόγιο για 15 ναούς και εγκρίθηκαν μόλις 4 περιπτώσεις».

Το τέταρτο αφορά στην καθυστέρηση εισαγωγής μαθήματος θρησκευτικών στο εκπαιδευτικό σύστημα της Αλβανίας.

Αναγνωρίζεται η διαθρησκευτική ειρηνική συνύπαρξη στη χώρα, που αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διατήρησή της καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ο χαρισματικός Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος δρα και δημιουργεί με πνεύμα κατανόησης και αγάπης.

Ακόμη ο κ. Αναστάσιος στέκεται δίπλα στα προβλήματα των Αλβανών πολιτών, ανεξάρτητα από τη γλώσσα, την καταγωγή και το θρήσκευμα.

Και έχει συμβάλλει αποφασιστικά, με την υλοποίηση, πέρα όλων των άλλων, έργων υποδομής, αλλά και δομών εκπαίδευσης και υγείας, καθώς και με την ανάπτυξη γεωργικών προγραμμάτων, στην ανάκαμψη της κοινωνίας της Αλβανίας.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι στη γειτονική χώρα δεν έχουν εξαλειφθεί προβλήματα θρησκευτικής ελευθερίας, ο Μακαριώτατος είναι αποδεκτός ως σπουδαία προσωπικότητα και ως άνθρωπος αγάπης (και είναι σπουδαία προσωπικότητα, επειδή είναι άνθρωπος αγάπης) από τη συντριπτική πλειοψηφία του Αλβανικού λαού.

Εξάλλου ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, πρέσβης Vincenzo Del Monaco, είχε συνάντηση με τα μέλη του Κέντρου Διαθρησκευτικής Συνεργασίας Ελμπασάν, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία εκπροσωπείται από τον Μητροπολίτη Αντώνιο.

Στειτ ντεπαρτμεντ Εκκλησία Αλβανίας

Τονίστηκε ο αποφασιστικός ρόλος των θρησκειών στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Αλλά και η συμβολή τους για ένα καλύτερο μέλλον για όλους και ειδικά για τους νέους.

State department Ορθόδοξη Εκκλησία Αλβανίας

State department Εκκλησία Αλβανίας

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.