Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: «Να υπομένουμε και να προσπαθούμε πάντοτε να είμαστε παράγοντες ειρήνης». Του π. Ηλία Μάκου. Το μήνυμα της υπομονής και της ειρηνικής συνύπαρξης έστειλε την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021 από τον καθεδρικό ναό της Ανάστασης Τιράνων, όπου ιερούργησε, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

Μιλώντας, προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας, επί του αποστολικού αναγνώσματος της ημέρας, είπε ότι:

Εμείς οι Χριστιανοί έχουμε στη διάρκεια των αιώνων πολλά παραδείγματα ανθρώπων κοντινών μας, που είναι επιθετικοί, αντιδραστικοί. Ειρωνείες, επιθέσεις, διάφοροι διωγμοί.

Και πρόσθεσε:

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω τρεις φράσεις, που ακούσαμε από τον Απόστολο: «Λοιδωρούμενοι ευλογούμεν», «διωκόμενοι ανεχόμεθα», «βλασφημούμενοι παρακαλούμεν».

Δεν απαντούμε με την ίδια διάθεση, δεν αντιπαραθέτουμε σ΄ αυτούς, που είναι εναντίον μας, μίσος και άλλες άσχημες συμπεριφορές, αλλά, κατά το πρότυπο των Αποστόλων, υπομένουμε και προσπαθούμε πάντα να είμαστε παράγοντες ειρήνης.

Αυτό ισχύει σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Και στις προσωπικές μας σχέσεις και στις οικογενειακές μας σχέσεις.

Να μας δώσει ο Κύριος αυτό το παράδειγμα και να γινόμαστε μιμητές των Αποστόλων.

Είναι τεκμήριο της μεγάλης πνευματικής δύναμης, που χαρίζει ο Θεός στους δικούς του».

Πόσο συνετά τα λόγια του Μακαριωτάτου και πόσο βιωματικά!

Τι μεγάλη καρδιά έχουν οι άνθρωποι, που τους βρίζουν, τους καταδιώκουν, τους συκοφαντούν και αυτοί να τα υπομένουν όλα και να μη λένε κακό και να μην εκδικούνται.

Πόσο ανώτερος άνθρωπος πρέπει να είναι κανείς για να το κατορθώσει αυτό!

Και , όμως, τέτοιοι πρέπει να γίνουμε. Μπορεί οι άλλοι να θέλουν το κακό μας. Να διασύρουν την υπόληψή μας. Να δημιουργούν προσκόμματα στο έργο μας, στη ζωή μας. Εμείς πρέπει να αντιγράψουμε τους αποστόλους.

Θα αμυνθούμε, βέβαια, Θα διαλύσουμε τις συκοφαντίες. Θα διαφυλάξουμε τον εαυτό μας και το κύρο μας. Αλλ΄ αυτά, θα γίνουν με ηρεμία, με καλοσύνη, με πραότητα, με συγχωρητικότητα.

Δεν θα ανταποδώσουμε τα ίδια. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα δικά τους συστήματα. Εμείς στην κακία τους θα αντιτάξουμε την καλοσύνη μας. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα δικά τους συστήματα. Εμείς στην κακία τους θα αντιτάξουμε την καλοσύνη τους.

Αυτή η ανοχή και η υπομονή αποδεικνύεται από την πείρα ότι είναι ο καλύτερος τρόπος συμπεριφοράς. Γιατί έτσι και του Θεού το θέλημα ακολουθούμε και την ψυχική μας γαλήνη εξασφαλίζουμε και τον κακό, που θέλει να μας βλάψει, τον κερδίσουμε.

Την έχουμε αυτή την ανοχή και την υπομονή; Μάλλον όχι. Αν δεν την έχουμε, ας μη χρονοτριβούμε. Το συμφέρον μας απαιτεί να την αποκτήσουμε το ταχύτερο!

πάτερ Ηλίας Μάκος

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο τι εορτάζουμε με την Κυριακή Η Λουκά με την παραβολή του καλού Σαμαρείτη.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.