(Κήρυγμα του Γέροντος Γαβριήλ, Ηγουμένου Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ, κατά την Εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στην Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ, την 14/9/2021.

ΑΣ ΜΑΣ ΑΞΙΩΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ, ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ,
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ,
ΔΙΟΤΙ Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ…
ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΤΕΝΙΣΟΥΜΕ..”
《 Πολλά τα έτη να είναι όλων σας και ευλογημένα με τη Χάρη του Θεού και ιδιαιτέρως στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες που είναι αρκετοί ανάμεσά μας.
Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά την Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.
Η σημερινή ημέρα, όπως λένε οι Άγιοι Πατέρες, φέρει τα ίσα της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής.
Και ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο, όλα αναφέρονταν στα γεγονότα της Μεγάλης Παρασκευής.
Μας πάει πίσω, βλέπομε τον Κύριο της Δόξης, το Θεό μας, επί του Σταυρού.
Βλέπομε πάνω από το Σταυρό το Θεό μας να συγχωρεί τους σταυρωτάς Του :
ΑΦΕΣ ΑΥΤΟΙΣ ΚΥΡΙΕ,
ΟΥ ΓΑΡ ΟΙΔΑΣΙ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΙ..
Βλέπομε τον Κύριο, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο άγιος Γέροντας Κύριλλος, ν’ ανοίγει επί του Σταυρού τα χέρια Του, ν’ ανοίγει την αγκαλιά Του και είναι σαν να μας καλεί όλους μας να μας σφίξει στην αγκαλιά Του, να γίνομε παιδιά Του.
Να μας πάει όλους θέλει στον Παράδεισο.
ΟΥ ΓΑΡ ΗΛΘΟΝ ΚΡΙΝΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ,
ΑΛΛΑ ΣΩΣΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ .
Δεν ήρθα να κρίνω τον Κόσμο, είπε, αλλά να σώσω τον κόσμο.
Κι απ’ την άλλη μας λέγει :
ΟΥ ΓΑΡ ΗΛΘΟΝ ΚΑΛΕΣΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΣ,
ΑΛΛΑ ΑΜΑΡΤΩΛΟΥΣ ΕΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΝ..
Θέλει όλους μας, δια της μετανοίας, να μας βάλει στον Παράδεισο.
Θέλει όλοι μας να ζήσομε τη ζωή της Εκκλησίας.
Θέλει όλοι μας να ομοιάσομε στη ζωή μας με τους Αγίους.
Με τον Όσιο Δαυίδ, που βρισκόμαστε εδώ στο Μοναστήρι του, που τα δίσεκτα χρόνια της τουρκοκρατίας, ομολογούσε με παρρησία την πίστη του στον Αληθινό, τον Τριαδικό Θεό. Κι όταν ο Τούρκος πασάς της Λιβαδειάς τον συνέλαβε και του ζητούσε να μαρτυρήσει, να αρνηθεί την πίστη του ή να μαρτυρήσει, εκείνος του έλεγε :
– Και χίλια κομμάτια να με κάνεις πασά μου εγώ την πίστη μου στον Αληθινό Θεό δεν την αρνούμαι.
Κι απ’ την άλλη, μιμούμενος ο Όσιος Δαυίδ τον Θεό μας, ζητούσε ο Θεός να του συγχωρήσει τους βασανιστάς του.
Μας καλεί ο Θεός να μιμηθούμε τον σύγχρονο Άγιο της Εκκλησίας μας, τον Άγιο Ιάκωβο, που τους πάντας συγχωρούσε και τους πάντας έκλεινε στην πνευματική του αγκάλη.
Συγχώρησε κι αυτούς που, απ’ το φθόνο του διαβόλου, του έστησαν ενέδρα λίγο πιο πάνω απ’ το Μοναστήρι για να τον σκοτώσουν.
Τον φύλαξε ο Θεός στέλνοντας κοντά του έναν άλλο βοσκό που τον συνόδευσε και στη συνέχεια του ανακοίνωσε για ποιο λόγο πήγε κοντά του.
Συγχώρησε αυτούς οι οποίοι, συκοφαντώντας τον, τον Άγιο Ιάκωβο, τον πήγανε στα δικαστήρια γιατί δήθεν μια αγέλη σκύλων που είχε η Μονή – ενώ είχε ένα μικρό σκυλάκι – κατέφαγε το ποίμνιο αυτού του ανθρώπου…
Τους πάντας συγχωρούσε, τους πάντας αγαπούσε και γι’ αυτό στη συνέχεια τους φιλοτιμούσε όλους και γινόντουσαν οι καλύτεροί του φίλοι.
Να μιμηθούμε τον άξιο διάδοχο του Αγίου Ιακώβου, τον άγιο Γέροντα Κύριλλο, ο οποίος κι αυτός είχε καρδιά, μικρού παιδιού μεν, αλλά μεγάλη , που τους χωρούσε όλους μέσα, καλούς και κακούς, δικαίους και αδίκους..
Γι’ αυτό και γι’ αυτόν σήμερα ακούμε τόσα πολλά.
Προχθές ήμουνα με την Αγία Κάρα στα Ριζώματα της Βεροίας και την άλλη μέρα στο χωριό Άμμος Βεροίας.
Πλήθος ανθρώπων ήρθαν να ασπαστούν τη χαριτόβρυτη και ευωδιάζουσα Αγία Κάρα του Οσίου Δαυίδ.
Και μου λέει εκεί η Ηρώ, μια συμμαθήτριά μου, που είχε ταλαιπωρία με την υγεία της, πολύ σοβαρό πρόβλημα:
” Παρακάλεσα τον Άγιο Γέροντα Κύριλλο, στο πετραχήλι του οποίου ερχόμουνα και τον αγαπούσα και με αγαπούσε πολύ και την ώρα του χειρουργείου , η ανιψιά μου βλέπει σε όραμα τον Γέροντα Κύριλλο δίπλα στο γιατρό.
Όταν τελείωσε η επέμβαση ο γιατρός μου είπε:
-Πρώτη φορά μετά από μια τέτοια σοβαρή επέμβαση , ασθενής σηκώνεται απ’ το χειρουργικό κρεβάτι και στη συνέχεια, μετά την ανάνηψη, όπως εσύ, πρώτη φορά βλέπω τέτοια καλή κατάσταση υγείας ασθενούς.”
ΓΙΑΤΙ, ΟΤΑΝ Η ΧΑΡΙΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ΕΠΙΣΚΙΑΖΕΙ,
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΟΙΩΝΟΝΤΑΙ ..
Μας καλεί, λοιπόν, ο Θεός κι εμείς να δίνομε Ομολογία Πίστεως. Γιατί καμιά φορά ντρεπόμαστε, θέλουμε να κάνομε το Σταυρό μας και κοιτάζουμε μήπως μας βλέπει κανείς;
Θέλει ο Θεός να Τον ομολογούμε, να μην Τον αρνούμαστε με τη ζωή μας, με τις σκέψεις μας, με τα λόγια μας, με τις πράξεις μας.
Να κάνομε το Σταυρό μας σωστά:
στο μέτωπο, στην κοιλιά μας, δεξιά και αριστερά των χεριών μας κι όχι, όπως έλεγε ο άγιος Γέροντας Κύριλλος, μερικές φορές παίζομε μαντολίνο, σαν να κοροϊδεύομε, με συγχωρείτε.
Κι έλεγε χαρακτηριστικά, το επαναλαμβάνω κι άλλη φορά το έχομε πει ότι όπως ο κυνηγός αν δεν σημαδέψει σωστά δεν σκοτώνει πουλιά έτσι κι εμείς αν δεν τυπώσομε το σημείο του Σταυρού σωστά, όπως η Εκκλησία μας δίδαξε, τότε ο διάβολος μένει φρίττει, γιατί βλέπει ότι πάει να γίνει το σημείο του Σταυρού , αλλά δεν φεύγει, εκεί, μας περιτριγυρίζει.
Ο Σταυρός είναι το φόβητρο των δαιμόνων.
Δεν μπορούσε να φανταστεί ο δαίμονας ότι Αυτός που ετανίσθη πάνω στο Σταυρό, που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν το επικατάρατο ξύλο στο οποίο καταδικάζονταν οι βαρυποινίτες, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι Αυτός που ήταν πάνω στο Σταυρό, ήταν ο ίδιος ο Θεός.
Δεν μπορούσε να φανταστεί αυτή την εσχάτη ταπείνωση ,γιατί εκείνος είναι μονίμως με τον εωσφορικό εγωισμό του.
Δεν μπορούσε να φανταστεί αυτή την υπέρτατη θυσία της Αγάπης, γιατί Σταυρός, όπως έλεγαν οι άγιοι Γέροντες, σημαίνει Θυσία, σημαίνει Αγάπη.
Σήμερα η ημέρα, επειδή ακριβώς φέρει τα ίσα της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής, η Εκκλησία μας καλεί σε αυστηρή νηστεία. Μόνον αν η ημέρα της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού συμπέσει Σάββατο ή Κυριακή έχουμε κατάλυση οίνου και ελαίου. Τις άλλες ημέρες η νηστεία είναι αυστηρά.
Και λέγαν Γεροντάδες:
– Να μη μας ξεγελάει ο δαίμονας και να μας λέει, Ε ! τώρα είμαστε διακοπές, είμαστε στα μπάνια, το ένα το άλλο, δεν πειράζει..
Δεν έχει “Δεν πειράζει” έλεγαν, είναι αμαρτία.
Ας ακούσομε, λοιπόν, τη Φωνή του Θεού και ας Τον ακολουθήσομε.
Και τότε κοντά Του θα βρούμε ανάπαυση.
ΔΕΥΤΕ ΠΡΟΣ ΜΕ ΠΑΝΤΕΣ
ΟΙ ΚΟΠΙΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟΙ,
ΚΑΓΩ ΑΝΑΠΑΥΣΩ ΥΜΑΣ ..
Θα βρούμε ανάπαυση στην ψυχή μας, θα θέλομε να μετέχομε στα Άγια Μυστήρια της Εκκλησίας μας, να καθαρίζομε την ψυχή μας με το Μυστήριο της Ιεράς εξομολογήσεως, να συγχωρούμε και να παίρνομε συγχώρηση από το Θεό.
Θα ζητάει η ψυχή μας να κοινωνήσει τον Θεό, να μπει ο Θεός μέσα μας, να γίνομε κι εμείς κατά Χάριν Θεοί.
Και τότε θα έχομε υποστεί την καλή αλλοίωση και θα μπορούμε, με την Χάρη του Θεού, να βαστάζομε τον καύσωνα της ημέρας, τις δυσκολίες, τα προβλήματα.
Θα μας δίνει Εκείνος δύναμη και κουράγιο να τα αντιμετωπίσομε και σήμερα είναι αρκετά τα προβλήματα που βασανίζουν τον άνθρωπο.
Αλλά όταν κάνεις εμπιστευθεί, όπως λέει η Αγία μας Εκκλησία, τη ζωή του.
ΤΗΝ ΠΑΣΑΝ ΖΩΗΝ ΗΜΩΝ
ΚΥΡΙΩ ΤΩ ΘΕΩ ΠΑΡΑΘΩΜΕΘΑ…
Όταν εμπιστευθούμε τη ζωή μας στο Θεό τότε τα πράγματα τα βλέπομε διαφορετικά, τότε η Χάρις του Θεού μας οδηγεί, μας βοηθάει να περάσομε αυτό το στενό και τεθλιμμένο μονοπάτι, όπως ακριβώς το είπαν ο Άγιος Δαυίδ και ο Άγιος Ιάκωβος σ’ αυτόν, τον Αθανάσιο Δήμου, που ήταν στην εντατική από τον covid και ήταν να φύγει για την άλλη ζωή και του εμφανίστηκαν και του λένε:
– Εμείς θα σε βοηθήσομε μη στεναχωριέσαι, και συνήλθε ο άνθρωπος.
Αλλά του έδειξαν κι ένα μονοπάτι, στενό και ανηφορικό, που στο τέλος του μονοπατιού υπήρχε άπλετο φως, όπως μας είπε:
– Το Άκτιστο Φως θα ήταν πάτερ μου,μας είπε , Και μου είπανε οι Άγιοι Γέροντες
“Αν θέλεις- γιατί ο Θεός μας λέει Όστις θέλει οπίσω Μου ελθείν- αν, θέλεις, του είπανε, να βαδίσεις κι αυτό το στενό και ανηφορικό μονοπάτι εμείς θα σε βοηθήσομε να το ανέβεις”.
Εκείνοι, λοιπόν, θα μας βοηθήσουν, οι Άγιοί μας, η Καλή μας Παναγία, ο Πατέρας μας ο Ουράνιος, ο Θεός, ο Οποίος λέει :
Αυτός που Με αγαπάει θα αγαπηθεί από Μένα και τον Πατέρα Μου και θα κάνομε μέσα στην καρδιά του Μοναστήρι που θα κατοικούμε, θα κατοικεί η Αγία Τριάς μέσα μας…
Ας αγαπήσομε, λοιπόν, τον Θεό κι εμείς, ας τον σεβόμεθα στη ζωή μας.
Και τότε κι Εκείνος θα μας αγαπά και θα ευλογεί τον καθένα μας ξεχωριστά, τα σπίτια μας, τα χωριά μας, τις πόλεις μας, την Ελλάδα μας ολόκληρη, τον κόσμο ολόκληρο όπου ζουν άνθρωποι οι οποίοι Τον πιστεύουν και Τον σέβονται.
Κι ας μας αξιώσει με την Αγάπη Του , να μπορέσουμε να δούμε τον Τίμιο Σταυρό , κατά τη Δευτέρα Παρουσία, διότι ο Τίμιος Σταυρός θα είναι ο πρώτος, ο οποίος θα προβάλει εκείνη την ώρα, να μπορούμε να Τον ατενίσομε.
Κι ας μας αξιώσει με την Αγάπη Του, με το Έλεός Του, με τη συγχωρητικότητά Του, έστω, όπως έλεγε ο Άγιος Ιάκωβος , σε μια γωνίτσα εκεί στο Φως της Ζωής, το οποίο Φως της Ζωής, τον Παράδεισο, ευχόμεθα όλοι οι Πατέρες να τον κληρονομήσετε όλοι σας και όλοι μας.Αμήν! 》
(Κήρυγμα του Γέροντος Γαβριήλ, Ηγουμένου Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ, κατά την Εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στην Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ, την 14/9/2021.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.