Ήταν 21 Ιανουαρίου του 2018 όταν ο 14χρονος Γιώργος Ανδρέου διαγνώστηκε με μια σπάνια ασθένεια. Τέσσερα χρόνια μετά, ένα τρίτης γενιάς φάρμακο δίνει τη δυνατότητα για καλύτερη ποιότητα ζωής.

«Το βράδυ της 21ης Ιανουαρίου του 2018, ο Γιώργος μας παρουσίασε κάποια προβλήματα υγείας. Δεν γνωρίζαμε τι ήταν… Έφτασε σε σημείο που δεν μπορούσε να περπατήσει. Στο Μακάρειο Νοσοκομείο οι γιατροί διέγνωσαν πως πάσχει από αυτή την σπάνια ασθένεια, το άτυπο αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο», είπε μιλώντας στο SigmaLive, ο πατέρας του Γιώργου, Στέφανος Ανδρέου.

Το άτυπο αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο είναι σπάνια ασθένεια και στην Κύπρο υπάρχουν δύο περιστατικά ενώ στην Ελλάδα μια περίπτωση παιδιού.

«Οι γιατροί προχώρησαν άμεσα σε επέμβαση. Η νεφρική ανεπάρκεια είχε προχωρήσει σε μεγάλο στάδιο λόγω της ασθένειας. Ο Γιώργος μπήκε σε καταστολή και έπρεπε να παρθούν αποφάσεις. Λόγω της εμπειρίας του Δρ. Αβραάμ Ηλία έγινε αντιληπτή η σοβαρότητας της κατάστασης. Έγινε προσθαφαίρεση και αιμοκάθαρση αλλά δεν πέτυχε», εξιστόρησε ο κος Ανδρέου.

Η επόμενη σημαντική απόφαση, ήταν αυτή που θα άλλαζε τη ζωή του 14χρονου Γιώργου. Η άφιξη στην Κύπρο ενός φαρμάκου, έδωσε την ελπίδα και αποκατάστησε σε μεγάλο βαθμό τη νεφρική ανεπάρκεια.

«Πρόκειται για ένα φάρμακο που αξίζει 20 χιλιάδες ευρώ η δόση και μας προσφέρεται από το Υπουργείο Υγείας. Η δόση του φαρμάκου λαμβανόταν κάθε δύο βδομάδες κάτι που δυσκόλευε την καθημερινότητά του, με τα πιο συχνά πήγαινε-έλα στο νοσοκομείο αλλά και τις παρενέργειες που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο μικρός».

Χθες (26/01), ο Γιώργος έλαβε την πρώτη δόση ενός άλλου ευεργετικού φαρμάκου τρίτης γενιάς, του Ultomiris, με τη σημαντική διαφορά πως αυτό θα λαμβάνεται κάθε οκτώ βδομάδες.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας για την έγκριση του φαρμάκου. Το πρόβλημα υγείας θα είναι εφόρου ζωής αλλά το φάρμακό αυτό θα δώσει στο παιδί μας καλύτερη ποιότητα ζωής».

Ο κος Ανδρέου συγκινημένος ευχαρίστησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία όπου εργάζεται. «Σαν πατέρας θέλω να ευχαριστήσω την Πυροσβεστική που στάθηκε δίπλα μου στις δύσκολες στιγμές και με διευκόλυνε όσες φορές χρειάστηκε να βρίσκομαι κοντά στο παιδί μου».

«Δύο τα περιστατικά στην Κύπρο»

Μιλώντας στο SigmaLive ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου δρ. Αβραάμ Ηλιάς, είπε πως υπάρχουν δύο περιστατικά παιδιών που πάσχουν από αυτή την σπάνια ασθένεια ενώ άλλα δύο παιδιά χρειάστηκε να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση.

Το Ultomiris, σύμφωνα με τον δρ Ηλία βοηθάει σε ποσοστό πέραν του 90% ώστε να επανέλθει η νεφρική λειτουργία.

«Το φάρμακο εγκρίθηκε και παρέχεται από το Υπουργείο Υγείας, και το παιδί εκεί που ερχόταν κάθε δύο βδομάδες στο νοσοκομείο για τη θεραπεία του, θα έρχεται πλέον κάθε οκτώ βδομάδες και θα παρέχει βελτίωση στην ποιότητα ζωής του», ανέφερε ο δρ. Ηλία .

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.