Κέντρο των πανρωσικών και πανεκκλησιαστικών εορτασμών προς τιμήν των 800ών ετών από τη γέννηση του Αγίου Μεγάλου Πρίγκιπος Αλεξάνδρου Νιέφσκι (1724) έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου, εορτή της μετακομιδής των τιμίων λειψάνων του, η Αγία Πετρούπολη και πιο συγκεκριμένα η Λαύρα Αγίας Τριάδος και Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι.

Της Θείας Λειτουργίας στο καθολικό της Αγίας Τριάδος στη Λαύρα προεξήρχε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλος, ο οποίος γιορτάζει και μια προσωπική επέτειο την ημέρα αυτή: στις 12 Σεπτεμβρίου 1971 ο ιερομόναχος Κύριλλος Γκουντιάεφ, νυν Πατριάρχης Κύριλλος, έλαβε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη.

Άμα τη αφίξει στη Λαύρα ο Μακαριώτατος κ. Κύριλλος προσκύνησε τα τιμία λείψανα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, τα οποία με αφορμή την εορτή τοποθετήθηκαν στο κέντρο του καθολικού.

Μαζί του συλλειτούργησε πλειάδα ιεραρχών και κληρικών της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Παρέστησαν η πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β. Ματβιένκο και άλλοι υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί και τοπικοί άρχοντες, καθώς και ο δήμαρχος του Βελιγραδίου, Ζόραν Ραντογίτσιτς.

Μερίδα πιστών παρακολούθησε την πατριαρχική Θεία Μυσταγωγία από γιγαντοοθόνες, οι οποίες εγκαταστάθηκαν στην πλατεία του Αλεξάνδρου Νιέφσκι και άλλα κεντρικά σημεία.

Στο «εἴπωμεν πάντες» αναπέμφθησαν δεήσεις υπέρ απαλλαγής από της λοιμώξεως του κορωνοϊού.

Μετά το πέρας της Θείας Συνάξεως τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο εκ μέρους των κληρικών και του ποιμνίου της ιεράς μητροπόλεως Αγίας Πετρουπόλεως προσφώνησε ο μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως και Λάντογκα κ. Βαρσανούφιος.

Ο επικεφαλής της Μητροπόλεως επέδωσε στον Μακαριώτατο την εικόνα του Αγίου Πρίγκιπος Αλεξάνδρου Νιέφσκι και την εικόνα της Παναγίας του Θεοδώρου.

Επίσης, τον Πατριάρχη Κύριλλο προσφώνησε ο καθηγούμενος της Λαύρας, επίσκοπος Κρονστάνδης Ναζάριος, που του προσέφερε τρία ιερά εγκόλπια με την μορφή του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι και την Παναγία «Γοργοεπήκοο».

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας απηύθυνε στο εκκλησίασμα τον θείο λόγο και αμέσως μετά απένειμε υψηλές τιμητικές εκκλησιαστικές διακρίσεις σε ιεράρχες και κοσμικούς άρχοντες.

Τέλος, ο Μακαριώτατος κ.κ. Κύριλλος προεξήρχε της λιτανείας με τα τίμια λείψανα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι από το καθολικό της Αγίας Τριάδος έως την πλατεία Αλεξάνδρου Νιέφσκι.

ope

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.