Ο μακαριστός και χαρισματικός Γέροντας Εφραίμ (κατά κόσμον Ιωάννης Μωραΐτης), ο Γέροντας της απανταχού Ορθοδοξίας, της Ελλάδας και της Αριζόνας, εκτός από τους διδακτικούς και ωφέλιμους λόγους του, άφησε σε τούτο τον άστατο κόσμο ως ιερή παρακαταθήκη 19 Μοναστήρια, τα οποία όπως και ο φιλόθεος ιδρυτής τους, εκπέμπουν το γνήσιο και ανόθευτο φρόνημα της Εκκλησίας ασκώντας ταυτόχρονα και φιλανθρωπικό έργο στην αμερικάνικη ήπειρο, ακόμη και μετά την κοίμηση του.
1928: Γεννήθηκε στην πόλη του Βόλου και σε ηλικία μόλις 14 ετών του δημιουργήθηκε η επιθυμία να ακολουθήσει τον μοναχισμό, ωστόσο ο πνευματικός του δεν του έδωσε ευλογία να πάει στο Άγιο Όρος μέχρι να συμπληρώσει το 19ο έτος της ηλικίας του.
1947: Μεταβαίνει στο Άγιο Όρος σε μια πολύ ασκητική μοναστική αδελφότητα και από εδώ και στο εξής θα έχει δίπλα του για πνευματικό οδηγό τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή.
1959: Η κοίμηση του πνευματικού πατρός του, του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή (15 Αυγούστου). Ο Γέροντας Εφραίμ γίνεται και ο ίδιος τώρα πια πνευματικός φάρος για νεότερους μοναχούς.
1973: Ολόκληρη η αδελφότητα μετακομίζει πλέον στην Μονή Φιλοθέου, εκεί όπου ο Γέροντας Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης γίνεται και ο Ηγούμενος του Μοναστηριού. Έκτοτε, αρχίζει να καλλιεργείται και να επικρατεί μια καλή φήμη στο Άγιο Όρος προς το πρόσωπο του, όπως συμβαίνει άλλωστε και με όλους τους χαρισματικούς και ενάρετους Γέροντες του Χριστού, οι οποίοι αποτελούν πάντα πόλο έλξης, τόσο για τον κόσμο, όσο και για την θεία Χάρη του Τριαδικού Θεού.
Στο Άγιον Όρος, ορισμένα μοναστήρια βρίσκονταν (και θα βρίσκονται ακόμη) υπό την πνευματική του καθοδήγηση (Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, Κωνσταμονίτου και Καρακάλλου). Το ίδιο συμβαίνει και με αρκετές άλλες μοναστικές κοινότητες στην χώρα μας (Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στις Σέρρες, Ι.Μ Παναγίας της Οδηγήτριας στον Βόλο και η Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ, πρώην μετόχι της Φιλοθέου, στη Θάσο).
Στην Αμερική ο Γέροντας πήγε αρχικά για λόγους υγείας το 1979 ,όμως καθώς εξασκούσε παράλληλα και το ποιμαντικό του έργο, έγινε και εκεί αγαπητός και γνωστός. Για να βοηθήσει και τους έλληνες της διασποράς που βρίσκονται εκεί, ξεκίνησαν με την συμβολή του να ιδρύονται, όχι ένα αλλά δύο αρχικώς Ορθόδοξα Μοναστήρια, ένα στο Μόντρεαλ (Καναδάς) και ένα στο Πίτσμπουργκ (ΗΠΑ). Εντέλει το σπουδαίο αυτό ιεραποστολικό έργο του Γέροντα κατέληξε στην οικοδόμηση και σύσταση 19 Μοναστηριών (υπάγονται στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και Καναδά), ενώ ακόμη δύο βρίσκονται αναμένεται να ιδρυθούν στις μέρες μας. Εκτός από την ίδρυση των δεκάδων αυτών Μονών, ο Γέροντας Εφραίμ ίδρυσε και έναν οίκο ευγηρίας (γηροκομείο).
[Συγκεκριμένα τα μοναστήρια αυτά βρίσκονται: 2 στη Φλόριντα, 2 στο Τέξας, 2 στο Σικάγο, 2 στη νότια Καρολίνα, 1 στη Νέα Υόρκη, 1 στην Ουάσιγκτον, 1 στην Πενσυλβανία, 1 στην Καλιφόρνια, 1 στο Ιλινόις, 1 στο Μίτσιγκαν, 1 στο Μόντρεαλ, και 1 στο Τορόντο]Ο Γέροντας Εφραίμ, μέχρι την κοίμησή του, εγκαταβιούσε στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην έρημο της Αριζόνα, λίγη ώρα μακριά από την πρωτεύουσα της Αριζόνα, το Phoenix, και κοντά στην πόλη Florence.
[Τα μοναστήρια του Γέροντα Εφραίμ, χτίστηκαν με τις χορηγίες ομογενών της Αμερικής, του Καναδά, και αρκετών γηγενών, καθώς επίσης και με την προσωπική εργασία πολλών προσκυνητών.]Πηγή: https://tanea.gr/2019/12/08/greece/gerontas-efraim-efyge-apo-ti-zoi-o-agios-tis-arizona-to-ergo-tou/
β) Στο σημείο αυτό αξίζει να μνημονεύσουμε και ορισμένους προφητικούς λόγους του Γέροντος Εφραίμ:
Συγκεκριμένα, όσα φαίνεται να είπε ο διορατικός Γέροντας σε κάποιον κληρικό και πνευματικό του παιδί, ήταν οι εξής:
«Παιδί μου δεν θα προλάβω την Πόλη..»
«..γιατί παιδί μου θα κοιμηθώ στην αρχή των γεγονότων για την Πόλη»
[Οι παραπάνω λόγοι του Γέροντα αναρτήθηκαν από τον δρα Κωνσταντίνο Βαρδάκα στο ιστολόγιο στις 8/12/2019 https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com] «Όταν θα πάρουμε την Κωνσταντινούπολη, θα περάσουν 33 χρόνια ευημερίας και μετά θα ξεκινήσει η πλήρης αποστασία των ανθρώπων και θα κυβερνήσει ο Αντίχριστος! Δεν είναι ακόμα η εποχή της κυβερνήσεως του Αντιχρίστου, διότι υπάρχουν ακόμα προφητείες που δεν έχουν συμβεί, όπως είναι η κυβέρνηση της 33χρονης βασιλείας του κοιμώμενου Βασιλιά Ιωάννη μετά τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και το πάρσιμο της Κωνσταντινούπολης από τους Έλληνες»«..Υπάρχει κοιμώμενος Στρατηγός ονόματι Ιωάννης, ο οποίος, τότε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ θα υποδείξει εις τους Χριστιανούς ότι αυτός θα βασιλεύσει τώρα. Θα τους υποδείξει με το δάχτυλό του τον τόπο και θα τον καλέσουν να ηγηθεί και να βασιλεύσει εις τον ελληνικό και ορθόδοξο λαό. Και θα γίνει αυτό.»