Αν, προσκυνούντες την εικόνα του Αγίου Δαυίδ , στο τέμπλο, κοιτάξομε, θα δούμε ότι κρατάει ένα ειλητάριο και σε αυτό το ειλητάριο γράφει.

ΟΣΤΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΕΜΙΣΗΣΕΝ,
ΟΥΤΟΣ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ , ΔΙΕΦΥΓΕ.
Όποιος μίσησε τον κόσμο, ξεγλίστρησε από τις παγίδες του διαβόλου, που είναι άπειρες και που γι’ αυτές τις παγίδες, επειδή ο Θεός τις απεκάλυψε στον Άγιο Αντώνιο, τον Μεγάλο και τις είδε, είπε
” Ποιος άραγε θα γλιτώσει απ’ αυτές τις παγίδες;”
Και βέβαια ο Θεός του απάντησε,
“Μόνο μέσω της ταπεινώσεως θα γλυτώσομε και με τη Χάρη του Θεού.
Τί εννοεί, αδελφοί μου, όταν λέει τον κόσμο εμίσησε;
Μας καλεί να μισήσομε τους ανθρώπους; Όχι, προς Θεού, αφού αυτή η πρώτη Εντολή του Θεού, αν θέλετε η δεύτερη, η πρώτη είναι :
“Ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεό σου ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου˙ καὶ ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου”..και λοιπά ..
“καὶ τὸν πλησίον σου ὡς ἑαυτόν”.
Δεν μας λέει, λοιπόν ,να μισήσομε τον κόσμο, αλλά , τί αδερφοί μου;
Το κοσμικό φρόνημα, το φρόνημα του κόσμου, αυτό που μας εμποδίζει να πάμε προς το θέλημα του Θεού.
Αν θέλετε ,τη θεά μόδα, αυτή που κατά καιρούς έρχεται και μας λέει “έτσι θα ντυθείς” και πολλές φορές ντύνομαι σύμφωνα με τη μόδα και προκαλώ, αδελφοί μου και σκανδαλίζω και ο Θεός μας λέει
– Ε! παιδιά, είναι προτιμότερο να δέσετε μια μυλόπετρα στο λαιμό σας και να πέσετε στη θάλασσα να πνιγείτε παρά να σκανδαλίσετε τους αδελφούς σας.
Όμως εμείς, έχοντες το κοσμικό, φρόνημα κάνομε υπακοή στη θεά μόδα, η οποία μας λέει πώς θα ψυχαγωγηθούμε, τί χορούς θα χορέψομε, τί μουσικές, μοντέρνες, τί θα φάμε … ” μπα, νηστεία, πάλι νηστεία θα κάνω; φάε , αδελφέ μου, όσο ζεις, γλέντησε..”. Μας λέει ακόμα και τί λέξεις θα χρησιμοποιήσομε και πολλές φορές ακούς και όλοι έχουν το ίδιο όνομα, με μια λέξη τους φωνάζουν όλους. Αυτό είναι το κοσμικό φρόνημα.
Το κοσμικό φρόνημα , όμως, υπαγορεύεται, όπως μας λένε οι άγιοι Πατέρες, όπως μας λέει ο ίδιος ο Θεός, μέσα στην Καθολική Επιστολή του Αγίου Ιωάννου, υπαγορεύεται από τί;
Από την επιθυμία μας, της σαρκός, η οποία επιθυμία της σαρκός, θέλει όλο τις ανέσεις, την καλοπέραση, τις ηδονές, από την επιθυμία των οφθαλμών, όλο να κοιτάμε τα ευχάριστα και τα ηδονοφόρα και από την αλαζονεία του νου, δηλαδή από τον εγωισμό, από την έπαρση και να κάνομε τί: να λέμε
– Τι θα πει ο κόσμος για μένα, να κοιτάζομε τί γνώμη έχουν οι άλλοι για μας και οι οποίοι, αδελφοί μου, πολλές φορές μπορεί να μας λένε :
– Βρε τί καλός άνθρωπος είσαι, βρε τί κούκλα είσαι, πώς άλλαξες το λουκ σου, που λένε, τί ωραίο λουκ έχεις, κι όταν φύγεις μπορεί να αρχίσουν και να σε κουτσομπολεύουν και.. και..και.. πολλά.. κι εμείς να επηρεαζόμαστε από αυτά και να τα ζητάμε.
Αλλά, όπως έλεγε ο άγιος Γέροντας Κύριλλος και όπως λένε οι Άγιοι:
ΔΕ ΘΑ ΚΟΙΤΑΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ,
ΑΛΛΑ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΘΕΟΣ,
ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΘΕΟΣ..》
ΓΕΡΩΝ ΓΑΒΡΙΗΛ
ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ Ι.Μ.ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.