Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: Ρωτάτε : «Γιατί ο Θεός κατέστρεψε τα Σόδομα;».

Μά δεν σας κατέστη σαφές από την ίδια την Γραφή του Θεού; «Είπε δε Κύριος· κραυγή Σοδόμων και Γομόρρας πεπλήθυνται προς με, και αι αμαρτίαι αυτών μεγάλαι σφόδρα» (Γενεσις. 18, 20).

Και ότι η αμαρτία Σοδόμων ήταν όντως πολύ μεγάλη και σφοδρή, φαίνεται και από το ότι δεν είχαν βρεθεί μέσα σ΄αυτήν ούτε 10 δίκαιοι.

Διότι στην ερώτηση του δίκαιου Αβραάμ, εάν θα καταστρέψει την αμαρτωλή πόλη, σε περίπτωση που βρεί σ΄ αυτή 10 δίκαιους, ο Κύριος απάντησε και είπε: «ου μη απολέσω ένεκεν των δέκα» (Γεν. 18, 32).

Αλλά δεν βρέθηκαν ούτε δέκα.

Όλοι οι πολίτες ήταν σε πόλεμο εναντίον του Θεού και εναντίον της φύσης ( σσ. με παραφύσει αμαρτήματα, αυτά δηλαδή που βλέπουμε να γίνονται και σήμερα… ).

Οι ψυχές τους ήταν νεκρές, ενώ τα σώματα εκφυλισμένα.

Γι΄ αυτό χτύπησε «θείον, και πύρ» (Γεν. 19, 24), το σύμβολο της βρώμας και της έξαψης των παθών τους, και από τα Σόδομα δεν έμεινε τίποτα πλήν του κακού ονόματος και της φρικιαστικής αφήγησης…

++++++++++++++++++++

Όμως δεν έπεσε ο θυμός του Θεού μόνο στα Σόδομα, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις, όπου η αμαρτία είχε κάνει τους ανθρώπους δύσμορφους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην μοιάζουν καθόλου πιά με το έργο του ουράνιου Δημιουργού.

Και εφόσον έτσι έγινε με τις κακές πόλεις, στις οποίες δεν είχε ακουστεί το όνομα του Ιησού Χριστού, πόσω μάλλον μπορεί να συμβεί με τις χριστιανικές πόλεις -τίς εφάμιλλες η παρόμοιες ως προς το κακό με τα Σόδομα- τις βαπτισμένες στο όνομα του Κυρίου Υιού του Θεού;

Διαβάστε την απειλή του Σωτήρα προς την πόλη Καπερναούμ: «Και σύ Καπερναούμ, η έως του ουρανού υψωθείσα έως άδου καταβιβασθήση· ότι ει εν Σοδόμοις εγενήθησαν αι δυνάμεις αι γενόμεναι εν σοί, έμειναν αν μέχρι της σήμερον» (Ματθ. 11, 23).

Και πράγματι, η προφητεία εκπληρώθηκε: εκεί όπου κάποτε στεκόταν η υπερήφανη πόλη της Καπερναούμ τώρα είναι αδιαπέραστος θαμνώδης τόπος, πέτρες και φωλιές φιδιών. Με τα μάτια τους το είδαν και με την καρδιά έτρεμαν όλοι οι προσκυνητές των Αγίων Τόπων.

Από το βιβλίο: «Δεν φτάνει μόνο η πίστη…», Ιεραποστολικές Επιστολές Β΄, – Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, 282. Σ΄ ένα κάτοικο του Ζέμουν για την καταστροφή των Σοδόμων, σελ. 293

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.