ΦΟΒΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ - ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΛΟΥΜ: Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σουρόζ Αντώνιος Μπλουμ μιλάει για την θεώρηση του θανάτου στην ορθόδοξη πίστη και ζωή, καταθέτοντας τις προσωπικές του εμπειρίες ως ιατρού και ιερέως που έζησε τον πόλεμο και τις συνέπειές του.

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος του Σουρόζ (Antony Bloom), κατά κόσμον Αντρέι Μπορίσοβιτς Μπλουμ, γεννήθηκε στη Λωζάννη το 1914 από Ρώσους γονείς, µε πατέρα διπλωμάτη και στρατιωτικό. Έζησε για κάποιο διάστημα της παιδικής του ηλικίας στην Περσία. Από το 1923 η οικογένεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι, όπου έζησε κάτω από σκληρές συνθήκες.

Σπούδασε ιατρική, ειδικεύτηκε στη χειρουργική και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην ογκολογία. Για πολλά χρόνια της ζωής του ο Μητροπολίτης Αντώνιος εργάστηκε ως γιατρός, χειρουργός.

Στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου και κατόπιν στην Αντίσταση, φροντίζοντας τους Γάλλους τραυματίες αλλά και τους Γερµανούς αντιπάλους. Στο μεταξύ, το 1939, είχε δώσει μυστικό μοναχικό όρκο.

Πάντοτε σε άμεση επαφή µε τον ανθρώπινο πόνο, αποκόμισε ζωντανές μαρτυρίες του πολέμου, των στρατοπέδων συγκεντρώσεως, αλλά και των Ρώσων εμιγκρέ.

Το 1948 μετεγκαταστάθηκε στο Λονδίνο στην Αδελφότητα του Αγίου Σεργίου. Το 1949 κλήθηκε να υπηρετήσει αρχικά ως ιερέας. Το 1956 διορίστηκε εφημέριος της ρωσικής ενορίας του Λονδίνου και το 1957 χειροτονήθηκε Επίσκοπος. Πέντε χρόνια αργότερα διορίστηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας Αρχιεπίσκοπος και Έξαρχος Δυτικής Ευρώπης, ενώ το 1966 ο θρόνος του ανυψώθηκε σε Μητροπολιτικός.

Έφυγε από τη ζωή το 2003.

Η δράση του, τα βιβλία του, τα κηρύγματά του και η εμβέλεια της προσωπικής του ακτινοβολίας τον έχουν κατατάξει ως μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της Ορθοδοξίας του 20ού αιώνα στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.