Γιορτή 1 Οκτωβρίου: Σήμερα 1 Οκτωβρίου η Ορθοδοξία τιμά τον Άγιο Ανανία τον Απόστολο. Σταθερή εορτή Αγίου. Ο Άγιος Ανανίας ήταν μαθητής του Ιησού Χριστού και επίσκοπος Δαμασκού. Παραδοσιακά συγκαταριθμείται μεταξύ των Εβδομήκοντα αποστόλων. Ο Απόστολος Ανανίας υπήρξε υπόδειγμα υπακοής προς τον Θεό.

Λίθοις νέμειν θέλοντα μηδαμῶς σέβας, Ἀνανίαν βάλλουσι δυσσεβεῖς λίθοις. Λεύσθη Ἀνανίας Ὀκτωβρίου ἥματι πρώτῳ.

Άγιος Ανανίας – Βιογραφία

Υπακούατε «ἐκ καρδίας εἰς ὃν παρεδόθητε τύπον διδαχῆς» (Προς Ρωμαίους: 6, 17). Κάνετε υπακοή με όλη την καρδιά σας στον ακριβή κανόνα της χριστιανικής διδασκαλίας. Τέτοιος άνθρωπος υπακοής στο Θεό ήταν και ο . Διότι, όταν ο Θεός του είπε με όραμα να συναντήσει το Σαύλο (τότε το όνομα του Αποστόλου Παύλου), που τότε ήταν ο φόβος και ο τρόμος των χριστιανών, έκανε υπακοή στα λόγια του Κυρίου. Αμέσως πήγε στην Ευθεία οδό και αναζήτησε το σπίτι του Ιούδα, όπου ήταν ο Σαύλος, ο οποίος είχε τυφλωθεί από τον Θεό.

Αφού τον θεράπευσε, τον βάπτισε χριστιανό, και έπειτα αυτός, με το όνομα Παύλος, έγινε ο μέγας Απόστολος των Εθνών (29 Ιουνίου). Κατόπιν ο Ανανίας πήγε στη Δαμασκό και έπειτα στην Ελευθερούπολη της Παλαιστίνης όπου κήρυξε το λόγο του Θεού μέσω του Ευαγγελίου. Με τη διδασκαλία του είλκυσε στο Χριστό πολυάριθμες ψυχές.

Ο θόρυβος όμως που δημιούργησε η αποστολική του δράση, έκανε τον ηγεμόνα Λουκιανό να τον συλλάβει. Ο κυβερνήτης της πόλης, Λουκιανός, προσπάθησε να πείσει τον Ανανία να θυσιάσει στα είδωλα.

Χρησιμοποίησε πολλούς και ποικίλους τρόπους προκειμένου να αλλαξοπιστήσει ο Ανανίας. Αλλά ο Άγιος Ανανίας έμεινε αμετακίνητος στα χριστιανικά του φρονήματα. Τότε ο Λουκιανός τον μαστίγωσε με νεύρα βοδιών. Έπειτα, με σιδερένια νύχια του ξέσχισε τα πλευρά και έκαψε τις πληγές του με αναμμένες λαμπάδες. Τέλος, βλέποντας ότι δεν μπορεί να αλλάξει την πίστη του Ανανία, αφού τον έβγαλε έξω από την πόλη, τον λιθοβόλησε. Έτσι, ο Ανανίας πήρε το αμαράντινο στεφάνι της υπακοής στο θέλημα του Θεού. Το μαρτύριό του τοποθετείται χρονικά γύρω στο 37 μ.Χ.

Απόστολος Ανανίας – Ιερά Λείψανα

Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν αργότερα (ίσως και τρεις αιώνες μετά) στην Κωνσταντινούπολη. Η μνήμη του Αγίου Ανανία του Αποστόλου εορτάζεται την 1η Οκτωβρίου και στις 4 Ιανουαρίου, ημέρα της Σύναξης των Εβδομήκοντα αποστόλων. Στη Δαμασκό σώζεται το σπίτι του αποστόλου Ανανία το οποίο έχει διαμορφωθεί σε ναό και στο οποίο πιστεύεται ότι έλαβε χώρα η βάπτιση του αποστόλου Παύλου.

οικία Απόστολου Ανανία

Η οικία του Απόστολου Ανανία στη Δαμασκό.

1 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά επίσης τον Όσιο Ρωμανό τον Μελωδό. Διαβάστε τη βιογραφία του Ρωμανού του Μελωδού, ο οποίος υπήρξε ο μεγαλύτερος ποιητής του βυζαντινού αιώνα.

Απολυτίκιο Αγίου Ανανία

Ήχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Ὡς ἔμπλεως χάριτος, τοῦ Τρισηλίου φωτός, τὸ σκεῦος ἐφώτισας, τῆς ἐκλογῆς τοῦ Χριστοῦ, Ἀνανία Ἀπόστολε, ὅθεν ἀνακηρύξας, εὐσέβειας τὸν λόγον, ἄθλοις ἐβεβαιώσω, τὴν σωτήριον χάριν δι’ ἧς τοὶς σὲ εὐφημούσι, δίδου τὰ πρόσφορα.

Ετερον Απολυτίκιο

Ήχος γ’.

Ἀπόστολε Ἅγιε Ἀνανία, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ, ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.

Κοντάκιο

Ήχος β’. Τὴν ἐν πρεσβείαις.

Ὁ ἐν πρεσβείαις θερμότατος ἀντιλήπτωρ, καὶ τῶν αἰτούντων ταχύτατα εἰσακούων, δέξαι τὴν δέησιν Ἀνανάα ἡμῶν, καὶ τὸν Χριστὸν δυσώπει, τοῦ σῶσαι τοὺς ὑμνούντάς σε, τὸν μόνον ὑπάρχοντα φιλάνθρωπον.

Άγιος Ανανίας

Καλό Μήνα!

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.