20χρονος νεομάρτυρας Γεώργιος εκ Κρήτης: «Χίλιες φορές προτιμότερος ο θάνατος από το να αλλαξοπιστήσω...». Του π. Ηλία Μάκου. Έδειξε τελειότητα στην αρετή και μεγάλη ακρίβεια στην εφαρμογή των εντολών του Ευαγγελίου.

Ανατράφηκε μέσα στις… μυρωδιές της Ορθοδοξίας, παρότι η Κρήτη ήταν Τουρκοκρατούμενη, ο νεομάρτυρας Γεώργιος Διβόλης, από το χωριό Αλικιανό της Κυδωνιάς της Κρήτης, του οποίου η μνήμη εορτάζεται στις 7 Φεβρουαρίου.

Στον Αλικιανό γεννήθηκε και μαρτύρησε, αφού ο πατέρας του Νικόλαος ήταν ιερέας και υπηρετούσε εκεί, ενώ καταγόταν από τη Φολέγανδρο.

Ο παπα – Νικόλας μιλούσε συνεχώς στο παιδάκι του για το Χριστό, το έπᾶιρνε μαζί του στις ακολουθίες, έτσι ώστε ο λόγος του Θεού βρήκε τόπο στην ψυχή του και άνθισε και να καρποφόρησε.

Και όταν χρειάστηκε το απέδειξε ο νεομάρτυρας Γεώργιος με το μαρτύριό του, το 1866, σε ηλικία 20 ετών.

Δίπλα στο ναό του Τιμίου Σταυρού Αλικιανού, υπάρχει παρεκκλήσι, που έχει ανεγερθεί στον τόπο του μαρτυρίου του νεομάρτυρα Γεωργίου του Διβόλη.

Επαναστάτησαν και απέτυχαν οι Κρήτες εναντίον των Τούρκων το 1866.

Στην επανάσταση συμμετείχε και ο νεαρός Γεώργιος. Τον συνέλαβαν και του υποσχέθηκαν να τον ελευθερώσουν και να μην τον θανατώσουν, αν ασπαζόταν τον Μωαμεθανισμό.

Το αρνήθηκε με όση δύναμη φωνής είχε:

Όχι, όχι, όχι τους απάντησε.

Χίλιες φορές προτιμότερος ο θάνατος…

Δεν απομακρύνθηκε από το Θεό και δεν έχασε την ψυχή του. Αν την έχανε δεν είχε τίποτε να κερδίσει, αντίθετα θα ήταν ζημιωμένος και κατεστραμμένος, αφού θα απομακρυνόταν από τη βασιλεία του Θεού, που ήταν η πρώτη μεριμνά του, η μεγάλη προσδοκία της ζωής του.

Είχαν σταλάξει μέσα του τρεις αρετές. Η ταπείνωση, η αγάπη και η πίστη του αποτελούσαν το πολύτιμο τρίπτυχο του ψυχικού του περιεχομένου, με το οποίο έφθασε σε εξαιρετικά επιτεύγματα, στη θυσία και στην αγιότητα.

Θεωρούσε τον εαυτό του μικρό, πολύ μικρό. Στην πράξη έδειξε ότι ήταν μεγάλος, πολύ μεγάλος. Και στον αγώνα του για την Ορθοδοξία. Και στον αγώνα του για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας.

Υπήρξε ένας από τους πολλούς στρατιώτες της αγωνιζόμενης και νικώσας Ορθοδοξίας.

Μπορεί να θανάτωσαν πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων και ο Άγιος Γεώργιος εκ Κρήτης, αλλά αυτή δεν απέθανε.

Έζησε, ζει και θα ζει με τη δύναμη του θείου Αρχηγού της.

Παρ΄ όλα τα τεχνάσματα, τα άνομα και πονηρά, η Ορθοδοξία μένει η ίδια, αήττητη, ένδοξη, λαμπρή και ουράνια, για να προβάλλει στον κόσμο την ένδοξη πίστη της, για να πανηγυρίσει τις νίκες και τους θριάμβους της.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.