Αγία Μαρίνα - 17 Ιουλίου: Το σύγχρονο Θαύμα της Αγίας Μαρίνας στη Σοβιετική Ένωση. Την παρακάτω ιστορία μας τη διηγείται ο κ. Νικόλαος Χατζηνάκης. Η εμπειρία του με την εμφάνιση της Αγίας Μαρίνας μετά την εγχείρησή του στο δεξί μάτι στη Σοβιετική Ένωση το 1988 παρατίθεται όπως μας την μετέφερε στην ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ήταν 1988 όταν με έκοψαν από τις σχολές εμποροπλοίαρχων λόγω μυωπίας. Έχοντας πατέρα Καπετάνιο (έχοντας κολλήσει το μικρόβιο της θάλασσας δηλαδή) και μη μπορώντας να διανοηθώ το εαυτό μου να ακολουθεί το οποιαδήποτε άλλο επάγγελμα, αποφάσισα να πάω στην Μόσχα (Σοβιετική Ένωση ακόμη τότε) ώστε να το διορθώσω με επέμβαση.

Κεραυνός εν αιθρία στο σπίτι. Δεν ήταν κάτι απλό όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Τέτοιες επεμβάσεις γίνονταν μόνο εκεί και για εκείνη την εποχή ήταν κάτι πολύ επαναστατικό και για όλους μας λίγο … ριψοκίνδυνο. (αυτή η μέθοδος της κερατοτομίας διεδώθει κατόπιν της κατάρρευσης του τότε καθεστώτος όταν οι γιατροί σκόρπισαν δεξιά κ αριστερά).

Πριν αναχωρήσω είχα υποσχεθεί πως επιστρέφοντας θα επισκεπτόμουν κάποιες συγκεκριμένες εκκλησίες ως ευχαριστία. Στον Άι Γιώργη που ήταν στην γειτονιά μου στον Κορυδαλλό, στους Αγίους Ανάργυρους στη Νίκαια για προφανείς λόγους, στην «Παναγίτσα» στο περιβολάκι Νίκαιας και σε κάποιον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής για επίσης ευνόητους λόγους!

Το ταξίδι έγινε, πήγα στο «Ινστιτούτο μικροχειρουργικής ματιών» της Μόσχας (του φημισμένου καθηγητή Φιοντόροφ) και μετά από μια εβδομάδα εξετάσεων που με πέρασαν από κόσκινο έγινε η πρώτη επέμβαση στο δεξί μάτι. Κοιμόμουν χειρουργημένος και σε λήθαργο λόγω ηρεμιστικής ένεσης όταν εμφανίζεται στον ύπνο μου μια νέα κοπέλα, καλλονή, με τα μαλλιά της ριχτά, πλούσια, μαύρα σαν του κοράκου το φτερό, φορώντας κάτι σαν λινό ράσο, με κοιτούσε με ένα βλέμμα διαπεραστικό, καλοσυνάτο πλην αυστηρό και μου λέει κοφτά:

Ξύπνα.

Μέσα στον λήθαργό μου δυσκολεύτηκα να αντιδράσω. Δεύτερη φορά:

Ξύπνα!

Την τρίτη φορά επιτακτικά σχεδόν σαν προσταγή:

ΞΥΠΝΑ!

Ξυπνώ και αντιλαμβάνομαι πως κοιμάμαι έχοντας σηκώσει το χέρι μου ακουμπώντας το μέτωπο μου (συνήθης στάση του ύπνου μου) και πιέζω με τον βραχίονα το φρεσκοχειρουργημένο μάτι. Πανικοβάλλομαι, βάζω τα χέρια μέσα στα σκεπάσματα και σε λίγα δευτερόλεπτα έχω βυθισθεί πάλι στον λήθαργό μου λόγω της ένεσης!

Το πρωί ξυπνώ έχοντας ξεχάσει το όνειρο αλλά με μια επιθυμία να επισκεφθώ επιστρέφοντας και το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας σε ένα μοναστήρι που παραδόξως βρίσκεται στο κέντρο του Κορυδαλλού. Το λέω στη μητέρα μου η οποία απόρησε μεν, (πως σου ‘ρθε) χάρηκε δε! Μετά από λίγες ώρες, που επικοινωνήσαμε με τους δικούς μας στην Ελλάδα (μέσω τηλεφωνικού κέντρου του ινστιτούτου, ούτε κινητά τότε ούτε τίποτα) ώστε να τους πούμε τα μέχρι στιγμής ευχάριστα και προκειμένου να καθησυχαστούν και εκείνοι, μάθαμε πως την προηγουμένη ημέρα η γιαγιά μου στο χωριό στην Ικαρία είχε κάνει δέηση στην εκκλησία της Αγίας υπέρ της αίσιας έκβασης.

Εκείνη την ώρα θυμάμαι και το όνειρο, ενθουσιάζομαι, μπαίνω όμως σε αμφιβολία για το αν είναι η Μαρίνα ή η Παρασκευή μιας και οι δυο νέες Αγίες στην ηλικία.

Η απορία λύθηκε πανηγυρικά όταν με την επιστροφή μου στάθηκα μπροστά στο εικόνισμα της αντικρύζοντας εκείνη την όμορφη κοπέλα που είχε έρθει να με ξυπνήσει!

Αν και ευλαβούμαι ιδιαιτέρως και την Αγία Παρασκευή και μολονότι από τότε τις φαντάζομαι να έρχονται και να φεύγουν πάντα παρέα, εν τούτοις, από τότε θεωρώ την Αγία Μαρίνα προσωπική μου προστάτιδα, ειλικρινή φίλη και δύναμή μου!

Να με συμπαθάτε για τα πολλά λόγια μου αλλά το θεωρώ ελάχιστη τιμή στην χάρη της να αφηγούμαι ως αυτόπτης μάρτυρας μια από τις ευεργεσίες της.

Περιμένω πως και πως τη μέρα της γιορτής σου φίλη! Σε έχω πάντα στην καρδιά μου! Μεγάλη η χάρη σου! Δοξασμένο το όνομα του Θεού!

Νικόλαος Χατζηνάκης

Η μνήμη της Αγίας Μαρίνας τιμάται από την Εκκλησία μας στις 17 Ιουλίου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (5 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.