Οι θαυματουργίες του αγίου Επισκόπου του Βητυλίου εκτείνονταν μέχρι τη Γάζα, την Ασκάλωνα και την Καισάρεια. Στο λιμάνι της Γάζας, τον Μαϊουμά, δύο πλοία που ανήκαν σε ανθρώπους θεοφοβουμένους δεν ήταν δυνατό λόγω δαιμονικής επηρείας από μαγείες να κουνηθούν από τη θέση τους, ούτε καν με τη βοήθεια διακοσίων ανθρώπων που προσπαθούσαν επί πολλές ημέρες.

Ο όσιος Επίσκοπος επικαλούμενος το όνομα του Χριστού και κυκλώνοντας τα πλοία τρεις φορές, διέταξε τριάντα εργάτες να τα καθελκύσουν· και ενώ ο ίδιος απομακρύνθηκε εσπευσμένως προς την Ασκάλωνα για να αποφύγει τον ανθρώπινο έπαινο, τα πλοία τελικώς κατέστη δυνατό να καθελκυσθούν.
Το πλήθος τότε έτρεξε προς την Ασκάλωνα, εκεί όπου προσωρινά διέμενε ο Όσιος Θεόγνιος, για να τον προσκυνήσουν και ευχαριστήσουν με δώρα· μεταξύ αυτών μια γυναίκα χήρα που έπασχε από καταράκτη λόγω των δακρύων του πένθους της, θεραπεύθηκε αμέσως μόλις ακούμπησε τα μάτια της στο ιερό μέτωπο του Θεογνίου.

Η συνδρομή του πλήθους από το θαυμασμό για την παράδοξη αυτή ίαση ήταν τόσο μεγάλη, που παρ’ ολίγον ο ίδιος ο Όσιος να κινδυνεύσει. Στην Καισάρεια ο Όσιος θεράπευσε και τη σύζυγο ενός άρχοντος, την οποία πολλοί ιατροί πρωτύτερα δεν είχαν κατορθώσει να ιατρεύσουν· τα ιατρικά μέσα του Οσίου ήταν τρεις γονυκλισίες, τα δάκρυα και η επίχριση ευλογημένου ελαίου στο μέρος που έπασχε.

Το θαύμα που ο Όσιος Θεόγνιος έκανε στο ίδιο το Βητύλιο είναι όμως το θαυμασιώτερο απ’ όλα και τον έκανε γνωστό σε όλη την ανατολική Αυτοκρατορία· η θάλασσα του Βητυλίου υπερβαίνοντας σταδιακώς την παραλία για πολύ καιρό, απειλούσε να καταστρέψει την πόλη με βίαια κύματα· τούτο βεβαίως συνέβαινε κατ’ οικονομία Θεού για να μεταστραφούν από την αμαρτία οι κάτοικοι, αλλά και για να γίνει φανερή η αγιότητα του Επισκόπου Θεογνίου. Οι κάτοικοι δηλαδή τον παρακάλεσαν με οδυρμούς να αποτρέψει το κακό, κι εκείνος ο γνήσιος δούλος του φιλανθρώπου Χριστού, κατέβηκε μαζί τους στη θάλασσα, αφού δε με πίστη και την καθαρότητά του προσευχήθηκε, έστησε ένα Σταυρό σ’ εκείνον τον τόπο και είπε στους παρόντες· «Επειδή πάντοτε απολαμβάνουμε τη βοήθεια του Δεσπότου των πάντων, όσο κι αν αγριέψει η θάλασσα, μόνο μέχρι τούτου του Σταυρού θα φθάσει· λοιπόν, αφόβως να ζείτε, παιδιά μου, στο εξής, φοβούμενοι μόνο μήπως αμαρτάνετε· μη φοβείσθε όμως καθόλου την απειλή της θάλασσας». Από την ώρα εκείνη η θάλασσα ποτέ δεν υπερέβη το οροθέσιο του Οσίου Θεογνίου.

Τα θαύματα του Οσίου είναι πέραν αριθμήσεως και διηγήσεως· απαλλαγή από αρρώστιες και ίαση ετοιμοθανάτων, λύση της στειρότητος πολλών γυναικών και παρεμπόδιση κλοπών είναι μερικά από τα θαύματα του ανθρώπου του Θεού, ο οποίος είχε φθάσει στο άκρο των αρετών, την ειλικρινή και ανιδιοτελή αγάπη και ελεημοσύνη, περισσότερο απ’ όλους· «λίαν γαρ αφιλάργυρος ην, ελεήμων δε, ει και τις άλλος, συμπαθής τε και φιλάνθρωπος».

Η μνήμη του Οσίου Θεογνίου εορτάζεται στις 8 Φεβρουαρίου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.