Αγία Φιλοθέη η Αθηναία: Η ταινία «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών», είναι ένα δραματοποιημένο ιστορικό ντοκιμαντέρ διάρκειας 60 λεπτών γύρω από μια μεγάλη μορφή της Αγία Φιλοθέης που έδρασε στην Αθήνα τον 16ο αιώνα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η Αγία Φιλοθέη γεννήθηκε το έτος 1522 μ.Χ. στην Αθήνα. Οι γονείς της ονομάζονταν Άγγελος και Συρίγα Μπενιζέλου. Η μητέρα της ήταν στείρα και απέκτησε την Αγία θαυματουργικά.

Η ταινία είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση της Αγίας Φιλοθέης, που πρώτη εξήντα χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης τολμά να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στην εξουσία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, στην σκληρότερη περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθορίζοντας την πορεία της Αθήνας.

Ελευθερώνει άντρες και γυναίκες από τα σκλαβοπάζαρα, πληρώνοντας από την προσωπική της περιουσία, και τους φυγαδεύει ή τους κρατά ελεύθερους να ζήσουν από τη δική της γη, όλοι ίσοι, ανεξάρτητα από την θρησκεία και την εθνικότητά τους.

Η Αγία Φιλοθέη Ιδρύει το πρώτο σχολείο γυναικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τις προετοιμάζει να ζήσουν αυτόνομες, προσφέροντας επαγγελματική εκπαίδευση σε περισσότερες από δύο χιλιάδες μαθητευόμενες.

Χτίζει νοσοκομείο όπου παρέχεται δωρεάν νοσηλεία σε Έλληνες, Τούρκους και Φράγκους. Προσφέρει καταφύγιο σε γυναίκες κακοποιημένες ή έγκυες, έκθετες στον λιθοβολισμό, φυγαδεύοντάς τες στα νησιά μέσα από τα υπόγεια αρχαία περάσματα της Αθήνας.

Η δράση της προκαλεί τις αντιδράσεις των κατακτητών και του κατεστημένου, φυλακίζεται, βασανίζεται και θανατώνεται μαρτυρικά το 1589.

Από αυτοκρατορική γενιά των Παλαιολόγων, μία επαναστάτρια πριν από την Επανάσταση του 1821 και αγία, η Φιλοθέη των Αθηνών.

Η δράση της αποτελεί έμπνευση και ο αγώνας της για να αλλάξει ο κόσμος είναι αυτό που τη συνδέει με το σήμερα.

Την μνήμη της Αγίας Φιλοθέης τιμούμε στις 19 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.

«Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών» στο Διαδίκτυο

Η ταινία επρόκειτο να προβληθεί στους κινηματογράφους τον φετινό χειμώνα (2021), αλλά με την εξέλιξη της πανδημίας, η πιθανότητα αυτή δεν υφίσταται πλέον. Η ταινία είναι όμως πλέον διαθέσιμη προς ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας vimeo on demand στον παρακάτω σύνδεσμο: https://vimeo.com/ondemand/303158.

Η ταινία έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ κι έχει συγκεντρώσει εξαιρετικές κριτικές. Τα γυρίσματα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, τη Βενετία, την Αθήνα και σε πολλά νησιά.

Διάρκεια: 58 λεπτά

Συντελεστές: Σενάριο-σκηνοθεσία: Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος Μουσική: Μάριος Αριστόπουλος Έρευνα: Γεώργιος Τσούπρας, Δρ. Θεολογίας – Ιόλη Βιγγοπούλου, Δρ. Ιστορίας

Διαβάστε επίσης και δείτε σε βίντεο για το έργο και τον βίο της Αγία Φιλοθέης.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.