ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ: Εισαγωγή στην Βυζαντινή Ζωγραφική. Πρωτοποριακό πρόγραμμα στη βυζαντινή ζωγραφική, τη θεολογία και την αγιογραφία στην πράξη, με πιστοποίηση του Ε.Κ.Π.Α.. Η εκπαίδευση – επιμόρφωση, με πανεπιστημιακή υπογραφή, σχετικά με τη βυζαντινή ζωγραφική και τις φορητές εικόνες αποτελεί δικαίωμα όλων όσοι/ες ενδιαφέρονται προσωπικά ή επαγγελματικά να μάθουν ή να εξελίξουν τις γνώσεις και την τέχνη τους.
Το πρόγραμμα σας προσφέρει 100% εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με καινοτόμα εκπαιδευτικά υλικά που εύκολα διαχειρίζονται από όλους/ες. Σας προσφέρει, κυρίως, προσωπική εκπαίδευση και υποστήριξη από τις εκπαιδεύτριες, Ιωάννα Στουφή και Παναγιώτα Κατωπόδη, και βιωματικά εργαστήρια με τον Γιώργο Κόρδη.
Συνδυάζοντας τη θεολογική, ιστορική και καλλιτεχνική μελέτη της εικόνας με την εικονογραφική παραγωγή και την περαιτέρω πρακτική εξάσκηση, θα εξοικειωθείτε με τα υλικά και την τεχνική της φορητής εικόνας και με τα στάδια που ακολουθούνται στον σχεδιασμό και τον χρωματισμό των βυζαντινών εικόνων.
Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα ζήσετε μια θαυμάσια εμπειρία εισαγωγής στη βυζαντινή ζωγραφική – αγιογραφία και θα εξελιχθείτε, προσωπικά και επαγγελματικά, αν έχετε ήδη εμπειρία.
Μοριοδοτείται με μισό (0,5) μόριο στην επιλογή Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης για τη διδασκαλία σχετικών διδασκόμενων μαθημάτων (0,25 μόρια ανά 100 ώρες, με μέγιστο αριθμό μορίων 2). Συνδυάζεται με την προσωπική και την επαγγελματική ανάπτυξη. Μονάδες ECTS: 8.44
Σκοπός του προγράμματος «Εισαγωγή στην Βυζαντινή ζωγραφική και την Θεολογία των εικόνων»
Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων/ουσών στην βυζαντινή ζωγραφική και ιδιαίτερα στις φορητές εικόνες, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο (σχέδιο και χρώμα). Το πρόγραμμα παρέχει στους/στις εκπαιδευόμενους/νες τις απαραίτητες γνώσεις για τη μελέτη της εικόνας, αλλά και τη δυνατότητα εικονογραφικής παραγωγής με περαιτέρω πρακτική εξάσκηση στο αντικείμενο.
Συγκεκριμένα εστιάζει:
- Στο ιστορικό υπόβαθρο της βυζαντινής ζωγραφικής όσον αφορά τη γένεση και την εξέλιξή της.
- Στην τέχνη και τη θεολογία των εικόνων.
- Στην καλλιτεχνική αξία της βυζαντινής ζωγραφικής.
Επιδιώκει, ακόμα, την εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τα υλικά και την τεχνική της φορητής εικόνας και με τα στάδια που ακολουθούνται για τον σχεδιασμό και τον χρωματισμό των βυζαντινών εικόνων.
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα: «Εισαγωγή στην Βυζαντινή ζωγραφική»
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους και όλες που ενδιαφέρονται, ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τη βυζαντινή ζωγραφική και τη δημιουργία εικόνων.
Συστήνεται σε:
- Απόφοιτους/ες ΑΕΙ, ΑΤΕΙ , Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ΙΕΚ, ΔΕ.
- Ζωγράφους εικόνων – αγιογράφους.
- Όσους γενικά ασχολούνται με τη βυζαντινή ζωγραφική και τη δημιουργία εικόνων.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ο/η εκπαιδευόμενος/η θα είναι σε θέση να:
- Διακρίνει την εικαστική διαφορά της βυζαντινής τέχνης από άλλες μορφές έργων τέχνης.
- Αναγνωρίζει εικονογραφικά σύνολα τεχνοτροπικά και εντοπίζει την χρονική περίοδο στην οποία ανήκουν και το ιστορικό τους υπόβαθρο.
- Περιγράφει το εικονογραφικό θέμα και το θεολογικό του περιεχόμενο.
- Ερμηνεύει τα εικαστικά στοιχεία με τα οποία δομείται ένα εικονογραφικό θέμα.
- Αναλύει σχεδιαστικά και χρωματικά τα πρότυπα ενός εικονογραφικού θέματος.
- Προσδιορίζει τις μορφές έκφρασης της βυζαντινής φορητής εικόνας και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην υλοποίηση και παραγωγή κάθε είδους ξεχωριστά.
- Αποτυπώνει τη θεολογική θεώρηση των βυζαντινών εικόνων.
- Παρουσιάζει αναλυτικά τα στάδια και τη μεθοδολογία για την ολοκλήρωση της φορητής εικόνας.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ο/η εκπαιδευόμενος/η θα είναι σε θέση να:
- Αντιγράφει με ευκρίνεια και πιστότητα εικονογραφικά πρότυπα.
- Διαχειρίζεται επιτυχώς τη χρωματική κλίμακα αξιοποιώντας τις τονικότητες των χρωμάτων.
- Αναπαράγει και να σχεδιάζει την ανθρώπινη μορφή, το ένδυμα και τα επιμέρους εικονογραφικά στοιχεία, αναπτύσσοντας την προσωπική του δεξιοτεχνία.
- Εφαρμόζει τις αρμονικές χαράξεις κατά τη σύνθεση μιας εικόνας.
- Επιλέγει χριστολογικές σκηνές και τις ενσωματώνει στη θεματολογία του.
- Αποκτά αισθητική και κριτική αντίληψη των εικονογραφικών θεμάτων.
- Επιτελεί αυτόνομα απλές εικονογραφικές εργασίες, εφαρμόζοντας τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες.
- Δημιουργεί ατομικό εικαστικό στυλ με βάσει την διαίσθηση και την δημιουργική σκέψη.
- Επιτελεί εργασίες εφαρμόζοντας τις γνώσεις του και τις δεξιότητες που απέκτησε υπό επίβλεψη σε δομημένο πλαίσιο.
Εξασκεί διαρκώς τις ικανότητές του σε επίπεδο σχεδιαστικό και ζωγραφικό.
- Αναπτύσσει το προσωπικό του στίγμα εντός ενός ορισμένου πεδίου όπως αυτό της βυζαντινής ζωγραφικής και εικονογραφίας.
- Καλλιεργεί την καλλιτεχνική του αυτοέκφραση.
- Ανακαλύπτει τις ικανότητές του σε επίπεδο θεωρίας της βυζαντινής τέχνης και πράξης (σχέδιο και χρώμα).
- Ασχολείται με την ιστορία της τέχνης και τη δημιουργία έργων τέχνης.
- Επιδεικνύει την επιστημονική και επαγγελματική του αρτιότητα σε εργασιακό επίπεδο.
- Μπορεί να μετασχηματίσει το σχέδιο του ανάλογα με την επιφάνεια που θα κληθεί να εικονογραφήσει.
- Μπορεί να αποφασίσει βάσει των γνώσεών του για το εικονογραφικό σύνολο που απαιτεί κάθε αρχιτεκτονικό μέλος ενός ναού.
Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος «Εισαγωγή στην Βυζαντινή ζωγραφική – Θεολογία των εικόνων»
Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη μέθοδο της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαρθρώνεται σε 20 Διδακτικές Ενότητες ως εξής:
- Η Δ1 αφορά τις απαρχές των χριστιανικών εικόνων, καθώς και την προέλευση και δημιουργία τους μέχρι την περίοδο της Εικονομαχίας (843), αναλύονται δηλαδή παλαιοχριστιανικές και πρωτοβυζαντινές εικόνες. (χρόνος ενασχόλησης 11 ώρες)
- Η ΔΕ2 εξετάζει τη Μεσοβυζαντινή ζωγραφική (843-1204) και, πιο συγκεκριμένα, τα εικονογραφικά ζητήματα, την τεχνοτροπία και τις καλλιτεχνικές τάσεις. (χρόνος ενασχόλησης 10 ώρες)
- Η ΔΕ3 αφορά την Υστεροβυζαντινή ζωγραφική (1204-1453) και, πιο συγκεκριμένα, τα εικονογραφικά ζητήματα, την τεχνοτροπία και τις καλλιτεχνικές τάσεις. (χρόνος ενασχόλησης 10 ώρες)
- Στη ΔΕ4 γίνεται μια εισαγωγή στην τεχνική της Βυζαντινής ζωγραφικής- αναφέρονται τα είδη φορητής εικόνας, τα υλικά και ο τρόπος ετοιμασίας της επιφάνειας για τη ζωγραφική. (χρόνος ενασχόλησης 10 ώρες)
- Η ΔΕ5 παρουσιάζει τη Μεταβυζαντινή ζωγραφική (1453-1830) και δίνει έμφαση σε ζητήματα συνέχειας της παράδοσης και στις καλλιτεχνικές “σχολές”. (χρόνος ενασχόλησης 10 ώρες εκ των οποίων οι 3 αντιστοιχούν σε σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση)
- Η Δ6 εξετάζει τις βασικές αρχές του χρώματος, τα συμπληρωματικά χρώματα, ενώ αναπτύσσονται ασκήσεις χρωματικού κύκλου. (χρόνος ενασχόλησης 10 ώρες)
- Η ΔΕ7 αφορά τη λειτουργία του χρώματος, δηλαδή την πρακτική του χρώματος στο ένδυμα και το χρώμα ως φως.(χρόνος ενασχόλησης 10 ώρες)
- Η ΔΕ8 ασχολείται με το σχεδιασμό των μελών του προσώπου στην Βυζαντινή ζωγραφική. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι άξονες του προσώπου, ο σχεδιασμός της μύτης, των χειλέων, των οφθαλμών, καθώς και η απόδοση των εκφράσεων των προσώπων. (χρόνος ενασχόλησης 10 ώρες εκ των οποίων οι 3 αντιστοιχούν σε σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση)
- Η Δ9 αφορά τους εικονογραφικούς τύπους του Χριστού – πιο συγκεκριμένα αναλύονται οι εικονογραφικοί τύποι αγίων προσώπων και οι ανατομικές διαφοροποιήσεις τους. Ο χρόνος ενασχόλησης είναι 10 ώρες με τη μέθοδο της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
- Η ΔΕ10 εξετάζει το σχεδιασμό του ανθρώπινου σώματος στη βυζαντινή ζωγραφική, μελετώντας τους άξονες και τα μέτρα για τη σωστή σχεδίαση. (χρόνος ενασχόλησης 10 ώρες)
- Η Δ11 αφορά το σχεδιασμό των χεριών και του πέλματος, δηλαδή τις αναλογίες και μέτρα. Επιπρόσθετα, γίνεται ανάλυση ως προς το σχεδιασμό της ευλογούσης χειρός και διαφόρων στάσεων του χεριού. (χρόνος ενασχόλησης 10 ώρες εκ των οποίων οι 3 αντιστοιχούν σε σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση)
- Στη ΔΕ12 παρουσιάζεται ο σχεδιασμός του ενδύματος στη Βυζαντινή Ζωγραφική – ειδικότερα, γίνεται αναφορά στους εικονογραφικούς τύπους των αποστόλων και των αγγέλων, στους στρατιωτικούς αγίους, στους μοναχούς και τους ασκητές, καθώς και στους άγιους βασιλείς και άγιες γυναίκες. (χρόνος ενασχόλησης 10 ώρες)
- Η ΔΕ13 αφορά το χρώμα του ενδύματος στη Βυζαντινή Ζωγραφική – παρουσιάζονται οι προπλασμοί και τα λάματα στο ένδυμα. (χρόνος ενασχόλησης 10 ώρες εκ των οποίων οι 3 αντιστοιχούν σε σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση)
- Η Δ14 εξετάζει το χρώμα του προσώπου στη Βυζαντινή Ζωγραφική, δηλαδή παρουσιάζει το γράψιμο και τον προπλασμό & φωτισμό του προσώπου. (χρόνος ενασχόλησης 10 ώρες)
- Η ΔΕ15 αφορά το σχεδιασμό του προσώπου στην πλάγια κατά ¾ στροφή στη Βυζαντινή Ζωγραφική. Πιο συγκεκριμένα, κάνει λόγο για τους άξονες που διέπουν την πλάγια απεικόνιση του προσώπου και για το σχεδιασμό των επιμέρους μελών του προσώπου. (χρόνος ενασχόλησης 10 ώρες)
- Η ΔΕ16 ασχολείται με το χρύσωμα στη βυζαντινή φορητή εικόνα και, πιο συγκεκριμένα, με το κολλητό & το στιλβωτό χρύσωμα. (χρόνος ενασχόλησης 10 ώρες εκ των οποίων οι 3 αντιστοιχούν σε σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση)
- Η ΔΕ17 εξετάζει τις αρμονικές χαράξεις στην βυζαντινή εικόνα. Πιο συγκεκριμένα, αφορά τη λειτουργία της γραμμής, του μέτρου και του ρυθμού στην εικαστική απόδοση της εικόνας, τη χρυσή τομή, την εφαρμογή και τη λειτουργία της στην εικόνα, καθώς και τη λειτουργία των εικόνων στο σχεδιασμό μιας σκηνής και τη σχέση του αρχιτεκτονικού χώρου – του τοπίου με τις μορφές σε μία βυζαντινή παράσταση. (χρόνος ενασχόλησης 10 ώρες)
- Η Δ18 αφορά τη θεολογία των εικόνων, δηλαδή τη θεολογική σημασία των εικόνων κατά τον όρο της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου & κατά τους Πατέρες των πρώτων χριστιανικών αιώνων. (χρόνος ενασχόλησης 11 ώρες)
- Η ΔΕ19 παρουσιάζει τη θεολογική προσέγγιση Χριστολογικών σκηνών, όπως είναι η γέννεση και η ανάσταση του Χριστού. (χρόνος ενασχόλησης 13 ώρες εκ των οποίων οι 3 αντιστοιχούν σε σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση)
- Η ΔΕ20 ασχολείται με τη δημιουργία της φορητής εικόνας και αναπτύσσει τα στάδια δημιουργίας της. (χρόνος ενασχόλησης 13 ώρες εκ των οποίων οι 3 αντιστοιχούν σε σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση)
Οι εκπαιδευόμενοι/ες θα αξιολογηθούν με τεστ αυτοαξιολόγησης, τελική εργασία καθώς και στο πλαίσιο δημιουργικών δραστηριοτήτων.
Το επίπεδο προσόντων αντιστοιχεί στο επίπεδο 5 και μετά την επιτυχή παρακολούθησή του παρέχεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης.
Γενικές Πληροφορίες
Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε ενότητες, οι οποίες αναπτύσσονται στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης eclass. Tην ημέρα έναρξης των μαθημάτων οι εκπαιδευόμενοι/ες αποκτούν πρόσβαση στην πλατφόρμα, όπου βρίσκεται το εκπαιδευτικό υλικό ενώ μέσω των μηνυμάτων στο eclass μπορούν να επικοινωνούν απευθείας και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος με τους/τις εκπαιδευτές/-τριες.
Η εκπαίδευση είναι εξ αποστάσεως ασύγχρονη, που σημαίνει ότι η μελέτη των εκπαιδευτικών υλικών σε κάθε κύκλο και ενότητα, γίνεται στον ρυθμό και χρόνο του/της κάθε εκπαιδευόμενου/ης και σύγχρονη, που σημαίνει ότι κάθε εκπαιδευόμενος/ης, συμμετέχει στις σύγχρονες συναντήσεις με τις εκπαιδεύτριες κ. Στουφή και κ. Κατωπόδη, στις οποίες προσεγγίζει θεωρητικά και πρακτικά την αγιογραφία καθώς και στα εργαστήρια με τον κ. Κόρδη, στα οποία επεκτείνει τις δεξιότητες και διαμορφώνει τη δική του/της προσέγγιση. Τέλος, οι εκπαιδευόμενοι/ες συμπληρώνουν στο eclass τα κριτήρια αυτοαξιολόγησης και εκθέτουν το έργο τους.
Κόστος συμμετοχής
Αρχικά Δίδακτρα: 480€
Εφάπαξ (-10%): 432€
Σε δόσεις: 80€ / μήνα
Μείωση διδάκτρων 25% και δόσεις αν ανήκετε στις παρακάτω κατηγορίες:
- Οι άνεργοι/ες, πολύτεκνοι, φοιτητές/τριες, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), γονείς μονογονεϊκών οικογενειών με ετήσιο εισόδημα κάτω από 15.000€, γονείς που έχουν ανήλικα τέκνα με ειδικές ανάγκες, άτομα με ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000€
- Εγγεγραμμένοι/ες στους καταλόγους αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπάλληλοι ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων, στελέχη του ΥΠΕΘΑ (πολιτικό, μόνιμο και κληρωτό προσωπικό) και Συνταξιούχοι.
- Μόνιμοι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας κ.ά. και υπάλληλοι του Δημόσιου.
- Συμμετοχή στον ίδιο κύκλο σπουδών δύο ή περισσοτέρων ατόμων που συνδέονται με πρώτου και δεύτερου βαθμού συγγένεια.
Μείωση διδάκτρων 40% αν έχετε ολοκληρώσει πρόγραμμα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Ε.Κ.Π.Α. ή εγγραφείτε σε δύο (2) προγράμματα.
Επικοινωνία – «Εισαγωγή στην Βυζαντινή ζωγραφική»
Στοιχεία Επικοινωνίας
[email protected]
2107275735
Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου
Τύπος Πιστοποιητικού: Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης & Συμπλήρωμα Europass
Χρονική Διάρκεια: 6 Μήνες | 211 ώρες | 8.44 ECVΕT
Έναρξη: 02/10/2024
Μέθοδος Εκπαίδευσης: 100% Εξ αποστάσεως. Περιλαμβάνει τέσσερις (4) σύγχρονες συναντήσεις online με τις κ. Κατωπόδη και κ. Στουφή και δύο (2) σύγχρονα εργαστήρια με εκπαιδευτή τον ζωγράφο Γιώργο Κόρδη.
Πληροφορίες – εγγραφές: https://learninn.cce.uoa.gr/courses/eisagogi-sti-vyzantini-zografiki/