Σβίγγοι: Οι νησιώτικοι λουκουμάδες του Γιώργου Τσελεμεντέ είναι αφράτοι και γίνονται πανεύκολα.

Η χώρα μας είναι πλούσια σε ιδιαίτερες συνταγές και παραδοσιακά πιάτα, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά. Οι σβίγγοι είναι αφράτα μπαλάκια ζύμης όπως οι δικοί μας λουκουμάδες ή τα γαλλικά choux.

Προέρχονται από τη νησιωτική Ελλάδα και αποτελούν το γλυκό των ναυτικών, δεν είναι νηστίσιμοι όπως οι κλασσικοί λουκουμάδες, καθώς περιέχουν βούτυρο και αυγά.

Βρήκαμε τη συνταγή του Γιώργου Τσελεμεντέ, εγγονού του μεγάλου σεφ από τη Σίφνο, και σας την παρουσιάζουμε.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τους σβίγγους είναι:

½ φλιτζάνι βούτυρο

1 ½ φλιτζάνι αλεύρι

1 φλιτζάνι άνθος αραβοσίτου

3 φλιτζάνια νερό

4 αυγά

½ κουταλάκι ξύσμα λεμονιού

λάδι για τηγάνισμα

κανέλα για το πασπάλισμα

αλάτι

Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια ζάχαρη

½ φλιτζάνι μέλι

2 φλιτζάνια νερό

1 ξύλο κανέλας

Επί το έργον:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το βούτυρο, το ξύσμα, λίγο αλάτι και μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να δέσει το μείγμα μας και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Βάζουμε τη ζύμη σε μια λεκάνη και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει η ζύμη αφράτη.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη και την κανέλλα και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε να βράσει για άλλα 2 λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και με ένα κουτάλι κόβουμε τη ζύμη και την ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα. Γυρίζουμε τους σβίγγους με μια τρυπητή κουτάλα μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Τους αφαιρούμε από τη κατσαρόλα, τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν και μετά σε μια πιατέλα. Τους περιχύνουμε με το σιρόπι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.