Αποχωρώντας από τη Γενεύη ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος δήλωσε πως κοινή θέση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών ήταν η καταδίκη του σχίσματος στην εκκλησία στην Ουκρανία.

“Η ερμηνεία αυτών των πραγματικών περιστατικών [το σχίσμα στην εκκλησία στην Ουκρανία] που δόθηκε από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής ήταν ακριβώς η ίδια με αυτή του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών. Και εκείνοι που ξεκίνησαν αυτή την αναταραχή στην Ουκρανία θα πρέπει να καταλάβουν καλά πως αυτό το σχίσμα δεν θα πρέπει να υποστηρίζεται από το ορθόδοξο κόσμο” είπε ο Πατριάρχης στους δημοσιογράφους και συμπλήρωσε πως υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να ξεπεραστεί το ουκρανικό σχίσμα: “Μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις και την επίτευξη αποτελεσμάτων, βάσει των ιερών κανόνων, Αν οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να είναι σε κοινωνία με την οικουμενική Ορθόδοξη πίστη, θα πρέπει να επανενωθούν με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, με βάση τους κανόνες που υπάρχουν στην οικουμενική Ορθοδοξία . Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, και δεν υπάρχει κανένα άλλο μήνυμα προς την Ουκρανία από την πατριάρχες σήμερα”

Νέο ημερολόγιο

Επιεπλέον ο Πατριάρχης Κύριλλος  δήλωσε ότι  τα ζητήματα της μετάβασης όλων των Ορθόδοξων εκκλησιών σε ένα ενιαίο ημερολόγιο δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη της Πανορθόδοξης Συνόδου που προγραμματίζεται να γίνει τον Ιούνιο.

“Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το ζήτημα του ημερολογίου έχει αφαιρεθεί από τα θέματα που εξετάζονται από το Συμβούλιο. Ελήφθη η απόφαση ότι το θέμα του ημερολογίου δεν θα εξεταστεί από τη Σύνοδο.” τόνισε

 

Χατζηγιάννης Μ
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.