Ύψωση Τιμίου Σταυρού: H Εκκλησία μας γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου το μεγάλο γεγονός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος βρέθηκε από την Αγία Ελένη, μητέρα του πρώτου Χριστιανού αυτοκράτορα, Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Ύψωσης του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού – 14 Σεπτεμβρίου: Το σύμβολο του Χριστού
O Τίμιος Σταυρός είναι το κορυφαίο σύμβολο της θυσίας και του αγιασμού για την Εκκλησία μας, αφού Σταυρός και Ανάσταση είναι οι κολόνες, όπου στηρίζεται η ζωή των Χριστιανών.
Ο Σταυρός είναι το σύμβολο του Χριστού και με αυτόν, δηλαδή, με την καθημερινή μας προσευχή, ομολογούμε πίστη στον Χριστό.
Ο Σταυρός στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη, προτυπώνει σημαντικά γεγονότα, ενώ η δύναμή του φάνηκε και στο όραμα που είδε ο Μ. Κωνσταντίνος, προτού αναμετρηθεί με τους αντιπάλους του.
Ακριβώς τον Σταυρό αυτόν του μαρτυρίου του Θεανθρώπου, θέλησε να βρει η μητέρα του Μ. Κωνσταντίνου, Αγία Ελένη, η οποία πήγε στα Ιεροσόλυμα το έτος 326.
Ηύρεν τον Τίμιον Σταυρόν και τους άλλους δύο σταυρούς των ληστών.
Οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς, Φιλοστόργιος και Νικηφόρος, αναφέρουν ότι ο Σταυρός εντοπίστηκε ύστερα από σχετικό θαύμα.
Τον ευρεθέντα Σταυρό, η Ελένη τον παρέδωσε στον Πατριάρχη Μακάριο, ο οποίος τον ύψωσε στον Γολγοθά και στη συνέχεια τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως, 14 Σεπτεμβρίου 335.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καθιερώσει πέντε γιορτές για τον Τίμιο Σταυρό:
- Την εύρεση του Τιμίου Σταυρού και γιορτάζεται το γεγονός αυτό στις 6 Μαρτίου,
- Την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού που γιορτάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου,
- Επίσης τη μνήμη του εν ουρανώ φανέοντος σημείου του Τιμίου Σταυρού, επί Κυρίλλου Ιεροσολύμων και γιορτάζεται στις 7 Μαΐου,
- Τη Σταυροπροσκύνηση, που είναι η Τρίτη Κυριακή των Νηστειών,
- Η έξοδος του Σταυρού από τα Ανάκτορα της Κωνσταντινούπολης, η οποία γιορτάζεται στις 14 Αυγούστου.
Δείτε σε βίντεο για την εμφάνιση του Σημείου του Τιμίου Σταυρού στον ουρανό.
Προσθήκη σχολίου