Ακόμη και τη χρήση ξυλόσομπας στους ναούς προτείνει ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό. Ο Ιεράρχης προτείνει τον περιορισμό του ηλεκτροφωτισμού , τη μη χρήση κλιματιστικών και γενικώς τη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στην επιστολή του προς τους ιερείς ο κ. Μακάριος προτείνει:

1. Περιορίστε όσο είναι δυνατόν τον ηλεκτροφωτισμό και αρκεσθείτε στον απολύτως απαραίτητο. Ας επανέλθουμε στην παλαιά τακτική τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών με το κατανυκτικό φως των κανδηλιών και χωρίς να ανάβουν οι ηλεκτρικοί πολυέλαιοι.

2. Τοποθετείστε λαμπτήρες οικονομίας.

3. Σε όσες ενορίες υπάρχουν μικρά παρεκκλήσια, να λειτουργείτε σ’ αυτά τις καθημερινές ημέρες που οι εκκλησιαζόμενοι είναι ολιγώτεροι. Αν δεν έχετε μικρό παρεκκλήσι στην ενορία σας, μπορείτε να διαμορφώσετε προσωρινά σε παρεκκλήσι έναν χώρο μικρό, όπως τον νάρθηκα του Ναού ή μία μικρή αίθουσα. Οι μικροί χώροι θερμαίνονται πιο εύκολα.

4. Μην χρησιμοποιείτε θερμαντικά ηλεκτρικού ρεύματος, (κλιματιστικά, ηλεκτρικές σόμπες, ντουλάπες). Εξετάστε τον τρόπο θερμάνσεως και επιλέξτε αυτόν που είναι ο πλέον αποδοτικός, αλλά και οικονομικός. Η θέρμανση να λειτουργεί λελογισμένα. Να σβύνει πριν τη λήξη των Ιερών Ακολουθιών.

5. Η χρήση ξυλόσομπας είναι παλαιό μέσο θερμάνσεως των πατέρων μας και παρακαλούμε εξετάσατε κι αυτόν τον τρόπο θερμάνσεως.

6. Να φροντίσετε τα μυστήρια (οι κηδείες και οι βαπτίσεις) να τελούνται αμέσως μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, οπότε ο Ιερός Ναός είναι ζεστός. Τα κατηχητικά και οι κύκλοι να γίνονται συναπτά, το ένα κατόπιν του άλλου, και όχι σε ξεχωριστές ημέρες και ώρες για να ζεσταίνονται οι χώροι μία φορά.

7. Όσοι θα τελέσετε Ιερόν Σαρανταλείτουργο την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων, να φροντίσετε να τελείται σε παρεκκλήσιο μικρό και σε σύντομο χρόνο.

8. Όπου υπάρχει εξωτερικός φωτισμός σε αυλή Ιερού Ναού ή σε αίθουσα ή άλλον χώρο και η δαπάνη του ρεύματος βαρύνει τον Ιερό Ναό, να τον περιορίσετε όσο είναι δυνατόν. Να τοποθετήσετε λάμπες οικονομίας και χρονοδιακόπτες ώστε περί το μεσονύκτιο να σβύνει αυτόματα.

Γενικότερα, καλό είναι με σύνεση να διαχειριστούμε την κατάσταση που έχουμε ενώπιόν μας. Είναι φαινόμενο γενικό και δυσκολεύει τους ανθρώπους και τα νοικοκυριά τους. Οι εκκλησιαζόμενοι το χειμώνα είναι ολιγώτεροι. Τα χωριά μας σχεδόν αδεια.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.