Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το απόγευμα της Κυριακής, 22 Οκτωβρίου 2023, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου Νεοχωρίου Βόσπορου, Μετoχίου του Πανάγιου Τάφου…

στον εσπερινό της Θρονικής εορτής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος.

Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στους Αγίους Τόπους, υπογράμμισε τη σημασία του ειλικρινούς διαλόγου ως του μοναδικού μέσου για την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στην περιοχή.

“Φτάνει πιά, αρκετό αίμα χύθηκε! Ο πόλεμος δεν είναι λύσι! Αποτελεί το αποτύπωμα της πτώσεως του ανθρώπου, ο οποίος μέσα στην αλαζονεία και την πλεονεξία του δεν μπορεί να αναγνωρίση την ιερότητα του προσώπου του συνανθρώπου του”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος και πρόσθεσε: “Και η διαπίστωσις αυτή καθιστά υπεύθυνο πάντα ενσυνειδήτως πιστεύοντα εις Χριστόν, έναντι του Κυρίου Του και έναντι των συνανθρώπων του. Ναί, ουδείς Χριστιανός είναι ανεύθυνος διά τα συμβαίνοντα εις τον περίγυρόν του! Η ειρήνη εξαρτάται και από τον κάθε ένα εξ ημών!”

Προηγουμένως, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, προσφώνησε ο Επίτροπος του Πανάγιου Τάφου, ο οποίος αναφέρθηκε στις επικρατούσες συνθήκες, “ότε τα πάντα πέριξ ημών βυθίζονται εις το χάος του πολέμου, της μισανθρωπίας, της αδελφοκτονίας”, ενώ σε άλλο σημείο ζήτησε τις ευχές του “υπέρ του μαρτυρικού αγαπητού αδελφού Σας Πατριάρχου Θεοφίλου και της περί Αυτόν κλεινής και οσημέραι ηρωικής και πάντοτε δοκιμαζομένης Αγιοταφικής Αδελφότητος! Εύχεσθε υπέρ ειρήνης και καταστάσεως του σύμπαντος κόσμου και των Αγίων Τόπων!”

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.