Βόμβα στα θεμέλια του χαλλουμιού επιχειρεί να βάλει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, κόντρα μάλιστα στις αποφάσεις της Κομισιόν, μέσω της ομόφωνης ψήφισης των δύο κανονισμών (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Πράσινης Γραμμής).

Ο Ερσίν Τατάρ με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραθέτει μια σειρά από προφάσεις για την αδυναμία του ψευδοκράτους να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα, αφήνει αιχμές για εύνοια υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς, επικρίνοντας ακόμα και τον ανεξάρτητο φορέα ελέγχου στη διαδικασία παρασκευής του χαλλουμιού.

Ο κ. Τατάρ επιχειρεί να πετύχει την ανάθεση ρόλου «αρμόδιας αρχής» στο τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο, κάτι που ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει, αφού αρμόδια Αρχή είναι το υπουργείο Γεωργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», σε μια ειλικρινή πρόθεση να βοηθηθούν οι Τ/κ στην προσπάθεια τους να «ενσωματωθούν» στην όλη διαδικασία παραγωγής χαλλουμιού ΠΟΠ, η πλευρά μας έχει αποδεχτεί την υπό όρους ανάθεση κάποιου ρόλου στο τ/κ Επιμελητήριο, αλλά όχι βέβαια ρόλου αρμόδιας αρχής. Οι χειρισμοί αυτοί της πλευράς μας θεωρούνται θετικοί, αφού από τη μια δεν εκχωρούν κανένα κυριαρχικό δικαίωμα στο ψευδοκράτος και από την άλλη αναδεικνύουν τη βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας να βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς να επωφεληθούν και αυτοί από την κατοχύρωση του προϊόντος ως ΠΟΠ.

Χαλλούμι-εμβόλια θα θέσει στον Μπορέλ την Παρασκευή ο Τατάρ
Tηλεδιάσκεψη για το χαλούμι και τα εμβόλια είχε ο Τατάρ
Τατάρ: Kάνει λόγο για έγκριση απευθείας πτήσεων στα κατεχόμενα
Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, ο Τατάρ εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με το χαλλούμι, παραπέμποντας στα δημοψηφίσματα για το Σχέδιο Ανάν και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο της 26ης Απριλίου 2004, ότι είναι αποφασισμένο να θέσει τέλος στην απομόνωση της Τουρκοκυπρίων. Υποστηρίζει ότι η νομοθεσία που εγκρίθηκε από την ΕΕ εκχωρεί εξουσία στην ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία δικαιοδοσία στις κατεχόμενες περιοχές.

Τονίζει, επίσης, ότι οι Ε/κ παραγωγοί έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από τον εκτελεστικό κανονισμό για το χαλλούμι ΠΟΠ. Σημειώνει ωστόσο ότι ο φορέας ελέγχου Bureau Veritas που διορίστηκε και από την τουρκοκυπριακή πλευρά, μέχρι στιγμής δεν έχει συνάψει καμία σύμβαση με το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο. Προς τούτο ζητά την παρέμβαση της Προέδρου της Κομισιόν για να υπογραφεί συμφωνία, ώστε να μην μείνουν απ’ έξω οι Τ/κ παραγωγοί.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.