1905. Ρωσία. Μια γυναίκα αγωνίζεται ενάντια στον χρόνο. Πρέπει να βρει ένα καταφύγιο για να γλυτώσει από τις σφαίρες που δεν σταματούν να στοχοποιούν το τρένο. Όλα τα φώτα είναι σβησμένα, ώστε ο εχθρός να μην εντοπίσει την κινούμενη αμαξοστοιχία.

Η Γκεντρόιτς, κοίταξε γύρω της και είδε τους ασθενείς που πάλευαν να παραμείνουν ζωντανοί. Ήταν γύρω στους 900 και οι περισσότεροι βίωναν τρομερούς πόνους ενώ άλλοι χαροπάλευαν λόγο των ανοιχτών πληγών ή των λοιμώξεων που προκλήθηκαν στο πεδίο της μάχης.

Κατά την διάρκεια των επόμενων 12 ωρών, εκείνη και η ομάδα της πραγματοποίησαν εγχειρήσεις και έκαναν το αδύνατο δυνατό να σώσουν όσους περισσότερους μπορούσαν.

Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 10 Μαρτίου 1905, η μάχη τελείωσε με την ήττα του ρωσικού στρατού.

Ποια ήταν η Γκεντρόιτς και γιατί την έχουμε ξεχάσει
Ολόκληρο το όνομά της είναι Βέρα Ιγκνατιβένα Γκεντρόιτς και ήταν μια πριγκίπισσα γεννημένη στην νοτιοδυτική Ρωσία από την οικογένεια Γκεντρόιτς της λιθουανικής αριστοκρατίας.

Ήταν μια εξαιρετική φιγούρα που σήμερα – σε μεγάλο βαθμό- είναι ξεχασμένη στην Δύση. Η Γκεντρόιτς ήταν γιατρός, συγγραφέας και η πρώτη γυναίκα χειρουργός στην Ρωσία που υπηρέτησε ως γιατρός στο αυτοκρατορικό παλάτι.

Διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην αλλαγή της ιατρικής στο στρατό και χάρη σε εκείνη σώθηκαν χιλιάδες ζωές κατά την διάρκεια του Α′ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Όταν άκουσα πρώτη φορά για εκείνη και την ιστορία της, είχα μόνο μια απορία. Γιατί δεν έχει γίνει ακόμα ταινία;» αναρωτήθηκε η Μέλανι Στάπλετον από το πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι.

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την ζωή της και την οικογένεια της και μάλιστα πολλά έγγραφα διαφέρουν ως προς τα στοιχεία τους για εκείνη.

Είναι σίγουρα γνωστό πως πήγαινε σε ένα σχολείο στην Αγ. Πετρούπολη όταν ήταν νέα και στα 16 της συνελήφθη για την συμμετοχή της σε επαναστατικές δραστηριότητες που διοργάνωσε μια αριστερή ομάδα.

Κάποια στιγμή ταξίδεψε στην Λωζάνη της Ελβετίας και σπούδασε ιατρική. Ήταν μία από τις ελάχιστες γυναίκες που ακολούθησαν αυτό το επάγγελμα κατά την διάρκεια του 1800 – 1900.

Το 1901 επέστρεψε στην Ρωσία όπου και επίσημα πήρε τον τίτλο του γιατρού. Η καριέρα της δεν ξεκίνησε στο πεδίο της μάχης αρχικά, αλλά σε ένα εργοστάσιο στα δυτικά της Ρωσίας, όπου διορίστηκε χειρουργός.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.