Σεμνύνεται η πόλις του Διδυμοτείχου διότι ο «ἐν βασιλεῦσι» γόνος της Ιωάννης Βατάτζης, έχοντας την φιλάνθρωπη και ελεήμονα πολιτεία του ως τεκμήριο της βαθειάς πίστεως του στο Θεό, αξιώθηκε της ιδιαίτερης ευλογίας να παρεδρεύει μετά των αγίων στο Θρόνο του Θεού και να μεσιτεύει θαυματουργικά υπέρ του ευσεβούς λαού, τιμώμενος υπό της Εκκλησίας την 4η του μηνός Νοεμβρίου.

Με ιδιαίτερη ευλάβεια συνήχθη και φέτος ο ευσεβής λαός της πόλεως του Διδυμοτείχου και της περιχώρου στον φερώνυμο Ιερό Ναό, που παρότι προς το παρόν είναι μικρός και απέριττος, κοσμεί μία από τις νεώτερες συνοικίες της πόλεως του Διδυμοτείχου.

Των ιερών ακολουθιών, του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας, προέστη Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, με επίσημο προσκεκλημένο στις εορταστικές εκδηλώσεις, «ΒΑΤΑΤΖΕΙΑ», τον Καθηγούμενο της εν Άθω Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Χιλανδαρίου Αρχιμ. Μεθόδιο.

Το εσπέρας της κυριωνύμου ημέρας, κατά τα ειωθότα, πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο Επιστημονικό Συμπόσιο, με τίτλο «Ο Άγιος Ιωάννης Βατάτζης και η εν Αγίω Όρει Ιερά Μονή Χιλανδαρίου» στο οποίο μίλησαν ο Αρχιμ. Μεθόδιος, Ηγούμενος της εν Αγίω Όρει Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Χιλανδαρίου με θέμα: «Ο Αρχιεπίσκοπος Σερβίας Σάββας και η ιδιαίτερη σχέση του με την αυτοκρατορία της Νίκαιας και τον Ιωάννη Βατάτζη και η ευσεβής δωρεά του στην Μονή Χιλανδαρίου», ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, πολιτικός επιστήμων και συγγραφεύς με θέμα: «Σχέσεις Ελλήνων και Σέρβων από τον Άγιο Ιωάννη Βατάτζη μέχρι την Επανάσταση του 1821″ και ο κ. Ιωάννης Σαρσάκης, ιστορικός ερευνητής με θέμα: «Άγιος Ιωάννης Βατάτζης και Ιωάννης Καποδίστριας – Ρωμαίικοι βίοι παράλληλοι».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.