Να σημειώσουμε εδώ ότι ειδικά για τις Ιατρικές Σχολές αλλά και άλλα υψηλόβαθμα τμήματα αναμένεται φέτος κατακόρυφη αύξηση των μορίων, που αν και δεν θα επηρεαστεί από την ΕΒΕ, θα κρίνει κυριολεκτικά «στον πόντο» τους μαθητές με υψηλές βαθμολογίες.

Αμέσως μετά τις βαθμολογίες όλων των μαθημάτων, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει αμέσως και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που θα διαμορφωθεί ανά τμήμα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι υποψήφιοι να συντάξουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο που φέτος θα τους δίνει για πρώτη φορά την δυνατότητα να επιλέξουν και τα Δημόσια ΙΕΚ.

Όπως έχει ήδη ειπωθεί πολλές φορές, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν γενική άνοδο των βάσεων εισαγωγής, κυρίως λόγω της ΕΒΕ που θα διαμορφωθεί ανά Τμήμα. Όμως υπάρχουν και σχολές που δεν φαίνεται να επηρεάζονται τελικά από την ΕΒΕ και αυτές δεν είναι άλλες από τις υψηλόβαθμες και τις Στρατιωτικές Σχολές.

Ποια Τμήματα δεν «αγγίζει» η ΕΒΕ
Η εφαρμογή της ΕΒΕ θα φέρει σίγουρα μία «τεχνητή» αύξηση στις χαμηλής ζήτησης σχολές. Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι υπήρχαν αρκετά Τμήματα με λιγότερο από 3.000 μόρια. Μάλιστα η «χαμηλότερη» σχολή συγκέντρωσε πέρσι μόλις 625 μόρια.

Αυτά τα φαινόμενα θα εξαλειφθούν φέτος, αφού η ΕΒΕ δεν θα αφήσει ίσως «τίποτα να πέσει» κάτω από τα 8.000 μόρια. Όμως, η ΕΒΕ τελικά δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τις υψηλόβαθμες Σχολές και τους «καλούς μαθητές» χωρίς βέβαια να αποκλείονται και τα απρόοπτα.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι θέσεις στα δημοφιλή Τμήματα συμπληρώνονται από μαθητές με πολύ υψηλότερα μόρια σε σχέση με αυτά που θα θέσει η ΕΒΕ και συνεπώς συμπληρώνονται και πολύ νωρίτερα.

Δημοφιλείς Σχολές κάθε χρόνο είναι οι Πολυτεχνικές και Ιατρικές Σχολές, η Νομική καθώς και οι Στρατιωτικές Σχολές που επιλέγονται από ένα μεγάλο όγκο υποψηφίων καθώς παρέχουν οικονομική και εργασιακή σταθερότητα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ειδικά για τις Ιατρικές Σχολές αλλά και άλλα υψηλόβαθμα τμήματα αναμένεται φέτος κατακόρυφη αύξηση των μορίων, που αν και δεν θα επηρεαστεί από την ΕΒΕ, θα κρίνει κυριολεκτικά «στον πόντο» τους μαθητές με υψηλές βαθμολογίες

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό γιατί τα τελευταία δύο χρόνια οι Ιατρικές σχολές με παραδοσιακά υψηλές βάσεις κατακρημνίστηκαν, αφήνοντας φέτος το περιθώριο για να σκαρφαλώσουν και πάλι πάνω από τα 19.000 μόρια όπως τα περισσότερα από τα περασμένα χρόνια.

Παραδείγματα
Στο ΣΣΑΣ Ψυχολόγων στη Θεσσαλονίκη, που πέρσι ήρθε τρίτο σε προτίμηση, η βάση εισαγωγής ήταν 18.400 μόρια. Η σχολή επέλεξε ως συντελεστή το 1,20. Η ΕΒΕ σύμφωνα με τον περσινό μέσο όρο στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο θα διαμορφωνόταν στα 10.668, μόρια. Καταλαβαίνουμε ότι οι μόλις πέντε θέσεις που προσφέρει φέτος η Σχολή θα καλυφθούν απευθείας από τους «πρώτους των πρώτων»

Επιπλέον, το Οικονομικό ΣΣΑΣ επέλεξε ως συντελεστή το 1,20 και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σύμφωνα με τους περσινούς μέσους όρους θα διαμορφωνόταν στα 11.780 ενώ η περσινή βάση εισαγωγής έφτασε στα 18.350 μόρια.

Παρόμοια, σύμφωνα με τον περσινό μέσο όρο επιδόσεων, η ΕΒΕ στην Ιατρική της Αλεξανδρούπολης θα διαμορφωνόταν στο 14,4. Όμως ή βάση της Σχολής πέρσι ήταν στα 17.400 μόρια.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.