Βασιλόπιτα: Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους κυρίως μετά από φαγοπότι όπου και ακολουθεί χαρτοπαιξία «για το καλό του καινούργιου χρόνου».

Βασιλόπιτα αφράτη με πορτοκάλι και μυρωδικά

Έτσι στις 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα με την αλλαγή του έτους σβήνουν τα φώτα και μετά ένα λεπτό ξανανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι «Χρόνια Πολλά» και «Ευτυχισμένο το νέο έτος».

Τότε προσκομίζεται η Βασιλόπιτα στο τραπέζι όπου ο νοικοκύρης αφού την σταυρώσει με το μαχαίρι τρεις φορές αρχίζει να τη κόβει σε τριγωνικά κομμάτια προσφερόμενο σε κάθε ένα παριστάμενο μέλος της οικογένειας ή φίλων και συγγενών με πρώτο κομμάτι του σπιτιού (ή του Χριστού της Παναγίας και του Άι Βασίλη), του σπιτονοικοκύρη, της σπιτονοικοκυράς και των άλλων παρισταμένων κατά τάξη συγγένειας και ηλικία με τελευταίο το κομμάτι του φτωχού ή πάλι του σπιτιού, χωρίς βέβαια να λησμονούνται τυχόν μετανάστες, ασθενείς και άλλα πρόσωπα της οικογένειας που για διάφορους λόγους δεν παρίστανται. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να κοπεί κομμάτι «για την εταιρεία», «για το μαγαζί» κ.λ.π.

Το κόψιμο της Βασιλόπιτας γίνεται και τις άλλες μέρες του «Δωδεκαήμερου» των εορτών. Υπουργεία, γραφεία και σύλλογοι μπορεί να κόβουν βασιλόπιτες μέχρι και το μήνα Φεβρουάριο.

Υλικά για τη βασιλόπιτα

450γρ. ‏αλεύρι για όλες τις χρήσεις
450γρ. ‏βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
350γρ. ‏ζάχαρη καστανή
6 ‏αβγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
150γρ. ‏αμύγδαλα ή καρύδια ή κάσιους ή μείγμα ξηρών καρπών
100γρ. ‏κόντιτα πορτοκάλι (κυβάκια ζαχαρωμένων φρούτων)
½ κουτ. γλυκού ‏κανέλα
½ κουτ. γλυκού ‏γαρίφαλο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού ‏τζίντζερ
2 κουτ. γλυκού ‏μπέικιν πάουντερ
‏Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 φλιτζανάκι του καφέ ‏χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζανάκι του καφέ ‏λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ
Υλικά για το γλάσο

300γρ. ‏ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
‏χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση

1.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C.

2.Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα μπαχαρικά. Κρατάτε λίγο από το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ και το ανακατεύετε μέσα τα αμύγδαλα και τα κόντιτα.

3.Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστείτε.

4.Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα. Προσθέτετε τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού και

5.Χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν.

6.Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το μείγμα με το αλεύρι λίγο-λίγο κι εναλλάξ με το μείγμα των ξερών φρούτων, το χυμό και το λικέρ πορτοκάλι. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.

7.Βάζετε το μείγμα στη φόρμα και προσθέτετε ένα νόμισμα τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο.

8.Ψήνετε την βασιλόπιτα για 1 ώρα περίπου στον προθερμασμένο φούρνο. Όταν ψηθεί την ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει τελείως σε σχάρα.

Για το γλάσο

9.Σε ένα μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη και προσθέτετε το χυμό του λεμονιού. ανακατεύετε με πιρούνι μέχρι να γίνει ένα πηχτό γλάσο. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε μερικές σταγόνες νερό για να γίνει πιο διαχειρίσιμο, ίσως χρειαστεί λίγη ζάχαρη άχνη ακόμη.

10.Καλύπτετε την πίτα με το γλάσο και τη διακοσμείτε με σποράκια ροδιού πριν στεγνώσει.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.