Τρίτη ημέρα σήμερα εορταστικών εκδηλώσεων στην επέτειο του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, της απελευθέρωσης της Κέρκυρας από τους Αγαρηνούς.

Μετά την ολονύκτια αγρυπνία, που η παράδοση των θρησκευτικών εκδηλώσεων, θέλει κάθε φορά που ο άγιος βρίσκεται στην θύρα, το ιερό προσκύνημα να είναι ανοικτό ημέρα και νύκτα, ώστε να προσέρχονται οι πιστοί χριστιανοί, για να ασπαστούν το ιερό λείψανο και να λάβουν από την χάρη του Αγίου. Στις ολονύκτιες αγρυπνίες ψάλλεται η παράκληση εις τον Άγιο, οι χαιρετισμοί του Αγίου, και όλη η ακολουθία της ολονυκτίου αγρυπνίας κατά την εκκλησιαστική τάξιν. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι ψάλλονται με το Κερκυραϊκό εκκλησιαστικό ιδίωμα.

Σήμερα λοιπόν το πρωί, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών, και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο οποίος στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο ζήτημα του νού και της καρδίας των ανθρώπων. Έλαβε αφορμή από το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, συγκεκριμένα στην προς Ρωμαίους επιστολή, και ανεφέρθη ότι εάν στη διάρκεια της ημέρας φρονούμε μόνο τα του Χριστού, ζούμε μόνο για το Χριστό. Και εάν φρονούμε άλλα εκτός του Χριστού, τότε δε ζούμε για τον Χριστό, αλλά ζούμε για το εγώ μας. Το αυτό λέγει ο Απόστολος Παύλος, εάν τρώμε το ψωμί μας για τη δόξα του Χριστού, τότε ο Χριστός ευλογεί τη ζωή μας, και εάν τρώμε προς ικανοποίηση, τότε απέχει η καρδιά μας από την παρουσία του Θεού στη ζωή μας. Επίσης, η ζωή και η ανάστασις είναι χάρισμα, δωρεά του Ιησού Χριστού στον καθένα μας, όμως έρχεται ο Απόστολος Παύλος και λέγει, «Είτε ζώμεν είτε αποθνήσκομεν του Κυρίου εσμέν».

Για να φτάσει όμως ο άνθρωπος στη διάσταση της Χριστομιμήτου ζωής, πρέπει να εξέλθει των παθών του, και των επιθυμιών του, οι οποίες έλκουν την ψυχή προς τα κάτω και δεν την αφήνουν να πετάξει προς τα πάνω, ούτως ώστε να ενωθεί με τον Ιησούν Χριστόν. Ο Άγιος Σπυρίδωνας, έζησε την κατά Χριστόν ζωή, ενεδύθη τον Χριστό σε όλη του την επίγεια ζωή, και για αυτό ο Ιησούς Χριστός τον αφθάρτησε και στην μετά θάνατον ζωή του. Αυτή την αφθαρσία, την αθανασία και την αιωνιότητα, την αντανακλά στον καθένα μας, ο οποίος έρχεται ταπεινός προσκυνητής του Αγίου Σπυρίδωνος, και στη θέα του προσώπου του επαναλαμβάνονται τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, «Είτε ζώμεν είτε αποθνήσκομεν του Κυρίου εσμέν».
Η ελπίδα του συγχρόνου ανθρώπου είναι η ζωή της υπέρβασης του θανάτου και της φθοράς, καθώς ο σύγχρονος άνθρωπος ζει στην απελπισία της αμαρτίας, της φτώχειας, της ασθένειας και του θανάτου. Ο Άγιος είναι η ζωντανή εικόνα της ελπίδος μας.

Στο τέλος ο σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους τους προσκυνητές, που κατέκλυσαν αυτές τις μέρες την πόλη και το νησί της Κέρκυρας, να τους ανταμείψει ο άγιος ανάλογα με το μέτρο της πίστεως και τον κόπο του προσκυνήματος των. Συνεχάρη δε, τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής, αλλά και τον προϊστάμενο π. Γεώργιο Βλάχο, για την άρτια διοργάνωση της ιεράς πανηγύρεως. Επίσης, υπογράμμισε και την παρουσία της τέως Υπουργού και νυν Γενικής Γραμματέως Τουρισμού, κας Άντζελας Γκερέκου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.