Η εκκλησία μας και οι άνθρωποι της Παιδείας γιορτάζουν και τιμούν αύριο το Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο. Τους τρεις Μεγάλους Πατέρες της τρισηλίου Θεότητος.

Τριών Ιεραρχών γιορτή στις 30 Ιανουαρίου

Επειδή οι τρεις μεγάλοι Ιεράρχες της Εκκλησίας εορτάζονται τον ίδιο μήνα (Ο Μέγας Βασίλειος την 1η Ιανουαρίου, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος την 25ην Ιανουαρίου και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος την 27η Ιανουαρίου), οι χριστιανοί, ανάλογα με τον Άγιο που τιμούσαν περισσότερο, είχαν χωριστεί σε «Βασιλείτες», «Γρηγορίτες» και «Ιωαννίτες». Για να μην υπάρχει αυτή η διαίρεση στην Εκκλησία, το 1100, όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Αλέξιος Κομνηνός, άρχισε να εορτάζει τη μνήμη και των Τριών Αγίων Πατέρων μαζί στις 30 Ιανουαρίου, ως εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Η εορτή αυτή είναι γιορτή της εκκλησίας και των σχολείων, γιατί οι τρεις Ιεράρχες, περισσότερο από όλους τους άλλους είχαν ενώσει την αρχαία ελληνική φιλοσοφία με τη χριστιανική πίστη. Δίδαξαν πως η καλύτερη παιδεία είναι εκείνη που συνδυάζει την πίστη του Χριστού με τα αγαθά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Οι τρεις Ιεράρχες αφιέρωσαν τη ζωή τους στην πίστη του Ναζωραίου και τον άνθρωπο

Σπούδασαν στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της εποχής τους και παρ’ ότι κατάγονταν από εύπορες οικογένειες, διέθεσαν όλα τα πλούτη τους για το κοινό καλό των συνανθρώπων τους, ιδρύοντας νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία και άλλα ευαγή ιδρύματα, σε μια εποχή που περίσσευε ο ανθρώπινος πόνος και η δυστυχία, ενώ οι ίδιοι έζησαν φτωχικά και λιτά.

Αυτό που έκανε την εκκλησία μας να τους τιμήσει τον κάθε έναν ξεχωριστά αλλά και όλους μαζί σε μια γιορτή ήταν το γεγονός πως και οι τρεις τους, εκτός από άγιοι άνθρωποι και στυλοβάτες της ορθοδοξίας, υπήρξαν μεγάλοι παιδαγωγοί και συγγραφείς, με ιδιαίτερη αγάπη στα παιδιά και τους νέους.

Οι συμβουλές και οι παραινέσεις τους στα παιδιά, τους γονείς και τους δασκάλους θα αποτελούν πάντα τα θεμέλια της σωστής παιδαγωγικής και της παιδείας.

Αν και πολλοί φανατικοί χριστιανοί κυνηγούσαν τότε, από άγνοια την ελληνική φιλοσοφία, την ειδωλολατρική όπως την έλεγαν, ο Μέγας Βασίλειος έφερε την αλήθεια σε όλους και συμβούλευε τους νέους να είναι πιστοί στο Χριστό, αλλά και να μελετούν την ελληνική φιλοσοφία παίρνοντας από αυτήν ότι θα τους ήταν χρήσιμο, όπως οι μέλισσες, που πηγαίνουν σε όλα τα λουλούδια αλλά παίρνουν τη γύρη μόνο από ορισμένα.

Επίσης συμβούλευε τους γονείς και τους δασκάλους να δίνουν μεγάλη σημασία στα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής των παιδιών τους.

“Η ψυχή των παιδιών είναι μαλακή σαν κερί, έλεγε, και πάνω της μπορούμε να χαράξουμε ότι θέλουμε. Από εμάς εξαρτάται αν θα κάνουμε το παιδί μας ενάρετο, δίνοντάς του καλές αρχές και ισχυρές βάσεις.”

Τέτοιες βάσεις έδωσαν στους τρεις αυτούς Μεγίστους Ιεράρχες μας οι ευσεβείς και άγιες μητέρες των Ανθούσα, Εμμέλεια και Νόνα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.