ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ : Την Πεντηκοστή τη γιόρταζαν σε ανάμνηση της κακοπάθειάς τους μέσα στην έρημο, για να θυμούνται ότι μπήκαν στη γη της Επαγγελίας μετά από πολλές θλίψεις ενώ σύμφωνα με άλλη ερμηνεία ο Μωϋσής νήστεψε πενήντα ημέρες και πήρε ύστερα το θεόγραφο Νόμο, τις Δέκα Εντολές.

Την ημέρα λοιπόν της Πεντηκοστής έλαβε χώρα η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους 120 μαθητές (περιλαμβανομένων και των αποστόλων του Ιησού) οπότε, σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, έλαβαν Άγιο Πνεύμα μιλώντας σε ξένες γλώσσες «για τα θαυμαστά έργα του Θεού», γεγονός που έγινε αντιληπτό από Ιουδαίους και προσήλυτους που ήταν στην Ιερουσαλήμ για τη γιορτή των Εβδομάδων.

Ως αποτέλεσμα, έπειτα και από το κήρυγμα του Πέτρου, βαφτίστηκαν εκείνη την ημέρα 3.000 νέα μέλη της χριστιανικής εκκλησίας.

Ταυτόχρονα με τη γιορτή αυτή θυμούνταν και τη θυσία του μόσχου ενώ άλλοι θεωρούν ότι η Πεντηκοστή επινοήθηκε από τους Εβραίους για να δείξουν την τιμή τους προς τον αριθμό επτά, ο όποιος θεωρείται ιερός.

Πραγματικά ο αριθμός αυτός των ήμερων, αν προστεθή στον εαυτό του επτά φορές, μας κάνει τον αριθμό πενήντα. Μας λείπει, βέβαια, μία ήμερα (πού είναι η αρχή της επομένης επτάδος των ήμερων).

Οι Εβραίοι μάλιστα τιμούν όχι μόνο με τις ήμερες τον αριθμό πενήντα, αλλά και με τα έτη. Έτσι το πεντηκοστό έτος το έχουν σε τιμή και το ονομάζουν Ιωβηλαίο.

Στο έτος αυτό αφήνουν τη γη ακαλλιέργητη, αφήνουν ελεύθερα τα ζώα κι ελευθέρωναν τους δούλους πού είχαν αγοράσει.

ΠΟΤΕ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ – ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ

Ακριβώς 50 ημέρες μετά το Πάσχα, «λαμβάνουμε» το Άγιο Πνεύμα εις ανάμνηση του θαυμαστού γεγονότος που έγινε σύμφωνα με την Εκκλησία στα Ιεροσόλυμα πενήντα μέρες μετά την Ανάσταση οπότε το Άγιο Πνεύμα επιφοίτησε τους Αποστόλους παίρνοντας τη μορφή φωτιάς που έκαιγε πάνω από τα κεφάλια τους.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.