Την ανάγκη άμεσης δράσης και συντονισμένης αντιμετώπισης για την προστασία της Αγίας Σοφίας υπογράμμισε με παρέμβασή του στην Επιτροπή Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, μετά τις θλιβερές εικόνες βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης αλλά και τις εικόνες ντροπής με παπούτσια στριμωγμένα στα τείχη του μνημείου.

Κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Πολιτισμού, το οποίο εντάχθηκε στην ημερήσια διάταξη εκτάκτως έπειτα από σχετική του πρωτοβουλία στη συνεδρίαση της επιτροπής της περασμένης Πέμπτης 21 Απριλίου και η οποία πρωτοβουλία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, ο κ.Τριανταφυλλίδης επεσήμανε: «Δύο χρόνια μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, οικουμενικού συμβόλου του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, που προστατεύεται από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (1985), από εκκλησία-μουσείο σε τζαμί, οι εικόνες των βανδαλισμών κατά της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ., είναι επαίσχυντες και προκαλούν παγκόσμια κατακραυγή. Οι φρικτές εικόνες βανδαλισμού και εγκατάλειψης του ιστορικού κτιρίου είναι αποτέλεσμα της μονομερούς και αυθαίρετης απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει το μνημείο που είναι εγγεγραμμένο στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Unesco) από ορθόδοξη εκκλησία-μουσείο σε τζαμί, παραβιάζοντας κατάφωρα όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχές αποδεκτές από όλους τους πολιτισμούς και όλες τις θρησκείες».

Συνέχισε δε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «Η ασύγκριτη αισθητική της Αγίας Σοφίας και το ιστορικό παρελθόν της την καθιστά οικουμενική. Κάθε πράξη τροποποίησης του χαρακτήρα των ιστορικών μνημείων αποτελεί άμεση πρόκληση και είναι απαράδεκτο για μια χώρα που ισχυρίζεται ότι σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Αυτές οι εικόνες δεν συνάδουν με την απόφαση της UNESCO να συμπεριλάβει την Αγία Σοφία στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Δείχνουν επίσης ασέβεια προς τις βασικές αξίες και αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδίως όσον αφορά τη θρησκευτική ελευθερία, τον διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο. Για πόσο καιρό ακόμη, κύριοι συνάδελφοι, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα επιτρέπει στην Τουρκία για όλα τα θέματα να κινείται εκτός συλλογικών αποφάσεων με μηδενικό κόστος;»

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Τριανταφυλλίδης κατέθεσε προς τα μέλη της Επιτροπής τρεις συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να εφαρμοστούν άμεσα με στόχο την προστασία της Αγίας Σοφίας, αφού όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «Αυτές οι εικόνες αποδεικνύουν ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να προστατεύσει την Αγία Σοφία»: α)Η Αγία Σοφία να τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης, β)τη συγκρότηση ad hoc επιτροπής εμπειρογνωμόνων και τεχνικών συμβούλων προκειμένου να επιθεωρήσει επί τόπου το μνημείο και να καταγράψει όλες τις σημαντικές ζημιές και γ)δεδομένου ότι οι βανδαλισμοί και οι ζημιές συνέβησαν μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προτείνουμε την επιστροφή του μνημείου στο καθεστώς «status quo ante», στην προηγούμενη λειτουργία του ως Εκκλησίας-Μουσείου.

«Παρακαλώ Λόρδε Alexander Dundee και αξιότιμα μέλη της Επιτροπής μας «Σώστε την Αγία Σοφία». Η Αγία Σοφία εκπέμπει SOS», κατέληξε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και ανακοίνωσε τη σύνταξη ενός σχεδίου δήλωσης (draft declaration), το οποίο θα τεθεί προς επεξεργασία και ψήφιση στην επόμενη Επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επόμενης Ολομέλειας του Ιουνίου. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο δήλωσης θα συνταχθεί από τον κ.Τριανταφυλλίδη και όποιο άλλο μέλος της Επιτροπής επιθυμεί, όπως ο Κύπριος βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, από το κόμμα των Σοσιαλιστών. Το σχέδιο δήλωσης είναι η ανώτατη μορφή έκφρασης πολιτικής βούλησης στο πλαίσιο της λειτουργίας των επιτροπών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα είναι ακόμη πιο σημαντικό όταν ψηφιστεί από την πλειοψηφία και γίνει δήλωση ισχυρής πολιτικής βούλησης της Επιτροπής.

*Σημειώνεται ότι ο κ. Τριανταφυλλίδης κατέθεσε στο Προεδρείο αλλά και σε όλα τα μέλη της Επιτροπής τις εικόνες βανδαλισμού της Αγίας Σοφίας, οι οποίες και ακολουθούν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.