Σύμφωνα με τη Halkın Sesi (05.07.22), ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζεβχερί Γκιουβέν υποστήριξε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν σκοπεύει να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με επισκόπηση του Τ/κ Τύπου από το ΓΤΠ, ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζεβχερί Γκιουβέν ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των σχεδίων του Τούρκου Προέδρου είναι η Αγγλία, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν επιθυμεί να καταστεί μέλος της ΕΕ το σύνολο της Κύπρου.

Ο Τζεβχερί ισχυρίστηκε επίσης ότι οι 200 αστυνομικοί από την Τουρκία, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε ότι θα στέλνονταν στα κατεχόμενα, θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καταστείλουν αντιδράσεις και διαδηλώσεις σε περίπτωση που αποφασιστεί η προσάρτηση.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος υποστήριξε και τα εξής:

«Η Αγγλία βγήκε από την ΕΕ. Μετά την έξοδό της άλλαξε η προοπτική της και επιθυμεί να επικρατεί μονίμως ένταση στην Κύπρο καθότι δε θέλει να τεθεί υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της στο νησί. Επιθυμεί να συνεχιστεί το καθεστώς της ως εγγυήτρια δύναμη. Ο λόγος είναι ότι αν επιλυθούν τα ζητήματα μεταξύ των δύο λαών η Αγγλία ξέρει ότι το πρώτο πράγμα που θα τεθεί υπό αμφισβήτηση είναι η θέση της στην Κύπρο».

Σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν σε μεγάλο ποσοστό να γίνουν μέλος της ΕΕ ο Γκιουβέν προσθέτει: «Αν η Κύπρος στο σύνολό της γίνει μέλος της ΕΕ αυτό θα αποτελέσει το χειρότερο σενάριο για την Αγγλία. Ένα από τα καλά ενδεχόμενα για την Αγγλία είναι να μη γίνει μέλος της ΕΕ μια ενιαία Κύπρος και το μισό κομμάτι του νησιού να μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον Γκιουβέν, βάσει του «πρωτοκόλλου» που υπογράφηκε μεταξύ τουρκίας και κατοχικούς καθεστώτος θα εγκατασταθούν 200 αστυνομικοί από την Τουρκία στα κατεχόμενα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά. Οι αστυνομικοί, σημειώνει ο Γκιουβέν, δε θα φέρουν όπλα καθότι στην Κύπρο δεν υπάρχει εγκληματικότητα ούτε εντάσεις, ωστόσο σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η προσάρτηση θα προκύψουν κοινωνικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις και τότε θα υπάρχει ανάγκη αστυνομικής δύναμης, συμπλήρωσε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.