Η απόφαση είναι ξεκάθαρα ακόμη ένα δείγμα πως η αντι-χριστιανική καταστολή αυξάνεται στην Τουρκία.

Ο Ασσύριος μοναχός, πατέρας Aho, θα εκτίσει 25 μήνες φυλάκιση για την παροχή «βοήθειας σε μια τρομοκρατική οργάνωση». Ο κληρικός, απουσιάζοντας από το δικαστήριο, απέρριπτε πάντοτε τις κατηγορίες. Η δίκη πραγματοποιήθηκε χωρίς δημοσιογράφους και κοινό. Η απόφαση είναι ξεκάθαρα ακόμη ένα δείγμα πως η αντι-χριστιανική καταστολή αυξάνεται στην Τουρκία.

Αναλυτικότερα, ένα τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον μοναχό Sefer (Aho) Bileçen σε φυλάκιση δύο ετών και ενός μήνα μετά την καταδίκη του για παροχή «βοήθειας σε μια τρομοκρατική οργάνωση». Ο κληρικός βρέθηκε κατηγορούμενος για τρομοκρατία αφού έδωσε ένα κομμάτι ψωμί σε δύο άτομα που εμφανίστηκαν στις πύλες του μοναστηριού του. Οι εισαγγελείς είπαν στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Μάρντιν ότι οι εν λόγω άνθρωποι ήταν μέλη του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Ο κληρικός, ο οποίος δεν ήταν παρών στην αίθουσα του δικαστηρίου, διαμαρτυρόταν πάντα για την αθωότητά του και απέρριψε τις κατηγορίες.

Πιο γνωστός ως «Πατέρας Αχώ», ο Ασσύριος μοναχός είναι θεματοφύλακας της παλιάς συριακής Ορθόδοξης Μονής Mor Yakup (St Jacob), την οποία αποκατέστησε. Εγκαταλείφθηκε μετά τις γενοκτονίες του 1915. Συνελήφθη στις 9 Ιανουαρίου 2020, αλλά απελευθερώθηκε τέσσερις ημέρες αργότερα υπό την πίεση της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ιερέας ήταν ένοχος ότι «ανήκει σε τρομοκρατική οργάνωση», δηλαδή το PKK, το οποίο είναι παράνομο στην Τουρκία.
Ο ιερέας τέθηκε υπό κράτηση βάσει της μυστικής κατάθεσης ενός αποστάτη του ΡΚΚ που τον ανέφερε στις τουρκικές αρχές.

Από την πλευρά του, ο πατέρας Aho πάντα επέμενε ότι δεν ήξερε ότι οι άνθρωποι που ήρθαν να του ζητήσουν φαγητό ήταν «μέλη του PKK» και ότι τους βοήθησε από τη «χριστιανική φιλανθρωπία».

Η δικαστική απόφαση εκδίδεται εν μέσω αυξανόμενων παραβιάσεων και καταχρήσεων κατά της χριστιανικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς επεισοδίων στα οποία η χριστιανική θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας πωλείται ή αντιμετωπίζεται άδικα.

Σε μία περίπτωση, οι αρχές παραχώρησαν προς πώληση διαδικτυακά μια αρμενική εκκλησία αιώνων. Σε μια άλλη, πραγματοποιήθηκε ένα πάρτι με μπάρμπεκιου στην ιστορική αρμενική εκκλησία του Sourp Asdvadzadzi

Το πιο σημαντικό, δύο μεγάλα μουσεία, οι αρχαίες χριστιανικές βασιλικές της Αγίας Σοφίας και της Μονής Χώρας, μετατράπηκαν σε τζαμιά. Και στα δύο κτίρια, οι εικόνες του Ιησού και το σύνολο των χριστιανικών τοιχογραφιών και εικόνων καλύφθηκαν από μια λευκή κουρτίνα.

Τέτοια αμφιλεγόμενα επεισόδια αντικατοπτρίζουν την πολιτική «του εθνικισμού και του Ισλάμ» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει σχεδιαστεί για να κρύψει την τρέχουσα οικονομική κρίση της Τουρκίας και την έκτακτη ανάγκη από τον κορονοϊό, προκειμένου να τον κρατήσει στην εξουσία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.