Ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ, επανήλθε στο ζήτημα της μη τήρησης από μερίδα ιερέων της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας της απόφασης της Ιεράς Συνόδου για τέλεση της Ανάστασης στις 9 το βράδυ, αλλά και στις περιπτώσεις ιερέων που δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων..

Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Δράμας, έγινε αποδέκτης ύβρεων, ενώ επέρριψε ευθύνες και σε ιερωμένους, οι οποίοι «γίνονται αρχηγοί συμμορίας και μέσα από το facebook καθοδηγούν αυτά τα πρόσωπα». Μάλιστα, διερωτήθηκε «γιατί μέσα στην εκκλησία να υπεισέρχεται οργανωτισμός τύπου εγκληματικής οργανώσεως Χρυσής Αυγής;», προσθέτοντας ότι ο ίδιος «δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό το πράγμα στη Μητρόπολη Δράμας, σε μια δημοκρατική περιοχή, με ιδιαίτερες ευαισθησίες».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος επέρριψε ευθύνες πρωτίστως σε όσους πατέρες «παίζουν με την υγεία των ανθρώπων» και δευτερευόντως σε όσους δεν τήρησαν το επιβληθέν μέτρο για τέλεση της Ανάστασης στις 12.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου στον τηλεοπτικό σταθμό Star Βορείου Ελλάδος ήταν οι εξής:

Αυτό το διάστημα, το διήμερο, εδέχθηκα πάρα πολλές ύβρεις από Χριστιανούς σε εισαγωγικά ευσεβείς, οι οποίοι μπορεί να διαφωνούν σε κάτι, αλλά τη διαφωνία τους αυτή την εκδηλώνουν με ένα βάρβαρο και χρυσαυγίτικο τρόπο. Χρυσή Αυγή, εγκληματική οργάνωση, δηλαδή ορθοδόξου χαρακτήρα δεν μπορεί να σταθεί. Παράδειγμα, μας έστειλε μια κυρία, Στέλλα Ιωαννίδου, ένα e-mail που λέει “ούτε τα τηλέφωνα σηκώνετε, ντροπή σας προδότες”. Ποιος είναι ο προδότης; Ή κάποιος άλλος κύριος από μια ενορία γράφει “Σαούλ Σαούλ τι με διώκεις;”. Ή κάποιος κύριος Χρήστος Αραμπατζής έστειλε mail και λέει “ντροπή και αίσχος η δίωξη των ιερέων, γιατί έπραξαν κατά το νόμο του Θεού. Λυπάμαι και προσεύχομαι για τον Μητροπολίτη, όταν σταθεί μπροστά στο μέγα Δεσπότη Χριστό τι θα απολογία θα δώσει. Κρίμα, κρίμα, κρίμα”. Κι αυτά είναι τα πιο ευγενικά. Αυτοί, όμως, οι άνθρωποι άθελά τους προδίδουν τους πνευματικούς τους πατέρες σε εισαγωγικά.

Γιατί εδώ δεν έχουμε σχέση πνευματική, εδώ έχουμε σχέση συμμορίας. Και δυστυχώς ιερωμένοι γίνονται αρχηγοί συμμορίας και μέσα από το facebook καθοδηγούν αυτά τα πρόσωπα.
Πρέπει, όμως, να γνωρίζουν αυτά τα πρόσωπα και η κοινωνία της Δράμας ότι εγώ τη Μεγάλη Εβδομάδα σε σύναξη ιερατική είπα τους ιερείς, πατέρες, εάν λέτε ότι είναι τόσο βαρύ και δεν θέλετε να πειθαρχήσετε στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου στην οποία απόφαση κι εγώ δεν συμφωνούσα στην αλλαγή της ώρας, διότι μας έφερε μεγάλη αναταραχή και ή θα έπρεπε να γίνει η Ανάσταση τη 12η νυχτερινή ή την πρωία της Κυριακής, συγκεντρωθείτε κάντε ένα υπόμνημα στο οποίο θα συμμετέχετε όλοι και θα το υπογράψετε όλοι κι εγώ θα επιτρέψω να κάνω την Ανάσταση στις 12, αλλά να είναι από όλους μας αυτό.

Και για να δείξω κι εγώ ότι διαμαρτυρήθηκα για την παρέμβαση αυτή στην αλλαγή της ώρας, όπως παρακολουθήσατε, δεν έκανα Ανάσταση στον Μητροπολιτικό Ναό της Δράμας. Πήγα στη Μονή της Σίψας από τις 11 το ολονύχτιο μέχρι τις 3.30 το πρωί, αλλά κεκλεισμένων των θυρών. Μόνο με τις μοναχές. Δεν κοινοποίησα καμία πρόσκληση στο facebook να πω ελάτε Χριστιανοί στη δική μου την Ανάσταση, είναι η καλή η Ανάσταση και η Ορθόδοξη η Ανάσταση και οι άλλοι όλοι θα πάνε κατά διάολου επειδή θα κάνουν Ανάσταση στις 9 η ώρα. Πόσοι το καταλαβαίνουν αυτό το πράγμα όμως; Και γιατί διερωτώμαι μέσα στην εκκλησία να υπεισέρχεται οργανωτισμός τύπου εγκληματικής οργανώσεως Χρυσής Αυγής;

Εγώ δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό το πράγμα στη Μητρόπολη Δράμας, σε μια δημοκρατική περιοχή, με ιδιαίτερες ευαισθησίες. Έχω δύο αρχές εις τη ζωή μου. Τη μία την είπα δημοσίως κατά τη μέρα της ενθρονίσεώς μου. Όταν ενθρονίστηκε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος, και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, εις την Τραπεζούντα είπε, και το οποίο το ενστερνίστηκα και εδήλωσα κι εγώ, θα προτιμώ να ίπταμαι ως αετός και πίπτων να συντριβώ, παρά να έρπω ως σκώληξ και να καταπατηθώ παρά του πρώτου τυχόντος. Ο δε Ιερομάρτυς Χρυσόστομος είπε, ας μαίνεται η καταιγίς και η θύελλα. Ας μας δέρωσιν της θαλάσσης τα άγρια κύματα. Ας μας καταδικάζωσι εις εξορία ή εις ύβρεις οι ευσεβείς Χριστιανοί. Ουδέν ταύτα προς ημάς. Όλαι αι πληγαί μας είναι εις το στήθος το οποίο αντετάξαμεν εις τους εχθρούς. Και ουδεμία πληγή έχωμε επί τω νότω, στην πλάτη δηλαδή, ώστε να αισχυνόμεθα. Θα βαδίσωμε όπου αν ο δάκτυλος της θείας προνοίας μας οδηγήσει.
Αυτές οι δύο αξίες και αρχές με διέπουν και δεν προτίθεμαι να τις παραγκωνίσω και να κάνω εκπτώσεις σε αυτά τα θέματα. Άρα, λοιπόν, είναι ένοχοι οι πατέρες αυτοί, πρωτίστως αυτοί που παίζουν με την υγεία των ανθρώπων και δευτερευόντως οι άλλοι, οι οποίοι επέδειξαν αυτή την ανυπακοή και προσέβαλλαν και τον Μητροπολίτη και την Ιερά Σύνοδο και συλλήβδην τους εντίμους κληρικούς της Μητροπόλεώς μας, αλλά και ολοκλήρου της Ελλάδος, οι οποίοι μετά δυσκολίας, μετά δυσφορίας, επειθάρχησαν εις τα πειθαναγκαστικά μέτρα τα επιβληθέντα από την Πολιτεία στην Εκκλησία.

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-3)
 1. Ioakim 3 χρόνια πριν

  Με λύπη διαπιστώθηκε ότι ΔΥΣΤΥΧΏΣ πολλοί ιερείς παρέδωσαν, μετά το κλείσιμο των εκκλησιών,την μασκοφορια μέσα στους ΙΕΡΟΎΣ ναούς ,το να μην κτυπήσουν οι καμπάνες, τα μεγάφωνα…, Τώρα αρχησαν και τον διωγμό σε αυτούς που ΔΕΝ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΑΛΛΆΞΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ναι τελικά είναι μέρα και όχι ώρα της ΑΝΑΣΤΆΣΕΩΣ..Ο ΘΕΟΣ να τους φωτίσει και να καταλάβουν τι κάνουν.Με λύπη διαπιστώνω ότι πολλοί ξέχασαν ΤΟΝ ΥΙΌ και προσκύνησαν τον ιό.ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !!!!

  ΑπάντησηΆκυρο
 2. Χαρά 3 χρόνια πριν

  Τι είπε ο μητροπολίτης Δράμας;;; “ενστερνίστηκα και εδήλωσα κι εγώ, θα προτιμώ να ίπταμαι ως αετός και πίπτων να συντριβώ, παρά να έρπω ως σκώληξ και να καταπατηθώ παρά του πρώτου τυχόντος”. Πολυ ταπείνωση βρε παιδί μου. Πω πω πω.. Και τι άλλο είπε :
  “επέρριψε ευθύνες πρωτίστως σε όσους πατέρες παίζουν με την υγεία των ανθρώπων”!!!!. Γιατί μητροπολίτα μου; Δεν ενεργούν οι άκτιστες ενέργειες Του Θεού μέσα στον οίκο Του;; Αν καταργειτε εσείς τους Θεοφορους πατέρες της εκκλησίας τότε εμείς τι κάνουμε;;; Κύριε ελέησον 😔

  ΑπάντησηΆκυρο
 3. Χρήστος 3 χρόνια πριν

  Θα έλεγα ότι κάλλιστα αυτή τη “συμμορία” όπως ονομάζει ο δεσπότης, είναι η “Συμμορία” του Ιησού Χριστού. Διότι Ανέστη ο Κύριος την τρίτη μέρα κατά τας γραφάς και όχι την δεύτερη. Και σιγά τον κίνδυνο άν γινότανε Ανάσταση στις 12 όπως η παράδοση της Εκκλησίας μας αντί του αιρετισμού των 9. Α για να μην ξεχάσω. Όλες οι άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες Ανέστησαν την 12 !

  ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.