ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ: Οι Άγιοι Κύρος και Ιωάννης άθλησαν κατά τους χρόνους του βασιλέως Διοκλητιανού, εν έτει σϞβ’ [292]. Και ο μεν Άγιος Κύρος, κατάγονταν από την Αλεξάνδρεια. Ο δε Ιωάννης, από Έδεσσα την διάσημη πόλιν της Μεσοποταμίας, η οποία τώρα κοινώς ονομάζεται Οουρφά.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ: Εορτή 31 Ιανουαρίου

Επειδή δε τότε επικρατούσε ο κατά των Χριστιανών διωγμός, δια τούτο ο θείος Κύρος πήγε σε ένα Μοναστήρι, το οποίον βρισκόταν στον Αραβικό κόλπο, και γενόμενος Μοναχός κατοίκησε σε αυτό. Και σε τόσο ύψος αρετής έφθασε, ώστε οπού πραγματοποιεί και θαύματα, και ιάτρευε κάθε νόσο, ακόμα και πολύχρονη ασθένεια. Ο δε Ιωάννης πήγε στα Ιεροσόλυμα, και αφού άκουσε για τα θαύματα οπού κάνει ο Άγιος Κύρος, πήγε στην Αλεξάνδρεια, και από εκεί πήγε εις τον τόπο εκείνον, οπού ήταν ο Άγιος Κύρος, ούτως ώστε να βρεθεί μαζί με αυτόν.

Επειδή συνέβη να πιασθεί από τους Έλληνας μία γυναίκα, Αθανασία ονομαζομένη, μαζί με τις τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη, και Ευδοξία, και επρόκειτο να παρασταθούν στον κριτή και να βασανισθούν ώστε να αρνηθούν την πίστη του Χριστού, τούτο ακούσαντες ο Κύρος και Ιωάννης, φοβήθηκαν, μήπως ως γυναίκες οπού ήταν, θα δείλιαζαν μπροστά στο μαρτύριο. Έτσι πήγα να τις ενδυναμώσουν με τα λόγιά και να τις παρακινήσουν για τον αγώνα του μαρτυρίου. Συνελήφθησαν και αυτοί από τους ειδωλολάτρες, και ομολογήσανε τον Κύριον ημών Ιησού Χριστό Θεόν αληθινόν, βασανίσθηκαν με πολλές τιμωρίες, και τελευταίο αποκεφαλίσθηκαν μαζί με τις τέσσερις γυναίκες.

Η μνήμη τους τιμάται στις 31 Ιανουαρίου

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’.
Τά θαύματα τῶν Ἁγίων σου Μαρτύρων, τεῖχος ἀκαταμάχητον ἡμῖν δωρησάμενος, Χριστέ ὁ Θεός, ταῖς αὐτῶν ἱκεσίαις, βουλάς ἐθνῶν διασκέδασον, τῆς Βασιλείας τά σκῆπτρα κραταίωσον, ὡς μόνος ἀγαθός καί φιλάνθρωπος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.