Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου τελέστηκε το πρωί της Παρασκευής 3 Ιουνίου 2022 στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σερρών, η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Σασίμων κυρού Γενναδίου, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022 σε ηλικία 71 ετών.

Της Εξοδίου Ακολουθίας συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Βρυούλων κ. Παντελέημων, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, Μιλήτου κ. Απόστολος και Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, μεταφέροντας το πένθος της Μ.τ.Χ.Ε. για την απώλεια ενός εκ των κορυφαίων στελεχών του Θρόνου και συνάμα ακούραστου εργάτη της οικουμενικής Ορθοδοξίας.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας Κύπρου για τον σεβασμό που πάντοτε -κατά την πολυετή διακονία του- ο αοίδιμος Μητροπολίτης έτρεφε προς την Εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα και στεκότανε πάντοτε συμπαραστάτης σ’ αυτήν. Με την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου του ανατέθηκε μάλιστα η διδασκαλία του μαθήματος του Κανονικού Δικαίου, το οποίο υπούργησε με περισσή επιμέλεια.

Ποιός ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Σασίμων κυρός Γεννάδιος
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σασίμων κυρός Γεννάδιος (κατά κόσμον Νικόλαος Λυμούρης) γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουλίου 1951.

Σαν σήμερα, την 1 Ιουνίου 1997 χειροτονήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι τιτουλάριος Μητροπολίτης Σασίμων και στις 3 Νοεμβρίου του 2007 προήχθη σε ενεργεία Μητροπολίτη με τον ίδιο τίτλο.

Αποφοίτησε από το Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου Παρισίων και στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Αναγορεύθηκε διδάκτωρ (PhD) στην Αμερική και ήταν κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος των Πανεπιστημίων Στρασβούργου Γαλλίας – Τυβίγγης Γερμανίας.

Από το 1984-1992 διετέλεσε καθηγητής του Ορθοδόξου Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και από το 1990-1997 δίδαξε την Ορθόδοξο και Οικουμενική Θεολογία στο Ινστιτούτο Οικουμενικών Σπουδών “St. Bernardino” της Βενετίας του Ποντιφικού Πανεπιστημίου “Pontificio Ateneo Antonianum” της Ρώμης, Ιταλίας. Δίδαξε ως επισκέπτης Καθηγητής σε διάφορα Πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης.

Ήταν επίσης μέλος διαφόρων Θεολογικών Εταιρειών στην Ευρώπη και αντιπροσώπευε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε διάφορες αποστολές. Συνέγραψε πέραν των διακοσίων θεολογικών μελετών, άρθρων και πονημάτων σε διάφορα ελληνικά και ξένα περιοδικά και εξέδωσε διάφορα βιβλία περί της Ορθοδόξου Θεολογίας και οικουμενικού περιεχομένου. Τιμήθηκε με εκκλησιαστικές και πολιτειακές διακρίσεις. Μιλούσε την Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ρωσική γλώσσα.

Τα τελευταία χρόνια ήταν Πατριαρχικός Επόπτης στην Περιφέρεια Ταταούλων και υπεύθυνος στην Πατριαρχική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.