Οι μέρες αυτές της συνηθισμένης μακρινής περιοδείας με τις ευχές και τις ευλογίες του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής μ’ έφερε σε μια απομακρυσμένη περιοχή της φυλής των Νάντι, αφού έκανα ταξίδι πολλών ημερών.

Από την παραλιακή Μομπάσα, το όρος Κιλιμάντζαρο, μέσω Ναϊρόμπης, μπήκα σε μέρη πανύψηλα, με πελώριους βράχους, ψηλά βουνά και πυκνά δάση, για να ζήσω στιγμές πνευματικής χαράς του ευαγγελικού λόγου και της πίστης της Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από τον πρώτο Επίσκοπο Ευαγγελιστή Μάρκο μέχρι και τον σημερινό Πατριάρχη Θεόδωρο τον Β΄.

Μια διαχρονική πορεία με σταυροαναστάσιμη παρουσία φώτισε και εμπλούτισε τον άνθρωπο της αχανούς αυτής Ηπείρου.

Μάρτυρες και ήρωες παρελαύνουν συνέχεια στη μνήμη μας άγιοι μοναστές και ήρωες και πότισαν με το αίμα τη γη της Αφρικής.

Το Πατριαρχείο καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της μακράς πορείας του έγινε προπύργιο και θεμελίωσε βαθιά την πίστη των Αγίων Πατέρων και αγωνιστών της πατρώας και αναντικατάστατης πίστεώς μας. Μια παρουσία που κυριολεκτικά παρ’ όλες τις αντιξοότητες και τις ταλαιπωρίες διά μέσου όλων αυτών των χρόνων, στάθηκε ψηλά και φύλαξε ανόθευτη την πίστη, την πράξη και το αιώνιο νόημα της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους.

Η ιστορία μας κατέγραψε τις λαμπρότερες και πιο σημαντικές στιγμές από τη ζωή και τα έργα των Αγίων Πατέρων και Μαρτύρων της Αφρικανικής γης.

Έδωσε στον άνθρωπο της Αφρικής εγγύηση και βεβαιότητα ότι παραμένει νυν και αεί δυναμική και παρούσα, ακριβώς για να μεταφέρει το χαροποιό μήνυμα της Αναστάσεως και της σωτηρίας.

Αναζήτησε, πάντοτε, ανά τους αιώνας και σήμερα, σημεία ενότητας, ανθρωπισμού και αξιοπρέπειας στα τέκνα της.

Το ορθώς φρονείν και πράττειν έγινε σύμβολο ώστε όλοι ν’ αγιάζονται και να φωτίζεται ο νους όλων για να μεγαλύνεται και να δοξάζεται το όνομα του Τριαδικού Θεού.

Με συνέπεια και ευθύνη το έργο του Πατριαρχείου μας συνεχίζεται και φέρνει τους ανθρώπους τόσο κοντά ώστε στο τέλος να ενώνονται με τα επουράνια.

Αυτά τα αισθήματα γέμισαν την ψυχή μου όταν την περασμένη Κυριακή αφιέρωσα έναν νέο ναό επ’ ονόματι της Γενέσεως της Θεοτόκου και του Προφήτη Ηλία με τη συμμετοχή των πιστών του μικρού αυτού χωριού και των ευσεβών ιερέων της περιοχής που έτρεξαν από νωρίς για να παραστούν στην εξαίρετη αυτή πράξη της Εκκλησίας μας.

Διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η ευσέβεια και η πίστη των Αφρικανών Ορθόδοξων αδελφών μας που, πραγματικά, συνειδητά, πια, ζουν το μεγαλείο, τη δόξα και το έλεος του Μεγαλοδύναμου Θεού και Δημιουργού του σύμπαντος κόσμου.

Γίνεται εδώ το μέγα θαύμα της μυστικής αυτής συνάντησης του Θεού με τον άνθρωπο, που καταλήγει τελικά στη σωτηρία του ανθρώπινου γένους.

Η ζώσα παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής γίνεται ταμιούχος και εγγυήτρια του αληθινού πνεύματος σε βάθος και σε έκταση.

Η ζώσα ηγεσία μας παρούσα, θυσιαστικά δίνει τα πάντα για να μπορέσει ο ταλαιπωρημένος άνθρωπος της Αφρικανικής Ηπείρου να ζήσει τα αιώνια βιώματα της αναμενόμενης αιώνιας Βασιλείας με τη διατήρηση, την καθαρότητα του βαπτίσματος που δέχθηκαν για να μπορέσουμε στο τέλος να αναφωνήσουμε και να δώσουμε «την μαρτυρίαν του Αρνίου, ήν έχομεν».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.