Κάθε φορά που ανατέλλει το νέο έτος ανταλλάσσουμε ευχές και το τι προσδοκούμε σ’ αυτήν την νέα μας πορεία. Για τους χριστιανούς είναι η έπρεπε να είναι η κατανόηση της φθοράς και η πορεία προς την αιωνιότητα.

Η Θεία Λειτουργία, που είναι η πορεία προς τα έσχατα, σύμφωνα με τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, αρχίζει με την δοξολογική έκφραση: «Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων». Αυτός είναι ο προορισμός της ζωής μας. Για να πετύχουμε τον σκοπό μας χρειάζεται πίστη, υπομονή, επιμονή, αγώνας, μετάνοια, αγάπη, μακροθυμία και γνώση του εαυτού μας, που οδηγούν στη διόρθωση του παρόντος που θα έχει γεύση μέλλοντος, διότι θα έχουμε εντοπίσει τα λάθη του παρελθόντος. Αν δεν εστιάσουμε με την Χάρη του Θεού σ’ αυτήν την στάση ζωής, τότε κάθε φορά που θα ενσκήπτει ένας πειρασμός, μια δοκιμασία, η όπως τώρα μια επιδημία, θα είμαστε απροετοίμαστοι, αδύναμοι και συγχυσμένοι από την παραπληροφόρηση, την διαστρέβλωση της αληθείας και την επιβολη του ψεύδους. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ταραχή, η δειλία και ο φόβος, διότι «χτίσαμε το σπίτι μας πάνω στην άμμο και ήλθαν δύσκολες στιγμές και το παρέσυραν, όπως μας λέγει ο Κύριος στο Ευαγγέλιό Του ( Ματθ. 7, 27).

Πρέπει να ξέρουμε πως ο κόσμος δεν γνωρίζει το θαύμα, το μυστήριο της Εκκλησίας που είναι η πορεία προς την Βασιλεία του Θεού και γι’ αυτό την κτυπά. Δεν έχουν πείρα, εμπειρία. Αλλά και εμείς αν ζούσαμε το Μυστήριο της Εκκλησίας, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, θα έπρεπε να είχαμε χαρά. Ναί χαρά! Μας το λέγει το Ευαγγέλιο διά μέσου του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου: «Να έχετε μεγάλην χαράν αδελφοί μου, όταν πέσετε σε διάφορες δοκιμασίες, διότι πρέπει να ξέρετε ότι η δοκιμασία της πίστεώς σας παράγει υπομονήν, η δε υπομονή ας κάνει τέλειον έργον διά να είσθε τέλειοι και ολοκληρωμένοι και να μην υστερήτε σε τίποτα» (Ιακ. 1, 2-4).

Στώμεν καλώς ! Στώμεν μετά φόβου! Ζεί Κύριος ο Θεός! Δεν μας εγκαταλείπει! Αρκεί να δείξουμε λίγο φιλότιμο και να βάλουμε αρχή μετανοίας που είναι η αξιώτερη ευχή για το νέον έτος.

Όπως γνωρίζετε, αυτό το έτος 2021, θα εορτάσουμε τα 200 χρόνια από την εθνεγερσία του 1821. Οι Πατέρες μας ασκήθηκαν στην υπομονή και αγωνίσθηκαν «για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία». Γεγονός, που εκουσίως η ακουσίως λησμονούμε. Ας διδαχθούμε από την Ιστορία μας. Το χρωστάμε στο μέλλον της πατρίδος μας και, όπως είχε πεί ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, ο Ιωάννης Καποδίστριας στις 20 Ιανουαρίου 1828 στην Αίγινα, αυτός ο σπουδαίος Κυβερνήτης και φίλος του Θεού, «ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών».

Έτη πολλά μετανοίας και ευλογιών

Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ω Ν

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.