Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου: Στις 24 Ιουνίου εκάστου έτους, η Αγία του Χριστού Εκκλησία τιμά και εορτάζει το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που υπήρξε το άνθος της ερήμου και ο μάρτυρας της αληθείας, ο οποίος αξιώθηκε της μεγαλύτερης τιμής από κάθε άλλο άνθρωπο, είχε δηλαδή την τιμή να Βαπτίσει τον ίδιο τον Δεσπότη Ιησού Χριστόν!

Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου: Tι γιορτάζουμε  σήμερα 24 Ιουνίου

Αυτόν διάλεξε ο Κύριός μας, από όλους τους γηγενείς για τελετουργό του μεγάλου Μυστηρίου της Βαπτίσεώς Του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία τρία μόνον Γενέθλια τιμά και εορτάζει:

1ον) Του Δεσπότου και Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου,

2ον)  Της Παναχράντου Αυτού Μητρός Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας στις 8 Σεπτεμβρίου και

3ον) Του ενδόξου Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στις 24 Ιουνίου

Είναι πράγματι ο Τίμιος Πρόδρομος η μεγαλύτερη μορφή της Εκκλησίας μας, κατά την αψευδή μαρτυρία του Κυρίου μας, που είπε:

«Δεν υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους που γεννήθηκαν από γυναίκα (δηλαδή κατά τους όρους της φύσεως, αφού ο ίδιος ο Χριστός γεννήθηκε εκ Πνεύματος Αγίου και εκ της Παρθένου Μαρίας υπέρ φύσιν), μεγαλύτερος από τον Άγιον Ιωάννην τον Πρόδρομον».

Ενός λοιπόν τέτοιου Θεομαρτύρητου άνδρα το Γενέθλιον τιμούμε και δοξάζομε στις 24 Ιουνίου κάθε χρόνο. Και είναι φυσικό το γεγονός, ότι προηγήθηκαν πολλά παράδοξα και καινοφανή γεγονότα πριν από την Γέννησή του, τα οποία μας τα διηγείται ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο πρώτο κεφάλαιο του Ευαγγελίου του, με κάθε λεπτομέρεια.

Λέγει λοιπόν ότι στις ημέρες του Βασιλιά Ηρώδη ζούσε στην Ιουδαία κάποιος Ιερέας που λεγόταν Ζαχαρίας.

Είχε σύζυγό του την Ελισάβετ, η οποία ήταν απόγονος του Ααρών του προφήτου.

Ο Ζαχαρίας και η Ελισάβετ ήταν άνθρωποι στολισμένοι με πολλές αρετές, με φόβο Θεού, με δικαιοσύνη, με ευλάβεια και σωφροσύνη και τηρούσαν επιμελώς τις εντολές του Θεού.

Παρόλο όμως που αγαπούσαν τον Θεόν, ο Κύριος δοκίμαζε την υπομονή τους και την πίστη τους. Και για πολλά χρόνια δεν άκουγε την δέησή τους, που τον παρακαλούσαν να τους χαρίσει ένα παιδί.

Είχαν πια γεράσει πολύ και ο Ζαχαρίας και η στείρα σύζυγός του Ελισάβετ δεν είχαν πλέον ελπίδα να τεκνοποιήσουν, αφού οι όροι της φύσεως είχαν παρέλθει λόγω του γήρατος.

Ούτε όμως περίμεναν πλέον την απάντηση στις προσευχές τους, που πολλές φορές είχαν κάνει στον Θεό, αλλ’ υποτάσσονταν αδίστακτα εις το θέλημα του Θεού και δέχονταν, χωρίς δυσαρέσκεια τη δοκιμασία και το όνειδος της ατεκνίας τους.

Το μήνυμα του Άγγελου προς τον Ζαχαρία

Ενώ λοιπόν, ο Ιερέας Ζαχαρίας βρισκόταν στο Ναό και θυμίαζε στο Ιερό Βήμα, φανερώθηκε σ’ αυτόν Άγγελος Κυρίου για να προμυνήσει τη γέννηση του επιγείου και ενσάρκου Αγγέλου, του Βαπτιστού Ιωάννου. Βλεποντάς τον ο Ζαχαρίας ταράχθηκε και φοβήθηκε τόσο πολύ, ώστε έμεινε εκστατικός.

Τότε ο Άγγελος άρχισε να του λέγει τα εξής: « Μη φοβάσαι Ζαχαρία.

Γιατί ο Θεός δέχθηκε την προσευχή σου και η γυναίκα σου η Ελισάβετ θα γεννήσει υιόν. Και θα τον ονομάσεις Ι ω ά ν ν η ν. Και θα δοκιμάσεις μεγάλη χαρά και αγαλλίαση».

Πολλοί θα χαρούν για την γέννησή του γιατί θα είναι μεγάλος και περιφανής ενώπιον του Θεού.

Θα λάβει όλο το πλήρωμα της Θείας Χάριτος και θα γεμίσει από τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, όταν ακόμη θα κυοφορείται στην κοιλιά της μητέρας του Ελισάβετ.

Και θα επιστρέψει (με το κήρυγμά του), πολλούς Ισραηλίτες στην γνώση του αληθινού Θεού, του Κυρίου αυτών».

Ακούγοντας έκπληκτος ο Ζαχαρίας όλο αυτό το ξενάκουστο γι’ αυτόν μήνυμα του Αγγέλου, κατεπλάγη και τον ρώτησε γεμάτος απορία:

«Πως είναι δυνατό να γίνει αυτό; και με ποίο τρόπο θα το γνωρίσω και θα το πιστεύσω;

Πως μπορώ να βεβαιωθώ, την στιγμή που είμαι τόσο γέρων στην ηλικία και η γυναίκα μου ομοίως υπέργηρη και στείρα;».

Τότε ο Άγγελος του είπε:

«Εγώ που σου μιλώ είμαι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, που στέκομαι μπροστά στον Θρόνο του Θεού και με έστειλε ο Θεός να σου αναγγείλω όλα αυτά τα χαρμόσυνα μηνύματα.

Όμως επειδή δεν τα πίστεψες, θα μείνεις άλαλος μέχρι την ημέρα που θα εκπληρωθούν όσα σου προανήγγειλα, δηλαδή μέχρι να γεννηθεί ο Ιωάννης».

Πράγματι από εκείνη την ημέρα έμεινε ο Ζαχαρίας βουβός και άλαλος, έως ότου η Ελισάβετ γέννησε με χαρά τον Πρόδρομον.

Ντρεπόταν όμως να διακηρύξει την γέννησή του, για το τόσο πολύ προχωρημένο γήρας της Ελισάβετ!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.