Η έκθεση «Η Πρώτη Σημαία» τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και φιλοξενείται στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εκεί όπου ο φημισμένος καπετάνιος Ιωάννης Σταθάς και ο Νικοτσάρας, ένας εκ των ενδοξοτέρων αρχηγών των κλεφτών στη Θεσσαλία, σε συνεργασία με τον ηγούμενο Νήφωνα, σχεδίασαν, ύφαναν και ύψωσαν το 1807 την πρώτη ελληνική σημαία, με το λευκό σταυρό στη μέση πάνω σε γαλανό φόντο-υπόμνηση του ελληνικού ουρανού και της θάλασσας.

Στην έκθεση συμμετέχουν καταξιωμένοι και ανερχόμενοι καλλιτέχνες, οι οποίοι παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από την «πρώτη σημαία». Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η διακεκριμένη ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό στην εκδήλωση για την “Πρώτη Σημαία” που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σκιάθο:
Χαιρετίζω με συγκίνηση την πρωτοβουλία σας να τιμήσετε το γενέθλιον της σημαίας μας, του ιερότερου συμβόλου του έθνους, κινητοποιώντας τη δημιουργικότητα των σύγχρονων εικαστικών μας.

Επιλέγοντας ως τόπο παρουσίασης της έκθεσης την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σκιάθο, όπου και συνελήφθη η ιδέα και υλοποιήθηκε η κατασκευή της πρώτης γαλανόλευκης της Επανάστασης, μετέχετε στο οραματικό τόλμημα των προγόνων μας και διασώζετε την ουσία του πολύτιμου ιστορικού συμβάντος που συντελέστηκε εδώ. Και η ουσία αυτή δεν είναι άλλη από τη μεγαλειώδη ταπεινότητα του χειροποίητου που αποκρυσταλλώθηκε στο απέριττο κυανό υφαντό με τον λευκό σταυρό εκείνης της πρώτης ελληνικής σημαίας.

Σχεδιασμένη από τον αρχηγό των κλεφτών της Θεσσαλίας Νικοτσάρα και τον καπετάνιο Γιάννη Σταθά σε συνεργασία με τον Όσιο Ηγούμενο Νήφωνα, η πρώτη γαλανόλευκη δεν έγινε με ακριβά υλικά, σε οργανωμένα εργαστήρια. Η απλότητά της ήταν ευθέως ανάλογη προς τον μόχθο των ανωνύμων που την ύφαναν στον αργαλειό τους και το συμβολικό της βάρος ανεκτίμητο, αφού συμπύκνωσε στις πτυχές της τις ελπίδες του λαού μας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Θέλω να συγχαρώ τους εμπνευστές της εικαστικής αυτής εγκατάστασης, την επιμελήτριά της, ιστορικό τέχνης Ίριδα Κρητικού, και κυρίως τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν.

To χέρι τους θυμάται τη χαρά της χειροτεχνίας και το πνεύμα τους τιμά την τόλμη και την επινοητικότητα των προγόνων μας, που γνώριζαν να μετατρέπουν απλά μέσα και ευτελή υλικά σε φορείς υψηλών νοημάτων.

Στα εγκαίνια της έκθεσης «Η Πρώτη Σημαία»

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας, όπου η αντιπροσωπεία της Επιτροπής παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης «Η Πρώτη Σημαία», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Η έκθεση φιλοξενείται στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εκεί όπου ο φημισμένος καπετάνιος Ιωάννης Σταθάς και ο Νικοτσάρας, ένας εκ των ενδοξοτέρων αρχηγών των κλεφτών στη Θεσσαλία, σε συνεργασία με τον ηγούμενο Νήφωνα, σχεδίασαν, ύφαναν και ύψωσαν το 1807 την πρώτη ελληνική σημαία, με το λευκό σταυρό στη μέση πάνω σε γαλανό φόντο-υπόμνηση του ελληνικού ουρανού και της θάλασσας. Στην έκθεση συμμετέχουν καταξιωμένοι και ανερχόμενοι καλλιτέχνες, οι οποίοι παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από την «πρώτη σημαία». Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η διακεκριμένη ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ο Περιφερειάρχης ΠΕ Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, καθώς και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη. Ακολούθησε παρουσίαση της έκθεσης από την Ίριδα Κρητικού, καθώς και προβολή της ταινίας «Η Πρώτη Σημαία», διάρκειας 10 λεπτών.

«Το ιστορικό γεγονός, με έντονο συμβολικό χαρακτήρα, που έλαβε χώρα στην Ίερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ενέπνευσε σαράντα καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες, αλλά και τα παραδοσιακά εργαστήρια του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, να καταθέσουν δημιουργίες-παρακαταθήκες της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Να αναστοχαστούν πάνω σε ένα σύμβολο ταυτότητας της ελληνικής ιστορίας και να το παραδώσουν, μέσα από τη δημιουργική τους σύλληψη, στην κρίση των παροντικών και μελλοντικών γενεών» ανάφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, στον χαιρετισμό της, για να προσθέσει: «Γιατί αυτό ακριβώς προσφέρει η ευεργετική ώσμωση της Ιστορίας με την Τέχνη: διαχρονικές δημιουργίες που αποδίδουν νέες «αναγνώσεις» για τα ιστορικά συμβάντα».

Στη Σκιάθο η Επιτροπή «Ελλάδα 2021»

Επίσκεψη στη Σκιάθο, την πατρίδα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, πραγματοποίησε την Κυριακή το απόγευμα αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με επικεφαλής την πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, προκειμένου να συναντηθεί με θεσμικούς φορείς που πρότειναν και υλοποιούν δράσεις για να τιμήσουν τη συμβολική επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής έγινε δεκτή από το Δήμαρχο Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του νησιού στο Μπούρτζι, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους θεσμικών και παραγωγικών φορέων, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττας Μαρκή, των Βουλευτών Χρήστου Μπουκώρου και Αθανάσιου Λιούπη, καθώς και του εκπροσώπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Αθανασίου Μόρα. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής, Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη.

«Η δουλειά που έκανε η βάση της κοινωνίας μας τιμά όλους»

«Η εικόνα που βλέπουμε σήμερα στη Σκιάθο, όπου ο Δήμαρχος, η Υφυπουργός, βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, τοπικοί σύλλογοι και ενώσεις που τους ενδιαφέρει ο τόπος τους, όλοι μαζί συζητούν και συνεργάζονται, είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Είναι η ουσία αυτού που θέλουμε να αφήσουμε στον τόπο, την επόμενη μέρα μετά την επέτειο» ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Θέλουμε να μείνουν πράγματα που θα αλλάξουν τη ζωή και την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, αλλά θέλουμε και να αναδείξουμε τις συνεργασίες και τις συνέργειες που έγιναν, με αφορμή την επέτειο, μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο θεσμικών και ιδιωτικών φορέων, ως μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το αύριο. Η δουλειά που έκανε η βάση της κοινωνίας, μας τιμά όλους».

«Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την εξαιρετική συνεργασία, μέσα από την οποία προέκυψε ένα έργο που αφορά τις οικοτουριστικές διαδρομές του Δήμου Σκιάθου και τη σύνδεσή τους με το έργο του Παπαδιαμάντη, καθώς η διαδρομή «τρέχει» μέσα από τα διηγήματά του, σε μια προσπάθεια λογοτεχνικής τοπογραφίας» σημείωσε από τη μεριά του ο Δήμαρχος Σκιάθου και συμπλήρωσε: «Μέσα από αυτή την εμβληματική μορφή των γραμμάτων, θα αφήσουμε το αποτύπωμά μας από τον εορτασμό των 200 χρόνων. Αυτός είναι άλλωστε και ο μεγαλύτερός μας στόχος. Πέρα από την τιμή που θα αποδώσουμε στους προγόνους μας, να δείξουμε και τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον, πώς μπορούμε να συνεχίσουμε με μια αναπτυξιακή τροχιά, και έχοντας πάντοτε σημείο αναφοράς τις προσωπικότητες που μας έχουν κάνει περήφανους».

Στα «μονοπάτια του Παπαδιαμάντη»

Ο Δήμος Σκιάθου γιορτάζει τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση μέσα από μια δράση που τιμά μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής πεζογραφίας και, την ίδια στιγμή, ανοίγει και ένα «παράθυρο στο μέλλον», μια αναπτυξιακή προοπτική. Πρόκειται για τη δράση «Οικοτουριστικές διαδρομές Νήσου Σκιάθου», η οποία αναδεικνύει τις περιβαλλοντικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες του νησιού, που γεννήθηκε και έζησε ο Παπαδιαμάντης, όπως αυτές περιγράφονται στα λογοτεχνικά κείμενά του. Στόχος είναι η ενίσχυση του περιηγητικού, περιπατητικού και φυσιολατρικού τουρισμού, καθώς μέσα από τη δράση θα αξιοποιηθούν πολιτιστικά και ιστορικά τοπόσημα ως βασικό στοιχείο της τουριστικής εμπειρίας στο νησί.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε την Οικία – Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ένα παλιό αρχοντικό του 1860 γεμάτο από προσωπικά του αντικείμενα που χάρισαν οι απόγονοί του. Πρόκειται για το σπίτι όπου έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του και πέθανε ο μεγάλος λογοτέχνης που καθόρισε με την ιδιοτυπία της γλώσσας και της θεματολογίας του τα ελληνικά γράμματα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.