Από πολύ νωρίς το πρωί πλήθος πιστών κάθε ηλικίας παρά την έντονη ζέστη καταφτάνουν στο Μοναστήρι της Σουρωτής.
Οι πιστοί σε κλίμα κατάνυξης περιμένουν υπομονετικά προκειμένου να προσκυνήσουν τον τάφο του Αγίου Παϊσίου. Μάλιστα αρκετοί έρχονται από πολύ μακριά στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης καθώς σήμερα η εκκλησία τιμά τη μνήμη του. Παράλληλα φέτος συμπληρώνονται και 100 χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Παϊσίου.
Στις μέρες μας το όνομα του Αγίου Παΐσιου έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις και αποτελεί μία μεγάλη μορφή της σύγχρονης Ορθοδοξίας.
Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης (11/7) στις 20:00 θα τελεσθή αγρυπνία, ενώ την Παρασκευή (12/7) ανήμερα της γιορτής, το μοναστήρι θα είναι ανοικτό μέχρι τις 20:00.
Ο Όσιος πατήρ Παΐσιος ο Αγιορείτης γεννήθηκε από ευλαβείς γονείς, τον Πρόδρομο και την Ευλαμπία Ενζεπίδη, στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου του 1924 μ.Χ., λίγες μέρες πριν από τη φυγή των Φαρασιωτών από την πατρώα γη για την Ελλάδα.
Στη βάπτισή του, ο Όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης (βλέπε 10 Νοεμβρίου), ο πλήρης ημερών και αγιότητος βίου κοσμούμενος ιερέας των Φαράσων, τον ονόμασε Αρσένιο, «για να τον αφήσει καλόγερο στο πόδι του», όπως χαρακτηριστικά είπε.








































