Θεοφάνεια: Τα Θεοφάνεια, ή Φώτα, είναι μια γιορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (Βαπτιστή) στον Ιορδάνη ποταμό.

Σύμφωνα με το έθιμο τα Κάλαντα των Φώτων ψάλλονται από τα παιδιά την παραμονή της γιορτής (5 Ιανουαρίου). Τα κάλαντα είναι ελληνικό έθιμο που διατηρείται αμείωτο ακόμα και σήμερα με τα παιδιά να γυρνούν από σπίτι σε σπίτι δύο ή και περισσότερα μαζί και να τραγουδούν τα κάλαντα συνοδεύοντας το τραγούδι τους με το τρίγωνο ή μουσικά όργανα.

Παραδοσιακά κάλαντα των φώτων της Θεσσαλίας

Α. Σήμερα ’ν’ τα Φώτα κι Φωτισμός κι χαρές μεγάλες στον Κύριο μας. Αύριο η κυρά μας, η Παναγιά, σπάργανα βασταίνει και γιον κρατεί, με τα θυμιατήρια στα δάχτυλα και τον Άη Γιάννη παρακαλεί: Άη Γιάννη, αφέντη κι Πρόδρομε, δύνασαι βαφτίσεις Θεόν παιδί; Δύνομαι και σώζω και προθυμώ, μες στην κολυμπήθρα την αργυρή, μες στον Ιορδάνη τον ποταμό. Τ’ άκουσ’ η Μητέρα κι δάκρυσι. Σώπα, Κυρ’ Μητέρα, κι μη δακρύ’ς ώσπου ν’ ανεβούμε ‘ςτσι ’φτά ’ρανούς, να καταπατήσουμ’ τα είδωλα, να παρακαλέσουμ’ τον Κύριο μας, να μας ρίξει δρόσο, δροσούλ’ στη γη, ν’ αγιαστούν οι βρύσες κι τα νιρά, ν’ αγιαστεί κι αφέντης μι την κυρά, που ’παιρναν νεράκι κι νίβονταν κι χρυσό μαντλάκι σφουγγίζουνταν.

Β. Σήμερα τα Φώτα κι ο φωτισμός κι χαρά μιγάλη στουν Κύργιο μας. Σπάργανο στον ώμο Θεόν κρατεί και τον Άγιο Γιάννη παρακαλεί. Δύνεσ’ άγιο Γιάννη κι Πρόδρομε, δύνεσαι βαφτίσεις Θεόν πιδί, μέσ’ στην κολυμπήθρα την αργυρή, πόπαιρνα νεράκι και νίβομαν, με χρυσό μαντήλι σκουπίζομαν. Άγιασαν οι βρύσες κι τα νιρά, άγιασε κι αφέντης με την κυρά.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.